CENGİZ ALDEMİR/ANKARA- Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Van Bahçesaray'daki çığ felaketinde yaşamlarını yitiren yurttaşların yakınlarına başsağlığı diledi. Kurtarma esnasında ölümlerin artmasını ihmalden kaynaklı büyük bir skandal olarak değerlendiren Pekgözegü, sorumluların hesap vermesi gerektiğini söyledi.

'TÜİK MANİPÜLE EDİYOR'

İktidarı sermaye yanlısı politikalar izlemekle eleştiren Kemalbay, “İşsizliğin Türkiye tarihinin en büyük rakamlarına ulaşmış olması bir tesadüf değildir, tamamen Hükûmetin sermaye yanlısı politikalarından kaynaklanmaktadır, tercihlerinden kaynaklanmaktadır ve işsizliğin ortadan kalkması için ancak bu iktidarın da ortadan kalkması gerektiğini düşünüyoruz. Bakın, öyle ki işsizlik bu kadar büyürken TÜİK verileri manipüle edilerek işsizlik sanki ortadan kalkmış gibi gösteriliyor. 2019 yılından önce TÜİK rakamlarına göre her yıl çalışma yaşına gelenlerin yüzde 97'si çalışmak için, iş için başvururken nasıl oluyorsa 2019 yılında bunların sadece yüzde 9'u başvuruyor. Yani böylece işsizlik rakamları ortadan kaldırılıyor ve AKP'nin işsizlik karnesi TÜİK eliyle düzenlenmiş oluyor” tespitinde bulundu.

İSTİHDAMDA ACI TABLO

AKP hükümetlerinin işsizliği seçim malzemesi olarak kullandığını belirten Kemalbay, “Sürekli rakamlarla büyüdüğünü söyleyen bir iktidarla karşı karşıyayız. 2018'de 17'nci büyük ekonomiye sahipti, şimdi 19'a düştü fakat bu büyüklüğün bütün faturasını işçiler öderken, emekçiler öderken kaymağını patronlar yiyor. Bakın, Türkiye'de işsizlikle ilgili olarak ancak seçim dönemlerinde AKP işsizleri toplum yararına programlara alarak seçim dönemlerinde bu kadar istihdam ederken seçim olmayan dönemlerde de… gördüğünüz şekilde istihdam etmemektedir. Yani işsizlere işi bile seçim politikalarına göre, onlara oy vermelerine göre değerlendirmektedir” dedi.

KADIN İŞSİZLİĞİ ARTIYOR

İktidarın muhafazakar anlayışının, kadın istihdamını olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Pekgözegü, işsizlik ödeneğinin işsizlere değil işverenlere gittiğinin altını çizdi. Pekgözegü tepkisini şöyle dile getirdi: “Kadınların istihdamdaki yeri ise 1990'ların da gerisine düşmüştür. Bu da yine Türkiye'de kadın istihdamına yaklaşımdan, kadınların bedenine, emeğine, kimliğine el koyma anlayışından kaynaklı bir sorun olarak görülmelidir. Bakın, yine, İspanya ile Türkiye 90'lı yıllarda kadın istihdamında yüzde 40'lardaydı yani aynı seviyedeydi fakat bugün İspanya'da kadın istihdamı yüzde 80'lerde seyrederken Türkiye'de yüzde 30'lara düşmüştür. AKP iktidarının son on sekiz yılda uyguladığı muhafazakârlaştırmacı politikaların sonucu olarak kadınlar iş bulamamaktadır. Eğer bu şekilde politikalara devam edilirse sittinsene Türkiye'de kadınların istihdam konusunda erkeklerle eşit olamayacağını görürüz. Yine, işsizlik ödeneği işsizlere gitmiyor, işsizlik fonları sermayeyi sübvanse etmek için kullanılıyor. Örneğin, 2018 yılı içerisindeki işsizlik fonlarında 100 liranın sadece 26 lirası işsizlere gitmiştir ve nitel olarak baktığımızda bunun da işsizlere hiçbir faydasının da olmadığını, işsizliği kalıcı olarak gidermediğini görüyoruz. Bu nedenle, AKP politikalarının hem mültecilerin kayıtsız, güvencesiz çalışması hem emeklilerin ücretlerinin düşürülmesi nedeniyle çalışma hayatına katılmak zorunda olmaları hem sermaye yanlısı politikalar sebebiyle hem de kadın düşmanlığı politikaları sebebiyle işsizliği büyüttüğünü söyleyebiliriz.”

Editör: Haber Merkezi