DERLEYEN: FATMA KIRAN/ İZ GAZETE- İZ Televizyon ekranlarında yayınlanan Nüans programının bu haftaki konuğu Grafik Tasarımcı/Çizer Gamze Gökalp oldu. Grafik tasarım nedir, grafik tasarımın sanat ile ilişkisi ve grafik tasarımın diğer birleşenleri olarak üç ana başlığın konuşulduğu programda ayrıca düzenlenen sergi ve festival bilgileri paylaşıldı. Grafik tasarım nedir, sorusunu Gökalp, ‘’Grafik tasarım sabır, disiplin, yaratıcılık isteyen bir sanattır’’ diye cevaplıyor.

SINIRLARI VAR

Gamze Gökalp grafik tasarım yaratım, “Her ne kadar yok desek bile aslında grafik tasarımın da sınırları var. Anlatmak istediğimiz mesaj bir noktada bizi durduruyor. Bir proje geldiğinde önümüzde projelerin ana unsurlarının yer aldığı bir bilgi demeti (brief) oluyor. O brief ne kadar detaylıysa o kadar ayrıntılı bir kompozisyon oluşturuyorsunuz. Ben öncelikle kâğıt kalem bir eskiz çizilmesi taraftarıyım. Briefe göre bir renk skalası içinde istenilen tasarıma uygun renkleri seçiyorsunuz. Verilen briefte istenilen ana nesneye göre oran/orantılı bir tasarım oluşturuyorsunuz. Her ayrıntı önemli ama her zaman illaki bir başrol var ön planda olan” dedi.

Resim, fotoğrafçılık, baskı sanatları, serigrafi gibi birçok yan daldan faydalanan Grafik tasarımın diğer dallarla etkileşimini Gökalp, “Artık üniversitelerde Yeni Medya-Görsel İletişim Tasarım gibi yeni yeni bölümler açılıyor. Grafik tasarım gördüğü her şeyden etkilenip gelişen bir alan. Bir kâğıt kalemi bile hiçbir şey çizmeden bir mesaj vermek için kullanabilirsiniz. Tiyatro, resim, müzik gibi sayısız birçok daldan etkileniyoruz. Bu alanların hepsi bir zincir halinde ve bu zincirlerden biri kopunca diğerleri eksik kalıyor” sözleriyle anlattı.

SANAT MI DEĞİL Mİ?

Grafik tasarım sanat mıdır? Değil midir? tartışmalarına farklı bir bakış açısıyla yaklaşan Gökalp, Grafik Tasarımın hangi üretim halinde sanatlaştığını hangi üretim halinde sadece ticari bir ürün olduğunu ise “Matbaa üretimi kısmında sanat olmaktan çıkıyor. Matbaa alanında yapmış olduğum staj süresinde gözlemleme fırsatım oldu. Çok zor emek isteyen bir iş ve gelenekselleşmiş bir devrim var orada. Matbaada işçilik zanaat söz konusu, işlerin kuralları ve kalıpları var ve bu da tasarım anlayışına uymuyor. Matbaaya bir ürün geliyor ve hazır basılıyor. Beş dakikada kartvizit- logo isteniyor. Beş dakikada bir logo yapılmaz çünkü logo bir firmanın kimliğidir. İşte bu ürünler beş dakikada hazırlanıp çıkıyorsa sanat olmaktan çıkıp ticari bir ürün olmuş oluyor” diye açıklıyor.

Gamze Gökalp aynı zamanda festival projesi organize eden bir ekibin de içinde yer alıyor. Hangout PSM’nin Selçuk Pamucak Sahilinde 20-24 Temmuz tarihleri arasında düzenleyeceği ’Whatafest’ festivalinin afiş tasarımını yapan Gökalp, “6 aydır tüm ekip hep birlikte bu festival için çok ciddi bir çalışma sürecinden geçtik ve emek ortaya koyduk. Çok güzel bir festival olacağına inanıyorum’’ diyerek herkesi festivale davet etti.

Editör: Haber Merkezi