Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Çorum Hattuşa’daki Büyükkale kazılarında bulunan çivi yazılı tablet parçasının, Kadeş Barış Antlaşması’nın nüshalarından birine ait olduğunu açıkladı. Yeni parçanın, antlaşmanın bir ülkeden diğerine sığınan insanlara yönelik muameleyi düzenleyen hükümlerine ait satırlar da içerdiğini aktaran Bakan Ersoy, sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

DİPLOMASİ TARİHİ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

“Barışın binlerce yıllık izini Anadolu’nun toprağında bulduk!

Çorum Hattuşa’daki Büyükkale kazılarında bulunan çivi yazılı tablet parçasının, Kadeş Barış Antlaşması’nın nüshalarından birine ait olduğu bilimsel incelemelerle belirlendi.

Yeni parça, antlaşmanın bir ülkeden diğerine sığınan insanlara yönelik muameleyi düzenleyen hükümlerine ait satırlar içeriyor. İnsanların evlerinin tahrip edilmemesine ilişkin ifadeler, binlerce yıl öncesinden bugünümüze güçlü bir mesaj taşıyor.

21 Eylül Dünya Barış Günü’nde kamuoyuyla paylaştığımız bu kıymetli keşif, Anadolu’nun barış ve diplomasi tarihindeki köklü yerini bir kez daha ortaya koyuyor.

Binlerce yıl öncesinden günümüze ulaşan bu miras, insan hayatını ve onurunu koruma sorumluluğumuzu hatırlatıyor. Filistinli kardeşlerimiz başta olmak üzere, tüm insanların güven içinde, barış ve huzurla yaşayacağı bir gelecek diliyoruz.

Bu önemli keşifte emeği geçen kazı ekibimizi ve bilim insanlarımızı gönülden tebrik ediyorum.”

'Terzi Fikri' tiyatro sahnesinde: Politik efsanenin arkasındaki insana bakmak istedik!
'Terzi Fikri' tiyatro sahnesinde: Politik efsanenin arkasındaki insana bakmak istedik!
İçeriği Görüntüle

Hattuşa’da önemli keşif: Kadeş Antlaşması’na ait yeni tablet parçası bulundu!

Kaynak: EYLÜL EMEK KILINÇ