Gizem TABAN/İZ GAZETE- Gıdadan, benzine, elektrikten, doğalgaza kadar yaşamın hemen hemen her alanına sirayet eden zamlar, dövizdeki ve enflasyondaki yükseliş vatandaşın alım gücünü kritik ölçüde düşürdü. Ülkenin yaşadığı kaotik tablonun bir yansıması da İzmir’de gerçekleşti. İzmir’de yaşayan gevrekçi Mahmut Karatay, tezgahına ‘Yarım gevrek satışımız başlamıştır. 1.25 Kr' yazısını astı. Yaklaşık 15 yıldır Konak’ta gevrekçilik yapan Karatay, alım gücünün düşmesiyle insanların 1 gevrek bile almakta zorlandığını belirterek hem buna dikkat çekmek hem de tam gevrek parası çıkmayan insanlar için böyle bir formül düşündüğünü söyledi. Vatandaşın yarım gevreğe muhtaç kaldığı bu tablo, halk ozanı Aşık Mahzuni Şerif’in türküsünde geçen ‘Yetim sırtından doyan doyana, Gönül bu oyuna nasıl dayana? Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana’ sözlerini hatırlattı. 

‘ALIM GÜCÜ ÇOK DÜŞTÜ’

Yazıyı asma gerekçesine ilişkin açıklamalarda bulunan Karatay, “Satış için bir fiyat listemiz var, onun altında ya da üstünde bir fiyata satamayız. Baktım indirim yapamıyoruz, insanlar sürekli ‘pahalı’ diyor. Kimisinin tam gevrek almaya parası çıkışmıyor, kimi diyette olduğunu söyleyerek kendini avutuyor. Ben de böyle bir çözüm buldum.  Tezgaha bunu yazalı 2 gün oldu ancak yarım gevrek alan o kadar çok insan oldu ki… İnsanların alım gücü çok düştü. Yani örneğin; eskiden 1 aylık maaşınla güzel bir telefon alabilirken şu an anca 3-4 aylık maaşınla güzel bir telefon alabiliyorsun. Çünkü alım gücü düştü. Aslında benim tezgaha bu yazıyı asarken hem alım gücünün düştüğüne dikkat çekmek istedim, hem de tam gevrek parası çıkmayanlar için böyle bir çözüm düşündüm” ifadelerini kullandı.

‘ARTIK ESNAFA HAK VERİYORLAR’

Zammın esnaftan kaynaklanmadığının yeni yeni fark edilmeye başlandığını belirten Karatay, “Yıllar önce gevreği 50 kuruşa satarken insanlar şikayetçiydi, 60 kuruşa satarken yine şikayetçi, sonra 75 kuruş sonra 90, sonra 1 lira, 1 lira 25 kuruş, 1 lira 50 kuruş, sonra 1, 75, sonra 2 lira oldu, her seferinde ‘pahalı’ dediler. Şimdi 2 lira 50 kuruş, 3 lira olacak. İnsanlar yine şikayetçi. Geçmişten bugüne sürekli zam geliyor, her seferinde insanlar ‘pahalı’ dedi. Buranın işgaliye parası aylık 4 bin lira… Bir de sanki bu zamları biz yapıyormuşuz gibi bize ‘kazıkçı’ muamelesi yaptılar. Her seferinde ‘pahalı’ dediler. Eskiden zam geldiğinde bu zammın bizden kaynaklandığını sanıyorlardı, şimdi zam konusu o kadar gündem oldu ki insanlar daha yeni yeni bize hak vermeye başladı. Şimdi şimdi zammın bizden kaynaklanmadığını anlıyorlar” diye konuştu.

‘TEPKİ GÖSTERMELERİ GEREKİRKEN…’

İnsanların gelen zamlara tepki göstermeleri gerektiğini dile getiren Karatay, küçük esnafa da daha fazla saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti. Karatay, “Zam geldiğinde insanlar zammı fırsata çevirmeye çalışıyor. Birkaç gün önce benzine zam geldiğinde, herkesin kontak kapatması ve buna tepki göstermesi gerekirken bizim insanlarımız gidip depolarını doldurdular. Ama yanlış yapıyorlar. Büyük firmalara kimse sesini çıkartmıyor olan küçük esnafa oluyor. İnsanlar, küçük esnafa daha çok saygı göstermeli” dedi.

Editör: Haber Merkezi