Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve ağır yıkımın olduğu illerden biri de Hatay. Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 14 Mayıs seçimleriyle ilgili Sözcü'ye açıklamalarda bulundu.

Lütfü Savaş, kentte 34 binin üzerinde yabancının oy kullandığını, 24 bininin Suriyeli olduğunu söyledi. Savaş, yabancıların neredeyse hepsinin iktidar partisi lehine oy kullandığını açıkladı.

“34 binin üzerinde yabancı oy kullandı” 

Savaş, şu ifadeleri kullandı:

"Toplam 34 binin üzerinde olduğunu biliyoruz. 24 binin üzerinde Suriyeli var. Diğerleriyle birlikte 34 bin… Düşünün 60-70 binde bir milletvekili seçiyorsunuz. Hiçbir vekilimizi tanımayan kişiler Türkiye'deki seçimler için oy kullanıyor. Bunu hiçbir ülkede göremezsiniz. Çok üzücü bir tablo. Farklı kaynaklar daha farklı sonuçlar da veriyor. Yani daha fazla insan oy kullandı diyor…

34 binin üzerindekilerin hepsi hemen hemen iktidar partisine oy verdi. Genel merkezimizin YSK'dan aldıkları sonuçları sınır illerinin seçmen listelerine iyi bakması lazım. Çünkü yazılan isimlerin bazıları Türk ismi olabilir. Anne baba isimlerine, doğum yerlerine bakmak lazım. Karmaşıklık artacak. İki ülke insanı arasında birbirini istemeyecek bir tavır doğuracak.

Bu da komşuluk ilişkilerine yakışmayacak bir sonuç doğuracak. Türk kimliğini bu kadar ucuzlatmak doğru değil. Biz neden 12 yıldır Suriyelilerle farklı yere bakıyoruz? En çok zararı Türkiye ve Suriye gördü. Bu kavganın bitmesi lazım. Bu kavga bizim kavgamız değil. Sınırlarda da farklı unsurlar yaşamasın. Hiçbirimizin tasvip etmediği gruplar her an her şeyi yapabilecek durumda."

“KKTC yolcu taşınmasına izin vermiyor”

KKTC tarafından Hatay Deniz Otobüsü'nün bu sene sefer yapmasına izin verilmediğini açıklayan Savaş, şu ifadeleri kullandı:

"Hiçbir gerekçe yok. Muhtemeldir ki seçimlerde insanlar gelip gitmesin. Onlar zannediyor ki biz sadece CHP'ye oy veren insanları taşıyoruz. Öyle bir şey yok. Biz evrensel kurallara inanıyoruz. İnsanlığa yapılan hizmetin kutsal olduğuna inanıyoruz. Girne Limanı'na girişimiz engellendi. Almayız diyorlar. Dünyadaki her gemi yaklaşıyor, Türk bayraklı bir gemi yaklaşamıyor. Bunun kime zararı var?

Buradaki amaç Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki sıcak ilişkileri arttırmak ve Akdeniz'de Türk bayraklı gemiyi günlük seferlerle insan taşıyarak tüm dünyaya göstermekti. Türkiye mavi vatan diyor, Doğu Akdeniz'de söz sahibi olduğunu söylüyor ama söz sahibi olduğumuz bu mavi vatanın içerisinde Türk bayraklı gemi taşıtırsanız bunu hissettirirsiniz.

Ama hiçbir şey taşıtamazsanız insanlara sadece sözde kalan bir demeç olur. Bu nedenle biz uluslararası sularda ilk defa Türk bayraklı yolcu gemisi işleten belediye olduk. Bununla gurur duyuyoruz. Bu sene 8 Mayıs'ta ilk seferi başlattık, gemi Kıbrıs'a gittiğinde bizim arkadaşlara bir belge vermişler.

Belgede de bizim o gemimizin o limana yaklaşmasının iptal edildiğini söylenmiş. Kuzey Kıbrıs Sayın Cumhurbaşkanı'nı da aradım, geri dönüş yapmadı. Arkadaşlarımız çok çalışıyor ama hala maalesef sorunu çözemedik. Şu anda Hatay halkı mağdur, diğer bölgelerdeki insanlar mağdur. Bu izinsizlik birçok insanın kendi ülkesine gidip gelmesini engelliyor. Biz Kuzey Kıbrıs ile Türkiye Cumhuriyeti’nin daha fazla yakınlaşması, insanlar arasındaki iletişimin daha fazla artması ve Kuzey Kıbrıs'ın tanınması için daha çok bu işleri yapıyoruz.

Yani Kuzey Kıbrıs'ın tanınması için yaptığımız bu güzel işte Kuzey Kıbrıs'ın bizim gemimize izin vermeyerek limana yaklaştırmaması gerçekten sadece yolcuların değil KKTC'nin tüm dünyada tanınmak istediği amaca ulaşmasına da katkı sağlamaz."