İZTV’de Nil Kahramanoğlu’nun sunduğu Gündem Özel’in konuğu, Seferihisar Hayvan ve Doğa Dostları Derneği Başkanı Fevziye Özkan oldu. Dün Anayasa Mahkemesi’nde 16 maddesinin iptali talebi görüşülen ve reddedilen 7527 sayılı Hayvanları Koruma Yasası’nın ‘katliam yasası’ olduğunu söyleyen Özkan, “Yasanın özeti; topla, barınağa tık, öldür” dedi.
2004 yılında mevcut iktidar tarafından çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası’nın uygulanmamasının sonuçlarını, sokak hayvanlarının canlarıyla ödemek zorunda kaldığını söyleyen Özkan, “5199’un geniş yetkileri vardı. Bu yasadan memnunduk. Tek itirazımız cezasızlıktı. Bu yasayı kaldırın demedik. Bu yasada yerel yönetimler, merkezi idare ve STK’lara çeşitli görevler verilmişti. Yerel yönetimlerin barınaklar kurmaları, veteriner hekim istihdam etmeleri, yoğun kısırlaştırma yapması öngörülmüştü. Geçtiğimiz 20 yılda bu yasa uygulanmadı, denetlenmedi” diye konuştu.
‘Kördüğüm yasası’
2024 yılında çıkarılan 7527 sayılı yasanın çözümden çok çözümsüzlük getirdiğini vurgulayan Özkan, “Neden çıkardıklarını inanın bilmiyoruz. Bunu meclisten geçirdiler ve gülerek lanse ettiler. Yasayı okuduğumuz zaman, kısırlaştırma yok, sahiplendirme zorlaştırıldı, yerel hayvan koruma görevlisi kavramı kaldırıldı. Kırsalla ilgili sorunun temeli olan çobanların tek seferde çok doğum yapan köpeklerin sokaklara atılması durumu çözülmedi. Bir yıldır bu yasanın komisyondan geçmemesi gerektiğini vurguladık, eylemler yaptık, yaşam nöbetleri tuttuk, sesimizi duyurmaya çalıştık ama olmadı. Bu yasa çözümden çok çözümsüzlük ve bir kördüğüm yasasıdır. Yasanın özeti; topla, barınağa tık, öldür. Yasada hayvanların toplatılması emrediliyor. Hayvanları ölmeden canlı canlı derin çukurlara gömüyorlar. Bir algı yönetimi yapılıyor. Özellikle sokak köpeklerine karşı bir düşmanlık yaratılıyor” ifadelerini kullandı.
‘2 yılda çözülür’
İktidarın sahipsiz hayvanları öldürmekte ısrarlı olduğunu dile getiren Özkan, “Tarikat ve cemaatlerin baskısı, Paris İklim Anlaşması gereği öngörülen karbon ayak izinin azaltılması gibi durumlar bahane ediliyor. Ayrıca çocuklara saldırdıkları gerekçe gösteriliyor ancak böyle bir şey yok. Şehirlerdeki hayvanlar artık sosyalleşti. Eğer bu sorunlar varsa ve çözmek istiyorsanız öldürmek yerine devlet politikalarını hayat geçirin. Öncelikle kırsaldan başlanması gerekiyor. Sorunun temeli kırsal. Kırsalda tüm ağılların ve davar sahiplerinin envanterleri yapılacak. Kısırlaştırmaya yanaşmıyorlar. Ama bu bir yasayla düzenlenip nüfus kontrolüne alınırsa bu sorun 2 yılda çözülür. Yani öldürmeden, katletmeden, işkence yapmadan bu iş biter. Öncelikle bu cezasızlıktan kurtulmak gerekiyor. STK’lar, merkezi irade ve yerel yönetimler iş birliği içerisinde olmalı” diyerek konuşmasını noktaladı.