Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, Foça'daki betonlaşmaya karşı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, ilçedeki taş ocaklarına, hobi bahçelerine ve kaçak inşaatlara tepki gösterildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Sizleri Foça’nın gökyüzü mavisiyle, denizin turkuazıyla ve ormanın yeşiliyle selamlamak isterdik. Fakat Foça’da son dönemde doğa ve kent karşıtı uygulamalar tüm Foçalıları rahatsız ve mutsuz etmeye devam ediyor

İlçemizin verimli tarım arazileri, taş ocakları, hobi bahçeleri ve imar uygulamalarıyla tehdit ediliyor. Kocamehmetler ’deki taş ocakları, Ilıpınar’daki cüruf tesisleri ve neredeyse ilçemizin tamamındaki hobi bahçeleri ve kaçak inşaatlar Foça için duyduğumuz kaygıları artırmaya yetiyor.

Ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi, Foça’da da seçim öncesi kaçak yapılar peşi sıra yükselmeye devam etti.  

Kaçak otel göz göre göre tamamlandı

Foçamız da yapılaşma ve özelliklede imara aykırı kaçak yapılaşma hızla artıyor. Doğal coğrafik güzellikleriyle ön plana çıkan ilçemiz adım adım yok ediliyor. Phokaia antik kentinin kalıntıları üzerinde varlığını sürdüren ilçemiz 1. Derece Arkeolojik Sit alanı içerisinde yer alıyor. Fakat 1. Derece sit alanında binalar yükselmeye devam ediyor.   

Foça Atatürk Mahallesi’ndeki özel mülkte başlatılan izinsiz otel inşaatı biz Foçalıların tepkilerine rağmen tamamlanarak müşteri kabul etmeye başladı. Foça’da Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki “Kentsel Arkeolojik Sit Alanı’na izinsiz olarak yapılan 5 katlı kaçak otel binası hem Foçalıların hem de FOÇA TARİH VE DOĞA TALANINA HAYIR Platformumuzun haklı tepkisini çekmeye devam ediyor.

İzmir Müze Müdürlüğü’nün suç duyurusunda bulunmasına rağmen inşasına devam edilen otelin imar planına göre 3 katlı olması gerekirken, bir kat daha eklenip 4’e, ardından çatı katıyla 5’e çıkarıldı. Koruma Bölge Kurulu’nun inşaatın durdurulması yönünde karar vermesine, belediyenin para cezası keserek inşaatı mühürlemesine rağmen aynı gün mühür sökülerek inşaata devam edildi.  

Soruyoruz: kaçak inşaatlara vurulan mühürleri sökenler, kaçak inşaatları sürdürenler, kesilen para cezasını ödemeyenler bu cesareti kimden alıyorlar!

Soruyoruz: Koruma Bölge Kurulu’nun kaçak otel inşaatına iki kez “durdurma kararı” vermesine, sorumlular hakkında “yasal işlem” başlatılmasına, İzmir Müze Müdürlüğü’nün konuyla ilgili suç duyurusu üzerine başlatılan savcılık soruşturmasına söz konusu izinsiz inşaata neden kimse dur diyemedi!

Buradan şunu açıkça ifade etmek istiyoruz, bugün gösterdiğimiz tepki sadece KAÇAK OTEL’e karşı değildir. İlçemizin dört bir yanındaki kaçak inşaatlaradır. Yeni Foça ve Eski Foça arasında her gün yeni arazilerin imara açılmasınadır. Hedefimiz kişiler değil kim yaparsa yapsın yanlış yapılan/yasadışı uygulamalara karşıdır. Ve bu mücadeleyi sonuna karşı yürütmeye de  kararlıyız.

Ya Foçalılar ya rantçılar tercih edilecek

Buradan tüm Foçalılara sesleniyoruz. Oy verdiğimiz, desteklediğimiz yerel yönetimi biz seçtik. Bizim seçtiğimiz yöneticiler, iktidar partisi ve ortakları RANTÇI ÇEVRE KARŞITI gibi davranmamalıdır. Eğer anlayış ve uygulamalar aynı olacaksa o zaman YEREL YÖNETİMDE hangi partinin olduğunun ne önemi var?

Önümüzde çok yakında yerel seçimler var. Bu seçimde İMARA AÇILAN ALANLAR, KAÇAK İNŞAATLAR, TAŞ OCAKLARI, HOBİ BAHÇELERİ önemli bir ayıraç olacaktır.   Seçimiz rant canavarından beslenen bir avuç insan mı? Yoksa BAŞKA FOÇA YOK diyen DOĞASINA TOPRAĞINA DENİZİNE SAHİP ÇIKAN Foçalılar mı olacak?  

Bu soruya öncelikle yerel yönetim karar verecektir. Ya doğasıyla baş başa yaşamak isteyen Foçalılar ya da RANTÇILAR ve TALANCILAR tercih edilecektir.

Bugün bu tercihi doğru kullanmayan sahil yerleşkeleri TALANA KURBAN edilmiştir. Buraları üç beş müteahhitte teslim olmuştur. Hala doğal güzelliğini koruyan FOÇA’yı ranta kurban ettirmeyeceğiz. Foça’nın kendine has coğrafik yapısını ve doğal güzelliğini kaybetmesine izin vermeyeceğiz.  

Çünkü biz biliyoruz ki BAŞKA FOÇA YOK!  

Deniziyle, balığıyla, turizmiyle, tarım alanlarını hala kurtarabiliriz. Tabii ki yeni evler, yeni tesisler yapılacak buna karşı değiliz. Karşı olduğumuz bunlar yapılırken doğaya, tarihe ve insana saygı duyulmamasınadır.  

Bizler Foça halkı olarak, betona yaslanmış rant lobisine karşıyız

Bizler tarım arazililerinin hobi bahçesi yapılıp imara açılmasına karşıyız  

Kaçak otelin kaçak katları yıkılana kadar, kaçak inşaatlar durdurulana kadar gerekirse her hafta burada NİHAT DİRİM VE DEMOKRASİ MEYDANI’ nda olmaya devam edeceğiz. "           

Özlem ÇİMEN DURMAZ

Editör/İzmir haberleri/izgazete.net                                       

Editör: Özlem Çimen Durmaz