İz Tv’de yayınlanan ve Tugay Can’ın sunduğu Deprem Özel yayınının konuğu Deprem Bilimci Övgün Ahmet Ercan oldu. Ercan, meydana gelen depremin 7 şiddetinde olduğunu vurguladı.

40 ATOM BOMBASI GÜCÜNDEYDİ!

Tugay Can’ın sunduğu Deprem Özel yayınına katılan Deprem Bilimci Övgün Ahmet Ercan, Sisam yakınlarında gerçekleşen depremden en çok Bayraklı bölgesinin etkilenmesinin zemin ve yanlış yapılaşmadan kaynaklandığını söyledi. Şu anda olağanüstü bir durumla karşı karşıya olunduğunu belirten Ercan, “Böyle durumlarda yurttaşın bir şey yapması, karar vermesi son derece zor. Bence İzmir Büyükşehir Belediyesi de özel kuruluşlardan hizmet alarak özellikle Bayraklı bölgesinde tüm yapıların incelenmesi gerekiyor. Yıkımın olduğu yer eski Halkapınar Gölü’nün olduğu bölge. Bu göl 180 yılında kurumuştur ve daha sonra mahalleşmiştir. Oradaki yerin sarsıntıyı büyütme katsayısı yaklaşık 4 büyüklüğünde bir büyütmesi var. Bu bir İzmir depremi değil. Aslında Sisam depremi. İzmir’i etkileyecek depremler hangileridir diye sorulduğunda, başlangıç olarak Midilli, Karaburun, Foça üçgeni diye söylemiştim. 2017 yılında Midilli depremi olarak gerçekleşti. Diğer yer olarak da Sisam’ın Kuzeybatısı diye söylemiştim. 30 Ekim’de olan deprem de bu. Depremin büyüklüğü 6,6 değil 7’dir. Şiddeti ise 9’dur. Çünkü deprem büyüklükleri bulunduğu ülkede değil de ülkeden 600 km uzaktaki başka ülkelerde doğru olarak bilinir. Bu bilimin kuralıdır. Bu depremden çıkan enerjinin miktarı 40 atom bombası gücündedir. 6,6 ile 7 şiddetindeki deprem arasında 4 kat fark vardır. Eğer deprem 6,6 şiddetinde olsaydı belki bu olaylarla karşı karşıya kalmazdık” dedi.

BEKLENEN İZMİR DEPREMİ NEREDE OLACAK?

Beklenen büyük İzmir depreminin hangi bölgede gerçekleşeceğini sorusunu yanıtlayan Ercan, “İzmir’in depremi nerede olacak derseniz, İzmir içinde olacak bir depremdir. İzmir içinde deprem üretebilecek kırık, İzmir kırığıdır. Çıktığı yer de Bornova’nın güneyinden Yeşildere, Tepecik, Kadifekale’nin önünden Güzelyalı, Göztepe ve oradan da Urla’ya doğru uzanan İzmir kırığıdır. Bir de bunu kuzeyinden giden Bornova kırığı ve Karşıyaka kırığı vardır. İzmir Körfezi ve Bornova Ovası bu iki kırığın arasında kıstırılmış bir durumdadır. Burasının normalde yapı yasaklı bir alan olması gerekiyor. Böyle bir yere bir metre derinliğinde temel yapılırsa, bu yapıya açıkça yıkılmayı emrediyorsunuz demektir” diye konuştu.

‘ARTÇI DEPREMLER OLACAKTIR’

Büyük ölçekli artçıların devam edeceğini de dile getiren Ercan, “Sisam’ın olduğu yerde, 5 ile 6’ya varan artçı depremler olacaktır. Er ya da geç olacaktır. Şu anda Bayraklı’daki yapılar adeta dokuzuncu raunddan çıkmış boksörün yorgunluğundadır. O nedenle 5,9-6 arasında meydana gelecek bir deprem, yıkılma eşik değerine kadar gelmiş yapıları göçertirse bu şaşırtıcı olmaz. Bu saatten sonra gerek Sisam’da gerek İzmir’de 7’den daha büyük bir deprem beklemiyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi