Gizem TABAN/İZ GAZETE- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hindistan’da tespit edilen ‘Arcturus’ adlı yeni bir kovid-19 alt varyantının, virüsü daha bulaşıcı hale getiren mutasyonlara sahip olduğunu açıkladı. Ülkede tespit edilen günlük vaka sayısında artış yaşanırken Türkiye için risk olup olmadığı da merak konusu oldu. İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

manşet3-6

Türkiye’de de çıkabilir

Kovid-19 alt varyantı olarak bahsedilen Arcturus hakkında açıklamalarda bulunan Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, “Bulaştırıcılığının biraz daha yüksek olduğu söyleniyor. Bunun ötesinde, çocuk ve yaşlılardaki enfeksiyonlara dikkat çekiliyor. Bulgularda değişiklik var; çocuklarda kaşıntılı gözler, kızarık gözler olarak seyrediyor. Mevcut aşıların koruyuculuğunda çok büyük bir oranda değişiklik beklenmiyor. Ama şunu söylemek gerek; enfeksiyon bitmedi, devam edecek ve virüs ne kadar çok kişiyi enfekte ederse her yeni enfeksiyonda yeni varyantların ortaya çıkma olasılığı daima var. Dolayısıyla enfeksiyonun toplum içinde yayılımını azaltmak gerekiyor. Bunun yolu da aşılama… Ama şu an bildiğimiz aşı protokollerinin ötesinde yeni bir müdahale henüz önerilmiyor. Ölümcül olduğuna dair kesin veriler yok. DSÖ’nün varyantlarla ilgili, ‘Gözetim altında tutulması gereken, ‘Dikkat edilmesi gereken’ şeklinde sınıflandırmaları var. Bu da takip edilmesi, gözetim altında tutulması gereken varyantlardan birisi… Kovid-19 vakaları artık hafif solunum yolu enfeksiyonu olarak seyrediyor, aşı öncesi dönemlerde olduğu gibi ağır klinik tablolar görmüyoruz ama salgın bilim açısından bunların takip edilmesi ve alt varyanttaki genetik değişikliklerin farkında olmak gerekir. Dünya bunu yapıyor, Türkiye’de de yapılmasında fayda var. Sonuçta belki de yeni bir varyant Türkiye’de ortaya çıkabilir. Hindistan’da çıktı, belki diğeri Endonezya’dan çıkacak, belki Türkiye’den çıkacak” diye konuştu. 

Hazırlıklı olunmalı

Yurttaşlara da uyarılarda bulunan Dr. Ayhan, “Önümüzde bahar ve yaz mevsimi var, dolayısıyla açık alanları daha çok kullanacağız ve enfeksiyon direncimiz daha iyi olacak. Ancak yine de toplu taşıma araçlarında, kalabalık ve kapalı mekanlarda, kendimizde semptom hissettiğimizde maske kullanmakta fayda var. Bu varyantın Türkiye’ye gelme ihtimali de var, bu kadar geniş bir toplumsal hareketlilik olan yeryüzünde Türkiye’de de bu vakalar çıkabilir ve kolayca yayılabilir. Zaten bir aşı takvimi var. Türkiye için henüz aşı takviminde bir değişiklik önerilmiyor ama Avrupa’da, yeni varyantlara biraz daha etkili olan aşıların kullanımı söz konusu… Önümüzdeki kışa neler olacağını zamanında öngörebilmek gerekiyor.  Aşı takvimine uyan kişilerin şu anda ekstra bir önlem almasına gerek yok ama aşısız olan bireylerin aşılanmasını öneriyoruz. Bunların şimdiden düşünülmesi, tartışılması, hazırlıklı olunması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Editör: Duygu Kaya