İZ GAZETE - 2013 yılında İzmir'de Sema Gür'ün öncülüğünde başlayan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bu yıl dünyanın birçok şehrinde yapılacak. 

Her yıl Eylül ayında Dünya Otomobilsiz Kentler Gününde yapılan etkinlik Türkiye dışında Amsterdam, Atina, Bakü, Berlin, Bern, Brüksel, Londra, El Gouna, Genova, Helsingborg, Köln, Lion, Milano San Jose, Tivat, Vancouver ve Washington'da da düzenlenecek.

SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET TURU'NUN HİKAYESİ

Kadınların bisiklete herkesin binebildiğini göstermek için her yıl bisikletleri ile meydanlara çıkıyor. Bisiklet sürmenin özgürleştirdiğini hatırlamak ve şehirlerde daha fazla kadının bisikletli ulaşımı seçmesini özendirmek için kadınlar tarafından gönüllülük esasında düzenlenen bir etkinlikte katılımcılar fark edilmek için kendilerini ve bisikletlerini süslüyor. 

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliği ilk kez 2013 yılında İzmir’de “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” ne dikkat çekmek için yapıldı. Bu etkinlik Sema Gür tarafından Facebook etkinliği olarak açıldı ve kulaktan kulağa dolaşarak bir çok kadına ulaştırıldı ve bisiklet turuna tam 300 kadın katıldı. Kadınlar en güzel kıyafetlerini giyerek, bisikletlerini çiçeklerle ve kurdelelerle süsleyerek şehir merkezinde toplandı ve birlikte yavaş bir tempoda 3 km pedal çevirdikten sonra “şehirlerde egzoz kokusu yerine parfüm kokusu olsun” konulu basın açıklamasını yaptılar.

Sema Gür ve Pınar Pinzuti, 2015 yılında 20 Eylül’de 10 kentte eş zamanlı olarak gönüllü kadınların katkıları ile organize ettiler. 3. kez yapılan tur yerli ve yabancı basında günlerce gündemde kaldı. Tur, İzmir, İstanbul, Ankara, Adana, Eskişehir, Marmaris ve Bodrum'da yapıldı.

25 Eylül 2016’da 28 şehirde belediyelerinden uygun bisiklet politikaları hazırlayıp uygulamaya geçmesini isteyen binlerce kadın meydanları doldurdu.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 24 Eylül 2017 Pazar günü eş zamanlı olarak 50 şehirde yapıldı.

23 Eylül 2018’de Türkiye dışında İtalya, Almanya ve İsviçre’de 70 şehirde yapılan etkinlik uluslararası bir Kadın Hareketi olarak AB Ulaşım Komisyonu tarafından tanındı.

22 Eylül 2019’da dünyanın onlarca şehrinde eş zamanlı olarak yapılacak.

Editör: Haber Merkezi