İZ GAZETE- İz Televizyonu’nda yayınlanan Doğan Beyazgül ile Özgür Yorum programının konuğu CHP İzmir Milletvekili Aday Adayı Hamdi Halis oldu. İlçe başkanlığı yapmış, işin mutfağında yetişmiş biri olan Halis, hem genel hem de yerel siyasete dair değerlendirmelerde bulundu. Halis, cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’nun büyük bir farkla kazanacağına inandığını da söyledi. 

Bir önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin adayı olan Muharrem İnce’nin bu dönem de cumhurbaşkanlığına aday olmasını değerlendiren Halis, “Cumhurbaşkanı adayımız Kılıçdaroğlu’dur. Daha önce cumhurbaşkanı adaylığını desteklediğimiz bir ismin şu konjonktürde ben de varım demesini doğru bulmuyorum. Beş yıl öncesiyle bugün asında çok büyük fark var. Bugünkü konjonktürün en büyük mimarıdır ve çok büyük bir oyla 15 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı seçilecektir. Uzun süren çalışmalarla ortak paydalar kurulmuştur. Herkesin olaylara bu açıdan bakması gerekir. Millet İttifakı 3-5 günde kurulmuş bir ittifak değildir. 6 parti de farklı siyasal duruşu vardır. Mesele memleket olduğu için ayrılıkları bir kenara bıkmışladır. Hepsine bu fedakârlık için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ülkenin yönetilmediğini söyleyen Halis, “Bu durum depremde iyice ortaya çıktı. Kızılay’ın ne hale getirildiğini gördük.  Her şeyin paraya endekslenmesi kabul edilebilir bir durum değildir. İnsanımız aç kaldı, açıkta kaldı. Deprem bölgesinde olan bir ülkenin buna hazırlıklı olması gerekirdi. Devlete böyle durumlarda ihtiyaç var” dedi.

Meşrulaştırılmamalı

Son günlerde tartışma yaratan HÜDA-PAR ve Cumhur İttifakı ortaklığına dair eleştirilerde bulunan Halis, “Cumhur İttifakı’nı oluşturan siyasi partilere baktığımızda terörle adı anılan bir yapının meşrulaştırılmasını doğru bulmuyorum. HÜDA-PAR’a karşı tavrımız negatiftir. Bu tarz yapılarla iş birliğimiz de bugüne kadar söz konusu olmamıştır. Seçimlerde 6 milyon oy almış bir parti olan HDP’nin Meclis’te temsil edilmesini de doğru buluyorum. Herkese terörist damgası vurmak da doğru değildir. Cumhurbaşkanı adayımız Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi burası Halil İbrahim sofrasıdır. Bu sofrada herkese iş de var aş da var. Ben de kendi bölgem için şunu demek istiyorum; burası ulu bir çınar. Bu çınarın gölgesine herkes sığar. Tek bir derdimiz var. Cumhuriyet ve Atatürk sevgimiz eksik olmasın” şeklinde konuştu.

Kılavuz olacak

İzmir’de gerçekleştirilen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne dair de konuşan Halis, “İzBB Başkanımız Soyer’i çok başarılı buluyorum ve kutluyorum.  Ülkenin tüm değerlerini harekete geçirmek ve tüm paydaşlarını bir araya getirmek için bir çalışma yapılıyor. Tunç Başkanımız 100 yıl sonra bunu yeniden planlıyor. Ülkenin ihtiyacı olan bir kongreyi gerçekleştiriyor. Ülkenin geleceğiyle ilgili kaygı duyan herkes bu kongre kararlarını mutlaka okumalıdır. Bu sonuçlar önümüzdeki dönemde ülkeyi yönetecek insanların da kılavuzu” ifadelerini kullandı.

Onur verici bir durum

Seçim öncesi CHP’de aday fazlalığının demokrasi açısından olumlu bir durum yarattığını da sözlerine ekleyen Halis, “Herkesin CHP kadrolarında yer almak istemesi onur verici bir şey. Pek çok arkadaşımız CHP saflarında yer alarak aday adayı olmak istemesi, ülkeye bu şekilde hizmet etmek istemesi çok güzel. Herkesin taşın altına elini koyması açısından da kıymetli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

İnce, CHP’den oy götürmez

Son olarak anket sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulunana Halis, İnce’nin adaylığının CHP’den oy götürmeyeceğini söyledi ve ekledi: “Önceki Cumhurbaşkanı adayının Atatürk sevdalılarından oy alacağını düşünmüyorum. Vatandaşımız Millet İttifakı’nın iktidara gelmesini istiyor. 5 yıl önce, ‘Cumhurbaşkanlığı bu ülkeyi uçuracak, dolar şu kadar olacak’ dendi. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçerken verilen sözlerle şimdiki durumu karşılaştıralım. Biz bir kişinin iki dudağı arasından karar çıksın istemiyoruz. Güçlendirilmiş Parlamenter sistem istiyoruz. Gelişmiş ülkelerin tümünde sistem böyle işliyor. Bunu 5 yıl önce de söylemiştik bugün de söylüyoruz.” 

 

Editör: Duygu Kaya