ROJİN SUBAŞI/ İZ GAZETE- İzmir’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü için yüzlerce kadın, Kıbrıs Şehitler Caddesi’nde bulunan ÖSYM binası önünde bir araya geldi.

Yürüyüşün ardından Jiyan Akan Kürtçe, Gizem Coşkun ise Türkçe basın metnini okudu. Basın açıklamasını okuyan Gizem Coşkun, " Dünya kadınlarının eşitlik ve özgürlük mücadelesinin adıdır 8 Mart. Yakılarak katledilmiş 129 tekstil işçisine adanmış, devrimlere kapı aralayan Petersburg’lu kadın işçilerin 8 Mart 1917’deki grev ve direnişlerinin tarihselliğiyle şekillenmiştir. Kadınların ezilmesinin, emeğiyle ve bedeniyle sömürülmesinin, tümüyle eşitsiz koşullara mahkum edilmesinin tüm deneyim ve görünümlerine karşı gücümüzü birleştirdiğimiz gündür 8 Mart.  8 Mart, sorunların yalnızca suretlerine karşı değil aynı zamanda, esasına karşı da mücadelenin günüdür. İşte bu yüzden, dünyanın ve ülkemizin her yerinde olduğu gibi İzmir’de de bizi güvencesizliğe, şiddete ve eşitsizliğe mahkum eden erkek egemen bu düzene karşı “böyle gitmez” demek için buradayız" ifadelerini kullandı.

"İnsanlar banka, ekmek, makarna kuyrukları oluştururken, yazlık-kışlık saraylara, yeni taşıtlara, sarayın mutfağına 710 milyon lira para ayıranların aynı gemideyiz laflarına karnımız tok" açıklamasında bulunan Coşkun, "Pandemiyi de krizi de biz yaratmadık, yükünü de biz çekmeyeceğiz. Eşit işe eşit ücret, güvenceli iş güvenceli gelecek istiyoruz. Bize ucuz işçilik, kölelik, geleceksizlik dayatan erkek egemen sömürü düzeninizi kabul etmiyoruz" dedi.

'8 MART GÜCÜMÜZÜ BİRLEŞTİRDİĞİMİZ GÜNDÜR'

Gizem Coşkun, "8 Mart, dünya kadınlarının eşitlik ve özgürlük mücadelesinin ismi. Kadınların ezilmesinin, emeğiyle ve bedeniyle sömürülmesinin, tümüyle eşitsiz koşullara mahkum edilmesinin tüm deneyim ve görünümlerine karşı gücümüzü birleştirdiğimiz gündür 8 Mart” dedi.

'ÖLDÜRÜLEN HER KADININ SORUMLUSU...'

Kadın cinayetlerine değinen Coşkun, “Öldürülen her kadının sorumlusu erkek egemen sistem, onun yürütücüsü devlet ve iktidarın yanlış politikalarıdır” diye konuştu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini ve tartıştırılamayacağının altını çizen Coşkun, “Sözleşme koşulsuz şartsız uygulansın” diye seslendi. Coşkun, “Kazanılmış haklarımızı korumaya ve insanca yaşam için mücadele etmeye devam edeceğiz. Her yıl olduğu gibi bu yılda tüm kadınları haklarımızı savunmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Açıklamanın ardından dans gösterimi yapıldı.

Editör: Haber Merkezi