Google, geçtiğimiz günlerde açıkladığı kuantum bilgisayarları ile ilgili büyük bir yarışma başlattı. Ürettikleri kuantum bilgisayarının ne işe yaradığını açıklayabilen kişiye 5 milyon dolar ödül verilecek 
Cenevre Bilim ve Diplomasi Antisipatörü (GESDA) ve Google'ın ortak olarak başlattığı yarışma “XPRIZE Quantum Applications” adını taşıyor. Buna göre, yirmi finalist 1 milyon dolarlık ödül paylaşacak ve finallere ilerleyecek.

Kuantum bilgisayarlar ile neler yapılabilecek?

Finalistlerin amacı kuantum bilgisayarlarının geleneksel bilgisayar çözümlerinden daha hızlı veya daha doğru olduğunu kanıtlamak olacak ve bu doğrultuda teknik özellikle sunacak. Büyük ödül kazananlar 3 milyon dolar, ikinci gelenler ise 1 milyon dolarlık ödülü paylaşacak.

Evrenin en temel gizemleri çözülecek mi?

Google'ın milyonlarca dolar yatırım yaptığı kuantum bilgisayarlar ile neler yapılabileceği henüz netlik kazanmadı. Şimdiden 866 milyon dolarlık bir endüstri oluşmuş durumda. Çoğunlukla soyut problemler üzerine araştırmalar yapacağı düşünüle kuantum bilgisayarların ilaç sektöründe ve karanlık maddenin sırlarını çözmede rol oynayacağını tahmin ediliyor. Evrenin en temel gizemleri kuantum bilgisayarlar ile çözülebilecek.

Yarışmanın jürileri kim olacak?

Google’ın yarışmasının pek çok senaryoyu ortaya çıkaracağı aşikar olmasına rağmen hangisinin doğru olacağı şimdilik belli değil. Fakat doğru yola giden adımlar olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Araştırmacılar, bugünkü kuantum bilgisayarları için kısa vadeli uygulamalar ve geleceğin kuantum bilgisayarları için uzun vadeli uygulamalar sunabilecek.
Yarışma, Google, Amazon ve dünyanın en iyi üniversitelerinden araştırmacılar tarafından değerlendirilecek.

Editör: Esra Seyirden