Gizem TABAN/İZ GAZETE- Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun (SMF) yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı’nın 14 Mayıs seçimlerine ilişkin sandık itirazları sürüyor. Milletvekilliği seçiminde TİP dışında ittifaktaki tüm partilerin Yeşil Sol Parti çatısı altında ortak listeyle girdiği seçimde bazı illerde Yeşil Sol Parti’nin oylarının farklı partilere yazıldığı görüldü. İzmir’de de Yeşil Sol Parti’nin Karşıyaka ve Menemen ilçelerindeki iki sandıktaki toplam 150 oyu, MHP’ye yazıldı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP İzmir İl Eş Başkanı Çınar Altan, Karşıyaka ve Menemen’in yanı sıra Bornova’da da iki sandıkta usulsüzlük tespit ettiklerini açıkladı.

manşet (Çınar Altan)

Üç ilçede usulsüzlük

Menemen’de Yeşil Sol Parti’nin aldığı 112 oyun MHP’ye, MHP’nin aldığı 7 oyun Yeşil Sol Parti’ye yazılmasına ilişkin yaptıkları itirazın olumlu sonuçlandığını dile getiren HDP İzmir İl Eş Başkanı Çınar Altan, Karşıyaka’da da yaşanan benzer durumla ilgili itirazlarını gerçekleştirdiklerini ancak henüz sonuçlanmadığını söyledi. Karşıyaka ve Menemen’in yanı sıra Bornova’da Evka 3 Mahallesi’ndeki 1222 No’lu sandık ile İnönü Mahallesi’ndeki 1326 No’lu sandıkta iki farklı tutanak tutulduğunu tespit ettiklerini açıkladı. 

İki farklı tutanak var

Altan, Bornova’da 2 sandıkta farklı tutanak tutulması hakkındaki açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Sayım yapıldıktan sonucu belirleyen tutanak tutuluyor, altında sandık kurulunun imzası oluyor, bu tutanak müşahitlere veriliyor. Bu iki sandıkta oy pusulaları ile o tutanak YSK’ya verilirken başka bir tutanağın YSK’ya verildiğini gördük. Biz bunu YSK sisteminde gördük. Yani elimizdeki tutanak ile YSK’ya verilen tutanak farklı ve ortada oy farklılıkları var. İkisinde de sandık kurulunun imzası var ama iki farklı tutanak tutulduğu için oy yansıması farklı oluyor. Buna dair de itirazımızı yaptık ancak henüz sonuçlanmadı.”

Önceden hazırlanmış

Yaşananları ‘manipülasyon’ olarak değerlendiren Altan, “Bunu ‘olağan bir hata’ olarak değerlendirmek mümkün değil. Çünkü farklı tutanakların yapılması bilinçli bir şey… Seçim günü, boş tutanaklara sandık kurullarının imzalarının atıldığına yönelik görüntüler gündeme gelmişti, ‘sonrasında iş yükü kalmasın’ gibi saçma bir gerekçe gösterilerek böyle şeyler yapıldı. Bunu, bir manipülasyon malzemesi olarak önceden hazırlanmış bir şey olarak görmek lazım. Çünkü orada şöyle bir durum var; 1222 No’lu sandıkta Yeşil Sol Parti 10 oy almış, TİP 30 oy almış. YSK’ya verilen tutanakta; bu 40 oydan 2 tanesi Türkiye Komünist Partisi’ne, geri kalanı da Memleket Partisi’ne verilmiş görünüyor. Bu, ‘kaydırma’ ya da ‘farklı okunma’ gibi değerlendirilecek bir şey değil” diye konuştu.

‘Sandık güvenliği’ vurgusu

Sandık güvenliğinin önemini de vurgulayan Altan, “Bunlar İzmir’de karşılaştığımız bazı olaylar ancak Türkiye’nin diğer bölgelerinde, denetim mekanizmasının sağlanmadığı yerlerde nelerin olduğuna dair de bir işaret aslında… İktidarın, politik olarak kazanım sağlayamadığı yerlerde elindeki devlet gücüyle böyle manipülasyonlarla seçimi kendi lehine çevirdiği çok aşikar… Bu, sonucu da etkileyen toplumsal psikoloji de yöneten bir müdahaledir. Bu tür olaylarla geçmişte de çok karşılaşıldı. Bu seçimde de özellikle Kürt illerinde çok fazla bunun örneklerini gördük. Bu noktada şunu vurgulamak çok önemli; sandık güvenliği dediğimiz şeyin ne kadar belirleyici olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Sandık güvenliğinin sadece her sandığın başına bir görevli tesis edilmesinden ziyade böyle bir durumla karşılaşıldığında buna karşı meşru bir toplumsal tepkinin örgütlenmesinin önemini de gördük. Bu itirazlar kabul de edemeyebilir. Çünkü karar merci bağımsız bir merci değil. Ama böyle durumlar karşısında, siyasiler tarafından toplumun kendi iradesine sahip çıkmasının önünün açılması lazım. Bizlerin muhalefet olarak üzerimize düşen en önemli görevlerden biri bu… Önümüzdeki süreçte de bu görevi örgütlemeye yönelik çalışacağız” açıklamalarında bulundu.




 

Editör: Duygu Kaya