Huawei'nin Zor Günleri Devam Ediyor: Portekiz de 5G Ekipmanlarına Kısıtlama Getirebilir

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketi Huawei, ABD yaptırımları nedeniyle sert bir darbe alırken, birçok ülke de Çinli firmaların ekipmanlarına kısıtlamalar getirme yoluna gitti. Son olarak bu ülkeler arasına Portekiz'in de katılabileceği konuşuluyor. Ülkenin güvenlik risklerini göz önünde bulundurarak, 5G ağında kullanılan donanımlara yönelik bir yasaklama planlandığı belirtiliyor.

Yayınlanan yeni raporlara göre, Portekiz Siber Güvenlik Konseyi, Çinli tedarikçilerden gelen ürünlerin ülkenin kablosuz ağ güvenliği için "yüksek risk" oluşturduğunu ifade etti. Raporda Huawei'den özel olarak bahsedilmese de, Bloomberg'in haberine göre Portekiz hükümeti, Avrupa Birliği dışındaki tedarikçilerden veya NATO ve OECD üyesi olmayan ülkelerden 5G ekipmanı temininde kısıtlamalara gideceği yönünde bir adım attı.

Huawei sözcüsünün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Son yirmi yılda Huawei, Portekizli operatörlerle iş birliği yaparak kablosuz ağlar kurmak ve milyonlarca insanı birbirine bağlayan kaliteli hizmetler sunmak için çalıştı. Geçerli tüm yasalara ve düzenlemelere uyum sağlamaya devam edeceğiz ve Portekizli müşterilerimize ve ortaklarımıza güven veren ürünlerimiz ve hizmetlerimizle destek olmaya devam edeceğiz" dedi. Ayrıca, yetkililerden herhangi bir bilgilendirme almadıklarını belirtti.

Financial Times'a göre, Portekiz son yıllarda kişi başına en fazla Çin yatırımı alan ülkelerden biri oldu. Ülkenin en büyük kablosuz taşıyıcılarından biri olan Altice Portekiz, 2018 yılında Huawei'nin 5G ekipmanlarını kullanmak için büyük bir anlaşma imzaladı. Eğer yeni karar onaylanırsa, Portekiz, Kanada, Danimarka, İsveç, Estonya, Letonya ve Litvanya gibi bir dizi Avrupa ülkesinin arasına katılarak Huawei ve Çinli ekipmanlara kısıtlama getiren ülkelerden biri olacak. Huawei'nin zor günleri hala devam ediyor.