Üniversite öğrencileri, gönüllü olarak hayata geçirdikleri Bilgi Dayanışması (BİDA) Projesi ile hem deprem bölgesi Kahramanmaraş hem de İzmir Ödemiş’in Bademli ve Urla’nın Bademler mahallelerinde okuyan lise öğrencilerine Matematik ve İngilizce dersi vermeye başladı. Projeyle; öğrencilerin  Matematik ve İngilizce derslerine karşı olan korkularını yenmesi ve ders alan öğrencilere farklı bir bakış açısı kazandırılması hedefleniyor. 

Proje koordinasyonunda yer alan gönüllüler, Hollanda’da ortaya çıkan “sosyokrasi” yöntemiyle hareket ediyor. Bu yöntemle üniversite öğrencileri; gönüllü sayısı artarken, karar alma aşamalarında herkesin temsil edilmesinin mümkün olabileceğini düşünüyorlar. Sosyokrasi, demokrasiden bir adım ötede uzlaşı kültürünü benimseyen bir yaklaşım olmasının yanı sıra, gençler arasında uzlaşma ve çok seslilik konusunda bir uygulamanın da gerçekleşiyor olması projenin çıktılarını genişletiyor.

Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin katkılarıyla Bademli’de lise eğitimine devam eden 20 öğrenci BİDA ekibiyle buluştu. Bademler Mahmut Türkmenoğlu Kooperatifçilik Vakfı da BİDA ekibinin Bademler’deki öğrencilere ulaşmasını katkı verdi. Bademler’de okuyan 3 lise öğrencisi, ders almaya başladı. 

Deprem bölgesi de var

Kahramanmaraş Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Cennet Polat da depremzede öğrencilere ulaşmak için BİDA ekibine destek verdi. Kahramanmaraşlı çocukların projeden yararlanması için saha çalışması yapan Cennet Polat ve ekibi, ilk aşamada 7 öğrenciye erişim sağladı. Projeye gönüllü katkı sunan Polat, “Böyle bir projede yer almaktan onur duyuyoruz, eğitimde fırsat eşitliği sağlanması için gönülden gelen bu katkıyı saygıyla karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Projede gönüllüsü Zafer Beyazova, üniversiteye kadar burslu olarak eğitim aldığını ve bu okullarda okuduktan sonra Türkiye’de eğitime aslında çok kolay ulaşılamadığını fark ettiğini belirtti. Beyazova, “Ben de BİDA Projesi’yle kaliteli eğitime ulaşma imkanı kısıtlı olan öğrencilerle tanışıp onlara ders vermek, yol gösterici olmak istedim. Bu sebeple de projeye gönüllü oldum. Projeden beklentim birkaç öğrencinin hayatına dokunmak, yardımcı olmak, önlerini açmak. Aynı zamanda onlara temel konularda ders vererek öğrencilik hayatında da ilerletmek” dedi. 

Eda Sivrikaya ise BİDA’nın ilk gönüllülük projesi olduğunu söyleyerek, duygularını şöyle aktardı: 

“Projeye katılarak hem gönüllülüğü deneyimlemek hem de insanların hayatına elimden geldiğince dokunmak istedim. Ayrıca proje koordinasyonunda uyguladığımız sosyokrasi yöntemini de ülkemizde ilk uygulayanlardan olacağız ve bunu iş üstünde öğreneceğiz. Daha iş hayatına atılmadan nasıl işbirliği yapacağımızı, bir grubu nasıl idare edeceğimizi de öğreniyor olacağız ki bu da bence çok heyecan verici ve önemli bir deneyim.”

Daha fazla gönüllü 

Gönüllülerinden Gonca Yıldız da projenin sadece ders vermek amaçlı olmadığını, aynı zamanda öğrencilere mentorluk da yapacaklarını dile getirdi. Yıldız, “Türkiye’de özellikle İngilizce ve matematik derslerine karşı bir önyargı var. Amacımız öğrencilerin bu önyargıyı yıkmasını sağlamak ve aynı zamanda onlara yeni bakış açıları, gelecek hedefleri kazandırmak. Projeyi gönüllüler sayesinde çok hızlı bir şekilde geliştirdik. İlerleyen süreçte daha fazla gönüllü kazanarak uygulama alanlarımızı geliştirmeyi hedefliyoruz. Olabildiğince çok öğrenciye ulaşıp hayatlarına dokunmak şu an birinci amacımız” diye konuştu. 

Editör: Duygu Kaya