Yaklaşık 87 yıl hastane olarak hizmet verdikten sonra 8 Mart 2019 tarihinde yeni hastane binasının hizmete girmesiyle boşaltılan Foça Eski Devlet Hastanesi Binası'nın Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlıevi Vakfı’nın tadilat için gerekli tüm masrafları üstlenmesi, halkın ve bazı STK’ların, binanın yine sağlık hizmetlerinde kullanılması, Aile ve Toplum Sağlığı ile 112 Acil Ambulans Merkezi yapılması yönündeki talep ve çağrıları sonuçsuz kaldı.

Ali Haydar Çelebi- Ynt. Krl .Üyesi - Osman Mert (1)

Binanın “Sağlık Bakanlığı’na tahsisinin Çevre Şehircilik ve İklim Değpişikliği Bakanlığı’nın E-33685449-400(3121.140163)-3631190 sayılı yazısıyla 24 Haziran 2022 tarihinde kaldırıldığı, aynı bakanlığın 11.01.2023 tarih ve 5507687 sayılı yazısı ile de, “Millet Bahçelerinin Finansmanında” kullanılmak üzere bedelsiz olarak TOKİ’ye devredildiği ve işlemlerinin bu yönde devam ettiği öğrenildi.

Gelişme üzerine toplanan Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlıevi Vakfı Yönetim Kurulu yürütmenin durdurulması için dava açarken, kararın iptali içinde hukuki süreç başlattı.

Gelişmeler üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TOKİ Emlak Dairesi Başkanlığı yaptıkları değerlendirmeyi 25 Nisan 2023 tarihli yazısıyla açıkladı.

İlgili yazıda; “Söz konusu taşınmaz ile ilgili olarak İzmir 3. İdare Mahkemesi 2023/633 E sayılı dosyası ile dava açıldığı, imar planında hastane alanı olarak ayrılmış olması ve taşınmaz üzerinde bina bulunması nedeniyle Millet Bahçeleri Finansmanı kapsamında bedelsiz olarak idaremiz tarafından devir alınmasından vazgeçilmiştir” denildi. TOKİ Hukuk Müşavirliği’de mahkemeye ulaştırdığı 16 Mayıs 2023 yazılı yazısında mahkemenin ara kararına istinaden "İlgili taşınmazın İdaremizce devir alınmasından Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile İzmir Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği İl Müdürlüğü’ne dağıtımlı olarak gönderilen yazı ile vazgeçilmiş olduğu” bildirildi.

Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlıevi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Çelebi ve Yönetim Kurulu Üyesi Osman Mert eski hastane binasının Foça halkının sağlık hizmetlerinde kullanılması yönündeki görüşlerini tekrarlarken, her türlü tadilatın vakıf tarafından yapılması için hazır olduklarını belirtti. 

Binayı yapacağız bir de ambulans hediye edeceğiz

Osman Mert, “Vermiş oldukları imza desteğiyle bugün vakfımızın açmış olduğu yürütmeyi durdurma davası duruşmasında bakanlık mevcut hastane binasının devrinden vazgeçtiğini bildirmiştir. Öncelikle vakfımıza ve sonrasında ilçelerine sahip çıkan, gücünü  bize destek olarak gösteren Foça halkına teşekkür ediyoruz. Vakfımızın taahhüdüdür. 6 ay içerisinde mevcut binayı Aile Hekimliğiyle, 112 Ambulansıyla, Toplum Sağlığı Merkeziyle, Foça halkının yararına kullanmak üzere tüm maddi desteği verme taahhüdümüzü yeniliyoruz ” derken, Ali Haydar Çelebi, “Daha önce İzmir İl Sağlık Müdürülüğü ile de görüştüğümüz gibi ilk kısmını yani Acil Servis, Ameliyathaneler ve eski diyaliz ünitesinin olduğu kısmı 6 ay içerisinde 2 aile hekimi, bir uzman hekim ve Toplum Sağlığı Merkezi'ni buraya taşıyacak şekilde restore etmeyi, istenirse arka bahçedeki yemekhaneyi bir 112 ambulans merkezi haline getirip Foça halkının hizmetinde kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı’na devretmeye hazırız. Burada konuşlanacak ambulansı da vakıf olarak biz hediye edeceğiz.” dedi.

Editör: Duygu Kaya