Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’de inanç ve etnik kimlik üzerinden toplumu ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı söylemler yine gündemde… Gazeteci- Yazarı Levent Gültekin’in ‘CHP Alevi olursa’ başlıklı yazısına tepkiler sürerken Sosyal Medya Fenomeni Jahrein’in İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına yönelik Alevilerin yoğunlukta yaşadığı Tunceli üzerinden ‘liyakat’ eleştirilesi de tepki topladı. Söz konusu ifadeleri değerlendiren Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı ve Narlıdere Alevi Bektaşi Kültürünü Tanıtma Derneği ve Cemevi Başkanı Mustafa Aslan, Alevilerin hedef gösterilmesinden vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.

Fobisi dışa vuruyor

Gazeteci- Yazarı Levent Gültekin’in ‘CHP Alevi olursa’ başlıklı yazısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, “Bu tür kin ve nefret söylemleriyle maalesef her dönem karşılaşıyoruz. Bununla ilgili özellikle Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimi sonrasında; kendine ‘demokratım’ diyen, laiklikten dem vuranların bilinçaltlarındaki Alevi fobisi dışa vuruyor. Alevilerin bir siyasi partiyi ele geçirmeleri yönündeki cümleler, kin ve nefretten başka bir şey değil. Elbette ki, Aleviler bu ülkenin vatandaşıysa kendi siyasi düşüncesine yakın olan partilere üye olur, siyaset yapar, yönetim kademelerinde görev alır ama sadece CHP için değil herhangi siyasi partinin üyesini, gönül verenlerini inanç kimliği ve etnik kimliği üzerinden ayrıştırmak kin ve nefrettir. Bu, toplumun birliğine, demokrasi ve laiklik için mücadele etmesine karşı olan zihniyetlerin kusmasıdır” diye konuştu.

Şaklabanlık yapıyorlar

Gültekin’e sert tepki gösteren Aslan, “Söz konusu şahıslara şunu sormak lazım; bugün CHP’nin milletvekillerinin yüzde kaçı Alevi? Biz Alevi toplumu olarak bugüne kadar hiçbir siyasi partinin temsilcisine ya da kadrosuna ‘şunlar ele geçirdi’ diye bir ayrım yapmadık. Biz, demokrasiyi, laikliği, bir arada yaşamayı savunan insanların siyasetteki dürüstlüğüne ve becerisine göre tercih yaptık. İzmir ikinci bölgede CHP’den 7 vekil seçildi, ikinci bölgede yüz binlerce Alevi yaşıyor, bir tane dahi Alevi inancına sahip vekil yok. Aleviler, ‘Alevi kökenli yok, biz oy vermiyoruz’ diye bir tercih mi yaptılar? Ya da biz başka herhangi bir parti için ‘Sünni partisi’ veya ‘Türk/Kürt partisi’ diye tanım mı yapıyoruz? Bu arkadaşlar bize göre şaklabanlık yapıyorlar. Ekonomik sorunları, hukuksuzlukları, adaletsizlikleri tartışmamamız için durmadan bu tür suni gündemler yaratıyorlar. CHP’de parti içi organlarda seçimle ilgili ‘başarılı-başarısız’ tartışması olur, bu CHP’nin sorunudur. Bunun, Genel Başkan’ın Alevi kimliğine mensupluğu üzerinden konuşulması utanç vericidir. Onlar gibi zihniyetlerle uğraşacak zamanımız yok. Biz bu ülkede demokrasi mücadelesi vermeye devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

Utanç verici bir durum

Sosyal Medya Fenomeni Jahrein’in, “Otelde otururken sıkıldım. Ufak bir deney yaptım. Memleketi Tunceli olan İzmir B. Belediyesi’nde çalışanlara Facebook’tan bir tarama yaptım. Sonra Muşlulara baktım. İzmir’de, hiç liyakatli İzmirli yok anlaşılan. Tüm çalışanlar şehir dışından” ifadelerinin yer aldığı paylaşımını da eleştiren Aslan, şunları söyledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili söylemleri zaman zaman duyuyoruz ve gerçekten hicap duyuyoruz. ‘İzmir’de İzmirliler yok mu?’, bunu söyleyen şahsa; İzmir nüfusunun dışarıdan göç bir nüfus olduğunu, İzmir’de her bölgeden insan olduğunu söylemek lazım. Bir belediye ile ilgili ‘Kaç tane Tuncelili çalışıyor ya da kaç tane Alevi çalışıyor’ sayımı yapan zatın şunu görmesi lazım; İzmir Büyükşehir Belediyesi bir metropol belediye, burada her kesimden insan çalışıyor. Önemli olan; liyakate göre çalışıyorlar mı çalışmıyorlar mı, çalışanlar arasında ayrımcılık yapılıyor mu yapılmıyor mu, orada çalışan Alevi kökenli bir işçinin kendi inancını oradakilere dayatma gibi bir girişimi var mı yok mu…Bunlara bakmak lazım. İzmir’de 1 milyondan fazla Alevi yaşıyor, elbette ki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan Aleviler de olacaktır. Ama zaman zaman bu tür ayrıştırıcı dillere alışığız ve gerçekten üzülüyoruz. Cumhuriyet 100’üncü yılını girmişken, geçim sıkıntısını, işsizliği konuşmamız gerekirken halen bu söylemlerin olması utanç verici bir durum…  Bu ülkeden en küçük bir şey olduğunda Alevileri hedef göstermekten vazgeçsinler. Alevileri hedef göstermenin kimseye faydası yok.”

Editör: Duygu Kaya