Gizem TABAN ŞEBER/İZ GAZETE- İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukatlar, 26-27 Ocak 2024 tarihlerinde Kemalpaşa ile Foça Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevleri’ne yaptıkları ziyarette karşılaştıkları ihlaller hakkında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Tuğçe Berber,  Baro tarafından sorumlular hakkında adli ve idari başvurularda bulunulduğunu belirtti.

Tespitleri anlattı

“Foça ve Kemalpaşa bakımevlerinde akla vicdana sığmayan görüntülerle karşılaşmış bulunuyoruz” sözleriyle açıklamalarına başlayan İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Tuğçe Berber, bakımevlerinde gözlemledikleri ihlalleri şöyle anlattı: “Kemalpaşa’da bakımevinin yanında kepçeyle çukur kazıldığı, bu çukurda ölü hayvanların bulunduğu, bakımevi önündeki çöp konteynerinde derisi yüzülmüş bir tilki ölüsü bulunduğu, padoklarda hasta ve sağlıklı köpeklerin bir arada tutulduğu, hatta aralarında ölü bir köpeğin bile bulunduğu, bakımevi etrafında kullanılmış şırınga ve eldivenlerin bulunduğu, hiçbir sağlık koşuluna uyulmadığı, hayvanların mamalarının bulunmadığı, çok zayıf oldukları ve üşüdükleri; Foça’da ise hayvanların çok zayıf ve hasta oldukları, mama kaplarında bozulmuş yemeklerin bulunduğu, ayrıca bu yemeklerle birlikte hayvanların iç organlarına zarar verecek sivrilikte ve incelikte kemiklerin hayvanlara verildiği, padokların yırtık olduğu, bu yırtıklar nedeniyle köpeklerin yavru, yetişkin, hasta, sağlıklı ayrımı yapılmaksızın bir arada tutulduğu, hayvanların birbirlerine zarar verebilecek durumda oldukları, Padoklarda bulunan mama ve su kapları hiç yıkanmamış, yosun tutmuş durumda olduğu, bakımevinde derme çatma küçük bir kulübe olduğu ve kulübenin açık kapısından içerinin sadece çöp dolu olduğu ve bazı kedilerin burada barındırıldığı, çevrede de çok sayıda çöp olduğu ve hayvanların bunların üzerinde yattığı komisyon üyelerimizce tespit edilmiştir.”

Suç duyurusunda bulunduk

Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıklayan Avukat Berber, “Kanuni düzenlemeye rağmen, her iki geçici bakımevinin adresine dair ne belediyelerin web sitesinde bir bilgiye ne de şehirde ve yolda bir yönlendirme tabelasına rastlanamamıştır. Sözde bakımevi olan bu zulümhanelere halkın ulaşması neredeyse imkansız hale getirilmiştir.  Her iki bakımevi çalışanları ve denetlemeye yetkili olduğu halde görevini yerine getirmeyen kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunulmuş, hayvanların koruma altına alınması talep edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Bakımevlerine seslendi

Tüm bakımevlerine seslenen Avukat Berber, “Tanıdığınız, baktığınız hayvanları fotoğraflayın, çip numaraları varsa kaydedin. Bölgenizdeki bakımevlerini düzenli olarak ziyaret edin. Denetim görevini yerine getirmeyen kurumlara denetim taleplerinizi iletin. Hayvanlara bir mal muamelesi yapan üretim çiftliklerine karşı çıkıp hayvan satın almak yerine bakımevlerinde ve sokaklarda yaşam mücadelesi veren bu hayvanlara yuvanızı açarak onları bakımevlerinin korkunç koşullarından kurtarın. İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak bölgedeki tüm bakımevlerine ve denetim mekanizmalarına buradan sesleniyoruz! Geçici bakımevlerini ölüm kamplarına çevirmenize izin vermeyeceğiz. Kanundan doğan sorumluluklarınızı yerine getirmemeniz halinde tüm idari ve hukuki işlemleri yapacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Sokakta yaşayan hayvanlar yalnız değildir. Biz varız” diye konuştu.

Editör: Duygu Kaya