Dario Moreno:
Dario Moreno'nun gerçek adı David Arugete'dir. 3 Nisan 1921'de Aydın'da dünyaya gelmiştir. Musevi asıllı Türk gitarist, piyanist ve sinema oyuncusu ve başarılı bir besteci.

Aydın'da tren istasyonunda çalışan, sefarat olan babası trajik bir şekilde vurulup ölünce yetim kaldı. Bu olaydan sonra annesi ile İzmir'e Musevi Mahallesine, Mezarlıkbaşı semtine yerleştiler. Dört kardeşi daha olan Dario Moreno, annesi Madam Roza tarafından ikinci kez evlenirken ve geçim sıkıntısından dolayı "Nido De Guerfanos" Sefarad yetimhanesine bırakıldı. Dört yaşına değin yetimhanede kalan Moreno daha sonra Musevi ilkokulunu bitirdi.

Gençlik yıllarında pek çok farklı işte çalıştı. En yakın çocukluk dostu Alber Dinar'dır. Çalıştığı yıllarda kendini yetiştirdi ve "Kardıçalı" işhahın da yanında getir götür işlerinde çalıştığı İzmir'in ünlü avukatlarından birinin katipliğine yükseldi. Ayrıca geceleri Milli Kütüphane'de geceleri Fransızca çalışıp, dilini geliştirip, kısa bir zaman içerisinde bu dili öğrendi. Yine bu sıralarda başlayan gitar merakını, eline geçen bir gitar vasıtası ile geliştirdi ve sokak aralarında napoliten şarkılar söylemeye başladı. Türk çiftetellisini Yahudilerin yüzyıllardır yaşattığı ladino dilinde, egzotik ve romantik bir tarzda yorumladı. Aynı dönemlerde Bar-Mitsva (13 yaş) törenlerinde şarkılar söylemeye başladı. Gençlik çağlarında 17 - 18 yaşlarına geldiğinde de semtinde ve İzmir'de iyice tanınır olmuştur.

Yedi dili gayet iyi konuşan Dario Moreno; Fransızca, Türkçe, İtalyanca, İspanyolca (Ladino) dillerinde birbirinden güzel şarkılara harika sesi ile hayat vermiştir. Şarkıları birçok filmde kullanılmıştır. Plak kayıtları çoğunlukla, Avrupa'da "Barcley", Amerika'da Frank Sinatra´nın stüdyosu "Raprise"de yapan Dario Moreno´nun sayısını net olarak çıkaramadığımız oldukça fazla Plak kaydı vardır, daha sonradan toplama olarak CD'lere de aktarılmışlardır.

Dario Moreno 1 Aralık 1968 günü, Paris’e gitmek üzere Yeşilköy Hava Alanı'na gitme hazırlığında bulunurken İstanbul Hilton Oteli'nde sabah 9.30 da geçirdiği bir kalp krizi sonucunda vefat etmiştir. İstanbul'da ölen Dario Moreno, öldüğünde İzmir'de gömülmesini vasiyet etmiştir. Fakat ölümünün ardından İzmir'den İsrail'e yerleşmiş annesi Madam Roza, oğlu Dario Moreno'yu gömülmek üzere İsrail'deki Telaviv / Holon kenti mezarlığına götürmüş ve Moreno orada toprağa verilmiştir.
Moreno’nun ismi Konak Tarihi Asansör’ün bulunduğu sokağa verilmiştir.

Kazım Dirik:
1899'da Harp Okulu'nu, 1912'de de Erkân-ı Harbiye'yi bitirerek kurmay yüzbaşı oldu. I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale ve Suriye cephelerinde savaştı. Mustafa Kemal'in ordu müfettişi olarak Samsun'a gönderilmesini, o sırada kurmay başkanı olan Kazım Dirik sağlamıştır. 1922'de generalliğe yükseldi.

Kurtuluş Savaşı'ndan sonra askerlikten ayrılan Kâzım Dirik, Bitlis ve İzmir'de valilik yaptı. 1935'te atandığı Trakya Bölgesi Genel Müfettişliğini ömrünün sonuna kadar sürdürdü. Bu görevleri sırasında köy kalkınması ve eğitim konularında yaptığı çalışmalar bölge halkının yaşam düzeyini yükseltmiştir.

Kazım Dirik ismi Bornova’da bir mahalleye verilmiştir.

İsmail Sivri:
3 Ağustos 2007 tarihinde 80 yaşında yaşamını yitiren İsmail Sivri, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Gazeteciliğe 1951 yılında İstanbul'da Yeni Sabah gazetesinde muhabir olarak başlayan Sivri, 1960 yılına kadar Dünya, Son Telgraf, Vatan, Tercüman ve Havadis gazetelerinde çalıştı. 1960 yılında Milliyet'in İzmir Temsilciliğini üstlenen Sivri, 1980 yılında emekliye ayrıldı.

Emeklik döneminde mesleğini Milliyet Ege'de köşe yazarlığı yaparak sürdüren Sivri, Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyetinde başkanlık görevlerini yürüttü. İGC Başkanlığını 1984-1998 yılları arasında 14 yıl süreyle sürdüren Sivri, bu görevden ayrılmasının ardından İGC Onursal Başkanlığına getirildi.

Ege Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulunda öğretim görevlisi olarak da çalışan Sivri, bir dönem de TRT Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.

