TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramı sebebiyle bir basın açıklaması düzenledi. İzmir Tabip Odası Orhan Süren Konferans Salonunda gerçekleşen basın açıklamasında İzmir Tabip Odası’nın 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında gerçekleştireceği etkinlikler tanıtılırken, gerçekleşen basın açıklamasında ayrıca Türkiye’de Tıp’ta yaşanan sorunlara dikkat çekildi. 
Tıp Bayramının 100. yılı sebebiyle gerçekleştirilen basın açıklamasına katılımcı kurum olarak İzmir Tabip Odası’nın yanı sıra İzmir Eczacı Odası, Veteriner Hekimleri Odası, İzmir Aile Hekimleri Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi ve Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası da yer aldı. 
İzmir Tabip Odası adına basın açıklamasını okuyan Funda Barlık Obuz, basın açıklaması öncesinde 17 Mart’ta İstanbul’da özel ve büyük bir hekim yürüyüşü olacağının müjdesini verdi. 

‘GÜNDE EN AZ 30 SAĞLIK ÇALIŞANI ŞİDDETE MARUZ KALIYOR’

Obuz açıklamada AKP’nin son 16 yıl içerisinde çözüm üretmekten ziyade sorunun kendisi olduğuna dikkat çekerek “Sağlıkta şiddet, sağlık alanındaki en önemli sorunlardan biri olmaya devam etmektedir. Günde yaklaşık 30 sağlık çalışanı şiddete uğramaktadır. Sağlıktaki şiddetin en önemli nedeni, sağlık alanını ticarileştiren, sağlık çalışanlarını güvenliksiz ortamlarda, performansa dayalı gece gündüz çalıştıran sağlık politikalarıdır.” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz Aralık ayında TBMM’de kabul edilen 7151sayılı yasanın düzenlenmesinde sağlıkta yaşanan şiddetin önlenmesi amacıyla yapılmış herhangi bir düzenleme olmadığına dikkat çeken Obuz, bu konuda Türk Tabipler Birliği’nin yaptığı yasa önerisinin dikkate alınmadığını savundu.

‘MEDYA ŞİDDETİ TEŞVİK EDİYOR’

Sağlıkta şiddeti özendiren, şiddet göreni suçlayan ve şiddeti normalleştiren sosyal medya paylaşımlarına karşı savcıları her fırsatta göreve davet ettiklerini hatırlatan Obuz, “Şiddeti normalleştiren, paylaşımlar hekimlerin onur ve saygınlıklarını zedeleyici, toplumun hekimlere duyduğu güveni sarsıcı öğeler taşımaktadır.” diye konuştu.
Sağlıkta rantın öne çıktığına vurgu yapan Obuz, şiddet olaylarının ise en sık acil’de yaşandığını söyledi. 
Kamusal ve özel tüm alanlarda döviz ile ödeme yapılmasının engellendiğini belirten Obuz, “Ancak  şehir hastanelerinde ısrarla döviz ile ödeme yapılmaya devam ediliyor.” dedi. 

‘ÜNİVERSİTE HASTANELERİ BORÇ YÜKÜ İÇERİSİNDE’   

Üniversite hastanelerinin hizmet sundukça zarar eden bir konumda bulunduğunu ayrıca, sadece poliklinik servisleri ile ayakta kaldığını ifade eden Obuz, “Tıp fakülteleri hastaneleriyle birlikte, işletme değil; bilim üreten, öğrencilerini geleceğe en iyi şekilde hazırlarken nitelikli sağlık hizmeti veren kurumlar olduğunu unutulmadan, hizmet sunumundan kaynaklanan borçların ödenilmesi için siyasi iktidar tarafından gerekli önlemeler bir an önce alınmalıdır.” dedi.

‘AŞI REDDİ, AŞILI ÇOCUKLARI DA ETKİLİYOR’

Aşılara ilişkin tartışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Obuz, 2011 yılında aşı yapmayı reddeden aile sayısının 183 iken bu sayının 2017 yılında 23 bine çıktığını hatırlatarak, “Geçtiğimiz yıllarda aşılardaki cıva, alüminyum gibi koruyucu maddeler ile otizm arasındaki ilişki çokça dile getirilmesine karşın, bilimsel olarak böyle bir ilişkinin olmadığı artık çok açık ve nettir. Sağlık Bakanlığı aşılarla ilgili kesin bir politika belirlenmemekte, tartışmaları sonlandıracak yasal bir düzenleme yapmaktan kaçınmaktadır.” şeklinde konuşarak Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu. 

'AKILDAN VE BİLİMDEN YANA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Obuz açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Bizler halkın sağlık hakkını savunurken barışın egemen olduğu, özgür, adil, demokratik bir ülkede yaşamak istediğimiz de güçleniyor.  Akıldan ve bilimden yana olma tutumunuzu bugün olduğu gibi yarın da sürdüreceğiz. İnsanca yaşama koşulları çalışırken ve emeklilikte insanca ücret iş ve gelir güvencesi mesleki bağımsızlık eşit ulaşılabilir ve nitelikli sağlık hizmeti için mücadeleye devam edeceğiz.”

‘TÜRKİYE’DE HEPATİT B AŞISI ŞU ANDA YOK’

Basın açıklamasının ardından Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası adına söz alan Murat Bolat ise Türkiye’deki sağlık merkezlerinin çoğunda Hepatit B aşısının bulunmadığını belirterek, “Sağlık Bakanlığı bu konuda şubat ayı başı itibariyle Sağlık Bakanlığı bu eksiğin fark edildiğini 31 Mart’tan itibaren tüm Türkiye’ye aşı dağıtımı yapılacağı ile ilgili bir açıklama yaptı. Fakat bu hafta içinde gayri resmi yollarla sağlık çalışanlarını ilgilendiren şey şu erişkinlere yaptığımız hepatit B aşılarının tamamını.   yapmayın dediler yani erişkinlere yapmayın elimizdeki stok bebeklere bile yetmeyecek gibi gözüküyor.” diye konuştu. 

‘TÜRKİYE’DE AŞI POLİTİKALARI POLİTİKASIZLIK ÜSTÜNE GİDİYOR’

Verilen tarihin 31 Mart gibi bir tarihte olunca çokta güven vermediğini ifade eden Bolat, “Türkiye’de aşı politikaları tam bir politikasızlık üzerine gidiyor ki, sağlık bakanlığı belki de en aklı başında
en fazla çalışan kurulu, aşı kurulu olmasına rağmen aşı kurulundaki bilim adamlarının bu konularla ilgili yapmış olduğu değerlendirmeyi bakanlık ciddiye almıyor.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi