Gizem TABAN/İZ GAZETE- Binlerce yıllık zeytin ormanlarının olduğu Seferihisar’ın Orhanlı Köyünde Karen Enerji Şirketi tarafından yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesine tepkiler sürüyor. Bölgede hayata geçirilmesi planlanan JES projesinde jeotermal sondaj kuyuları ile yardımcı kaynak olarak Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Güneş Enerji Santrali (GES) de bulunuyor. Yarımada’ya özgü ‘erkence’ türü zeytinliklerden oluşan, organik tarım ve küçükbaş hayvancılık gibi üretim faaliyetlerin kesintisiz sürdüğü bölgede yapılmak istenen JES projesi, yöre halkı tarafından protesto edildi. Projeye ilişkin düzenlenen halkın katılım toplantısının yapılacağı alanda tepkilerini dile getiren köylüler, projenin iptal edilmesi çağrısında bulundu. Yöre halkı, söz konusu projenin çevreye ve doğaya zarar vereceğini ve bölgedeki zeytin ağaçlarının katledilmesine yol açacağını belirtti. Eyleme yöre halkının yanı sıra; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, CHP İzmir İl Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Seferihisar İlçe Başkanı Senem Gürer Solak ve ilçe örgütü, CHP’li ilçe başkanları, çeşitli siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri de katıldı. Protesto öncesinde toplantının yapılacağı alanda Zeybek gösterisi gerçekleştirildi. ‘Direne direne kazacağız’ ve ‘Orhanlı bizimdir bizim kalacak’ sloganları atan köylüler, gösterdikleri tepkiyle toplantının yapılmasına izin vermedi. 

‘BİZ NÖBETÇİYİZ’
Yöre halkının mücadelesine sonuna kadar destek olacağını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sevgili kardeşlerim, yerel yöneticilerin asli görevi; görev yaptıkları toprakları ve onun kültürünü korumaktır. Asfalt da çöp de hepsi sonradan gelir. İlk işimiz bu toprakları korumak. Çünkü bizim üstlendiğimiz görevler nöbet görevi. Biz nöbetçiyiz. Biz görev süremizin sonunda gideceğiz. Ama bu görev süresi içinde bize emanet edilen, atalarımızın binlerce yıldır biriktirdikleri değerleri korumazsak hangi görevi yapmış oluruz? Aslolan bizden önce de var olup, atalarımızın bize devrettiği bu mirası canla başla korumaya çalışmak. Çünkü bunu yok etmek için, bunun üzerinden kar elde etmek için, bu toprakları ranta kurban etmek için ellerinden geleni yapıyorlar, yapmaya devam edecekler. Onun için varız. Sevgili kardeşlerim, bizi ezip geçemezler. Geçirtmeyeceğiz! Haklıyız, kazanacağız ama şunu biliyoruz; bu memlekette haklı olmak yetmez, sesimizin güçlü çıkması lazım. Bunun için, geldiğim ilk anda sizleri bu sıcakta el ele vermiş görünce, doğrusu ben de cesaretliyim. Sonuna kadar yanınızda olacağım. Sonuna kadar sizlerle beraber olacağım ve atalarımızın bize bıraktığı bu zengin ve bereketli toprakları, buradaki bebelere tertemiz, pırıl pırıl emanet edene kadar da nöbeti sürdüreceğim. Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” açıklamalarında bulundu.

‘ELLERİNİ ÇEKSİNLER’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na nasıl bir çağrıda bulunmak istediği konusundaki soruya da yanıt veren Başkan Soyer, “Tek söyleyeceğim ellerini çeksinler. Tek derdimiz bu. Ben yanlış demiyorum, doğru proje ancak yer yanlış! Tıpkı orkinos çiftliği projesi gibi. Biz karşı değiliz, yapısınlar… Ancak burada değil!” dedi.

‘PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de projenin çevreye ve doğaya zarar vereceğini vurgulayarak, “JES’e neden karşıyız? Orhanlı yaşayan bir köy, yerin üstündeki zenginlikleri fazla olan bir köy. Bu köy göç veren değil göç alan bir köy. İnsanlar burada tarımdan, turizmden geçiniyor. Ancak JES’le beraber birçok yer erozyona uğrayacak, doğaya zarar verecek ve bu insanlar burada geçinememeye başlayacak. Doğayı kirletmemeleri gerekiyor. Bu köyün yok olup gitmemesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Belediye olarak açmış olduğumuz davalarımız var, onları sürdürmeye devam edeceğiz. Bu işin sonuna kadar peşindeyiz” diye konuştu. 

‘HUKUKA UYULSUN’
Bölge halkının avukatlarından Şehrazat Mercan da, “Biz burası için bir dava açtık. profesörler ‘bu iş uygun değildir’ dedi ve mahkeme de yürütmenin durdurulması kararı verdi. O zaman neden tekrar ÇED başladı? Devlet bunu görsün ve Orhanlı Vadisi’nden bu JES’leri defetsinler. Biz hukuka uyulmasını, mahkeme kararının dikkate alınmasını, bundan sonra başlatılmış tüm ÇED dosyalarının Orhanlı ve Tuzla fayı üzerindeki bütün ÇED’lerin sonlandırılmasını istiyoruz. Birlikte olduğumuz için güçlüyüz kazanacağız” dedi.

‘DEFEDECEĞİZ’
Bölge halkının avukatlarından Cem Altıparmak ise, “Doğru bilgiyi almak için yapmamız gereken şey parayı takip etmek… Bu projeler sizin zeytinliğinizi, yer altı sularınızı tarım imkanlarınızı ve geleceğinizi yok edecek projeler Bundan çok kısa bir zaman önce bu projeyi yapmak isteyen firmanın elemanları kendi parsellerindeki asırlık zeytin ağaçlarını kestiler. Bunun suç duyurusu yapıldı. Bu yapılanlar şirketin yapacaklarının teminatı. Bu yüzden bu projeye asla izin vermeyeceğiz. Bunlar sizin ağaçlarınızın ve yer altı sularınızın yok edilmesini amaçlayan projelerdir. Bu, bu yerdeki sürecin takibine devam edeceğiz. Önceki projeyi nasıl defettiysek bunu da edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi