Hosting paketinizi yükseltirken aklınızda bulundurmanız gereken en önemli şey, ihtiyaçlarınıza en uygun pakete yükseltme yaptığınızdan emin olmaktır. Örneğin, daha üst düzey bir hosting paketinin sunduğu özelliklerin yalnızca küçük bir kısmını kullanıyorsanız, çok fazla işlevsellikten ödün vermek zorunda kalmadan daha düşük düzey bir pakette kalabilirsiniz.

Genel olarak, hosting paketinizi yükseltmek web sitenizin performansını ve güvenliğini artırmak için harika bir yol olabilir. Bu noktada sadece mevcut farklı hosting paketlerini araştırdığınızdan ve ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçtiğinizden emin olun.

Hosting Planınızı Yükseltmeye Hazır Olup Olmadığınızı Anlamanın Yolları

Hosting planınız ne kadar iyi olursa maliyeti de o kadar fazla olacaktır, bu nedenle yükseltme yapmanın doğru karar olduğundan emin olmanız gerekir. Bir değişiklik yapmak için doğru zaman olup olmadığını anlamanın iki ana yolu vardır.

1. Siteniz Çok Yavaş mı Çalışıyor?

Çoğu durumda, insanlar web sitelerinin iki saniyenin altında yüklenmesini bekler. Araştırmalar, iki saniye sınırını geçtiğinizde hemen çıkma oranınızın arttığını göstermiştir ki, bu istenmeyen bir durumdur.

Web sitenizin performansının düşmesine neden olabilecek pek çok şey vardır, ancak bunların çoğunu iki kategoride toplanır:

Kötü web sitesi optimizasyonu. Kötü web site optimizasyonu ile sıkıştırılmamış görüntülerin yüklenmesi, bir önbellekleme çözümü kullanılmaması vb. özellikler kastedilir. Sitenizin performansını optimize etmek için adımlar attıysanız, sorun muhtemelen sizden kaynaklanmıyor demektir.
Yetersiz hosting çözümleri. Sitenizi optimize ettikten sonra hala yavaş çalışıyorsa, sorunun web hosting sağlayıcınızda olma ihtimali çok yüksektir. Hıza değer vermeyen bir hizmet kullanıyor olabilirsiniz ya da hosting planınızı aşmış olabilirsiniz.

Siteniz yeterince trafik almaya başlarsa, temel bir paylaşımlı hosting planı işinizi görür. Sunucunun aynı anda birden fazla istekle ilgilenmesi gerektiğinden, web sitenizin yüklenmesi daha uzun sürer ve bu da ziyaretçilerinizin deneyimini etkiler.

Sizin durumunuzda sorunun bu olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, hosting planınızın ne kadar trafiği desteklediğini kontrol etmektir. Bazen hosting sağlayıcıları, hosting planlarının her birinin ne kadar trafiği kaldırabileceği hakkında bilgi verir. Sizinki böyle bir bilgi içermiyorsa, hosting sağlayıcınızın destek ekiplerine ulaşarak sitenizin trafiğine göre daha iyi bir plana yükseltmeniz gerekip gerekmediğini sorabilirsiniz.

Ayrıca, hosting planınızın ne kadar yük kaldırabileceğini belirlemek için sitenizin trafiğini kendi başınıza takip etmek de isteyebilirsiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu, trafik istatistiklerinin yanı sıra size çok sayıda değerli bilgi de sağlayan Google Analytics gibi araçları kullanmaktır.

2. Daha Fazla ve İyi Özelliklere mi İhtiyacınız Var?

Daha maliyetli hosting planlarının genellikle çok daha fazla trafiği kaldırabildiği doğru olsa da, yükseltmenin tek avantajı bu değildir. Çoğu durumda, yeni ve heyecan verici özelliklere de erişim elde edersiniz. En yaygın özelliklerden bazıları aşağıdaki şekildedir:

Günlük yedeklemeler. Her zaman yedeklemenin öneminden bahsedilir. Eğer hosting sağlayıcınız bununla ilgilenme seçeneği sunuyorsa, bu sizin için kesinlikle önemli bir özelliktir.
Sunucunuza tam erişim. Paylaşımlı hosting’de sunucunuzun ayarlarını değiştiremezsiniz. Sistem yöneticisi veya geliştiriciyseniz, bir noktada sunucunuza tam erişime ihtiyaç duymanız muhtemeldir.
Daha fazla web sitesi için destek. Çoğu durumda, temel paylaşımlı hosting planları, paketinizi kullanarak yalnızca bir web sitesi çalıştırmanıza olanak tanır. Daha pahalı planlar genellikle bu sınırı yükseltir veya tamamen kaldırır.

