AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret iddiasıyla yargılanan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın karar duruşması 34. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. 

5ff5792c-1cfe-4f9e-ae85-eec2a435b116

'CEZALANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ'

Erdoğan'ın avukatı son duruşmada, Arda'nın cezalandırılmasını talep ederek, "Mütalaaya kısmen katılıyoruz, sanığın yapmış olduğu tüm paylaşımlar yönünden sonuca ermiştir. Sanık husumetli tanıklardan bahsetmiş olsa da bunun bir önemi olmadığı sunmuş olduğumuz delillerde sabittir. Birden fazla ihbar vardır, tek bir ihbar zerinden harekete geçilmemiştir, sanık savunmasında da bunun beğeni sayfasına dönüştüğünü ikrar etmiştir. Telefon numarası da kişinin kendisinindir. Sanık hakaret suçunu işlemiştir, birden fazla ikrar söz konusudur. Cezalandırılmasını talep ediyoruz" dedi.

Savcılık mütalasında Arda'nın siyasi yasak ve Cumhurbaşkanına hakaretten ceza alınması talep edildi.

'BU SİYASİ BİR DAVADIR'

Son Savunmasını yapan  Arda, "Savcılık mütalaasını kabul etmiyorum, bu siyasi bir davadır, bu suçla ilişkilendirilmem mümkün değildir. Ben ahlaklı, dürüst bir insan olarak yetiştirildim. 93 yıl sonra dedemin koltuğuna oturmuş olmanın onurunu yaşayan biriyim. Özel sektörde mali müşavir olarak kamu ile çalıştım, kamucu bakış açısına sahip biri olarak Gaziemir Belediyesi'ni bu zor döneme rağmen başarı ile yönetmekteyim. Borçları kapatmış, yatırım yapan, personel maaşlarını ödeyen biriyim. AKP Grup başkanvekilinin attığı iftiraların kurbanıyım, kurban edilmekteyim. Müfettişlere defalarca beni şikayet etti. 4 yıl boyunca müfettişler belediyemizden eksik olmadı. Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yapılan tüm incelemelerin hepsinde takdirle karşılandım. Olmayan bir suçla ilişkilendirilmeye çalışıyorum, emniyet siber suçlar birimi böyle bir şey olmadığını zaten gösterdi. Ben makamınızın adaletine güveniyorum ve beraatimi talep ediyorum. Söz konusu paylaşımları asla ben yapmadım" dedi.

BAŞKAN ARDA'NIN AVUKATI:  DELİL OLARAK KULLANILAMAZ

Sanık avukatı, "Siber suçlarda kimin ne olduğu belli değil, IP numarası için kendimiz muvafakat ettik. Facebook'tan biz istedik. Amerika Adalet Bakanlığı ceza birimi 'böyle bir paylaşım yok' diyor, emniyet teşkilatı siber suçlar da 'Böyle bir paylaşımı bulamadık' diyor. Söylenilen telefon, müvekkilimin şimdiki hesabının telefon numarası. Bu delil olarak kullanılamaz. Ceza hukukunda kesin delil vardı, bu olayda kesin delil yok, şüphe vardır, şüpheden sanık yaralanır, tanıkların hepsi husumetlidir. Bir organizasyon yapıldığını biliyoruz, sizin de bu şekilde düşünerek müvekkilimin beraatine karar verilmesini istiyoruz. İhbarcı fotoğraf sayfası ile geliyor, fotoğraf dışında paylaşımın orijinali yok, fotokopi evrakla işlem yapılamaz" dedi. 

'BAŞARIMIZ KISKANILIYOR'

Halil Arda son olarak,  "Yüzde 58 oyla seçilmiş başarılı bir belediye başkanıyım, Gaziemir aşığıyım, ilçeme hizmet için canla başla çalışıyorum, bana emanet edilen kurumu koruyorum. 1 kuruşun hesabını yapıyorum, bu zor döneme rağmen İzmir'in en başarılı belediyesiyim mali anlamda, bu başarımız kıskanılıyor. Husumetli işten atılanların bir fotokopi kağıdı ile suçlanıyorum, beraatimi talep ediyorum" dedi.

HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİYE BIRAKILDI, SİYASİ YASAK YOK

Arda'ya Cumhurbaşkanına hakaretten 1 yıl 15 gün ceza verildi. Hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Başkan Arda, 'Halkı kine düşmanlığa sevk etme' suçlamasından ise beraat etti. İzmirli başkanın davasında hükmün açıklanması geriye bırakıldığı için herhangi bir siyasi yasak cezası da verilmedi.

AYDIN'DAN AÇIKLAMA: VERİLEN CEZA TÜMÜYLE SİYASİ

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Avukat Murat Aydın basına yaptığı açıklamada, "Ülkenin hukuk sisteminin yarattığı kaosla karşı karşıyayız. Delillerin değerlendirilmediği, asgari usül kurallarına bile itibar edilmediği bir yargılamayla karşı karşıyayız. Yargılama ve verilen ceza tümüyle siyasidir. Başkanımız hakkındaki cezada hükmün açıklanması geri bırakıldığı için bir siyasi yasaklılık ya da bir seçilme engeli yoktur. Başkanımız görevinin başındadır, görevini de en iyi şekilde yapmaya devam edecek" dedi.

Editör: Duygu Kaya