“Yeşil Panjurlu Ev”, “Karınca Dostları”, “Yürekli Kaplumbağa”, “Atatürk Çocukları Çok Severdi” ve “Atatürk Tarihi” adlı yayınlanmış kitapları bulunan İsmail Sivri, evli ve iki çocuk babasıydı.
Bu arada, Konak Belediyesince geçen yıl Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne İsmail Sivri'nin heykeli dikilmişti.

İsmail Sivri’nin ismi Buca’da bir bulvara Karşıyaka’da ise bir sokağa verilmiştir.

Cengiz Topel:
Cengiz Topel, 2 Eylül 1934, İzmit doğumlu 8 Ağustos 1964 yılında hayatını kaybeden , Türk pilot yüzbaşıdır. 1964'te Türk Hava Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda, uçağı Rum uçaksavarlar tarafından vurulunca paraşütle atladı ve esir düştü. Rumlar tarafından hastanede öldüğü belirtilen Topel'in naaşı iade edildi. Türk Hava Kuvvetleri'nin Kıbrıs'taki ilk pilot kaybıdır. Cengiz

Topel’in ismi Konak’ta bir mahalleye verilmiştir

Ahmet Taner Kışlalı:
Ahmet Taner Kışlalı, Tokat'ın Zile ilçesinde 10 Temmuz 1939 tarihinde dünyaya geldi. Gazeteci-yazar Mehmet Ali Kışlalı'nın küçük kardeşidir. Kilis Kemaliye İlkokulu'ndan sonra, Kilis Orta Okulu'nu ve Kabataş Erkek Lisesi'ni bitirdi.

Kışlalı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdikten sonra 1962-63 seneleri arasında Yenigün Gazetesi'nde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1968-72 seneleri arasında öğretim görevlisi olan Ahmet Taner Kışlalı, 1967 Paris Hukuk Fakültesi'nde doktorasını yaptı. Hacettepe Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak akademik yaşamına atıldı. 1988 senesinde profesör olan Kışlalı, 1977 senesinde Cumhuriyet Halk Partisi`nden 5. Dönem İzmir Milletvekili seçildi. Kışlalı, Bülent Ecevit tarafından kurulan 42. Hükümet'te 1978-79 senelerinde Kültür Bakanı olarak görev yaptı.
12 Eylül sonrasında üniversiteye dönen Kışlalı, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde siyaset bilimi dersleri verdi. Kışlalı, aynı zamanda Cumhuriyet Gazetesi'nde ''Haftaya Bakış'' başlığıyla köşe yazıları yazdı.

Kışlalı, 1971 senesinde "TRT Bilimsel başarı ödülünü aldı. Kışlalı, 9 Eylül 1995 tarihinde geçirdiği trafik kazasında, 28 mayıs 1968 tarihinde evlendiği ilk eşi Nilgün Kışlalı öldü, kendisi ağır yaralı olarak kurtuldu. İlk eşi Nilgün Hanım'dan Dolunay ve Altınay adında iki kız çocuğu olan Kışlalı'nın ikinci eşi Nilüfer Kışlalı'dan da Nilhan Nur adında bir aylık bir kız çocuğu vardı.

Kışlalı, 21 Ekim 1999 Perşembe günü, Ankara'da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
Ahmet Taner Kışlalı’nın ismi Çiğli’de bir mahalleye verilmiştir.

Abdi İpekçi:
Galatasaray Lisesini bitirdi. Sonra bir müddet Hukuk Fakültesine devam etti. Yeni Sabah, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres Gazetesi gibi çeşitli gazetelerde spor muhabiri, sayfa sekreteri ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Ali Naci Karacan'ın çıkardığı Milliyet Gazetesinin yazı işleri müdürü bir süre sonra da genel yayın müdürü oldu.

1961 senesinden öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar aynı gazetenin başyazarlığını da yürüten Abdi İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsünün ikinci başkanlığı, Basın Şeref Divanı genel sekreterliği gibi vazifelerde bulundu. Yazılarında Atatürkçülüğü, barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savundu.

Abdi İpekçi’nin ismi Bornova’da caddeye Karabağlar’da ise bir mahalleye verilmiştir.

Fahrettin Altay:
1880 yılında İşkodra'da doğdu.

1899'da Harp Okulu'nu, 1902'de Harp Akademisi'ni bitirdi. Birinci Dünya Savaşı'nda, Çanakkale, Romanya ve Filistin Cephelerinde görev aldı.
Kurtuluş Savaşı başlarken Konya On ikinci Kolordu komutanı idi. Millî Mücadele'de Beşinci Süvari Kolordusu Komutan oldu.

Başkumandanlık Meydan Savaşı'ndan sonra dağılan Yunan Ordusu'nu emrindeki süvarilerle İzmir'e doğru kovaladı. 9 Eylül'de İzmir'e girdi. Milletimize kurtuluşun müjdesini verdi.

Orgeneral rütbesini alıp Yüksek Askeri Şura üyeliğinde bulundu. Birinci Dönem Mersin, İkinci Dönem İzmir milletvekili seçildi. Sekizinci dönemde Burdur milletvekili seçildi.

26 Ekim 1974 tarihinde öldü.

Fahrettin Altay’ın ismi metro istasyonuna ve Karabağlar’da mahalleye verilmiştir.