Sahip olacağınız özellikler seçtiğiniz hosting hizmetine ve planına bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. Bununla birlikte, temel paylaşımlı hosting hizmeti, genel olarak temel olma eğilimindedir, bu nedenle yeni planınız ne olursa olsun, büyük bir yükseltme yapma ihtimaliniz yüksektir.

Bunu akılda tutarak, kesinlikle ihtiyacınız olan ancak mevcut planınızın içermediği bir özellik varsa, bir yükseltme yapmak mantıklıdır. Daha iyi bir plan almak için trafiğin sorun olmaya başlamasını beklemeniz gerektiğini söyleyen bir kural yoktur.

Hosting Paketimi Nasıl Seçerim?

Bir hosting paketi seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey vardır. İlk olarak, bütçenizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Piyasadaki en pahalı hosting paketine ihtiyacınız yoktur, ancak ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir şeye ihtiyacınız vardır.

Hosting Şirketinizi Değiştirebilir misiniz?

Evet, hosting şirketinizi değiştirebilirsiniz. Ancak, geçiş yapmadan önce aklınızda bulundurmanız gereken birkaç nokta vardır. Öncelikle, tüm dosyalarınızı, veri tabanlarınızı ve diğer verilerinizi yeni hosting sitenize aktardığınızdan emin olmanız gerekir.

En İyi Web Hosting Planı Nedir?

En iyi web hosting planını seçmek söz konusu olduğunda, dikkate alınması gereken birkaç önemli husus vardır. İlk ve en önemlisi, hosting’e ne için ihtiyacınız olduğuna karar vermektir. Bir web sitesi oluşturmak için bir platform mu arıyorsunuz yoksa dosyalarınızı depolamak için bir yer mi arıyorsunuz?

Hosting Transferi Yapabilir miyim?

Hosting transferi kolay bir iş değildir, ancak mümkündür. Taşıma işlemine başlamadan önce dikkate alınması gereken birkaç husus vardır. İlk ve en önemlisi, hosting şirketi ile iletişime geçmek ve taşınma konusunda bilgilendirilme yapmaktır.

Hosting Planımı Yükseltebilir miyim?

Bu soruyu yanıtlamak sanıldığından biraz daha karmaşıktır. Yeni bir hosting planına yükseltmenin iyi bir fikir olup olmadığına karar verirken göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör vardır. Her şeyden önce, mevcut hosting ihtiyaçlarınızı ve mevcut planda hangi özellik ve yeteneklerin mevcut olduğunu göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Web Hosting Planının Temel Özellikleri Nelerdir?

Web hosting, bireylerin ve işletmelerin web üzerinde bir web sitesi oluşturmasına olanak tanıyan bir hizmettir. Bir web hosting paketi, bir web sitesi oluşturmak için sunucu, alan adı ve bir web hosting şirketinde hesap dahil olmak üzere gerekli araç ve kaynakları sağlar. Bir web hosting paketi genellikle bir sunucu, alan adı ve bir web hosting şirketinde hesap içerir.

Sonuç olarak daha iyi bir hosting planına yükseltmek çoğu web sitesi için bir dönüm noktasıdır. Bu, daha büyük ve daha iyi şeyler için hazır olduğunuzun bir işaretidir. Ancak web sitenizi optimize ederseniz, daha mütevazı bir plana bağlı kalabilirsiniz. Örneğin resimlerinizi sıkıştırmak, sitenizin performansını büyük ölçüde artırmanın hızlı bir yoludur.

Editör: Murat Attila