CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, deprem felaketinin yaşandığı 11 ilde tarım ve hayvancılığın temel uğraş olduğunu söyledi.

Başevirgen “2 milyondan fazla büyükbaş ve 10 milyonun üstünde küçükbaş hayvan varlığımız bulunmakta. Toplam hayvan varlığımızın neredeyse yüzde 15'inden bahsediyoruz. Maalesef tarım ve hayvancılıkla ilgili bölgeden gelen haberler çok kötü. Göçük altında telef olan çok sayıda çiftlik hayvanının yanı sıra sakat kalan, bakım ve beslemesi yapılamayan ya da sağılamadığı için memesi körleşen çok sayıda inek damızlık değerinin çok altında bir bedelle kesime gönderiliyor” diye konuştu.

Başevirgen şunları aktardı:

“Öncelikle Et Süt Kurumu'nun bu durumda dahi randıman hesabı yaparak kesim fiyatını düşük belirlemesi doğru bir yaklaşım değil. Deprem felaketinin yaşandığı bu illerimiz için kilo ve randıman kriterlerinde daha esnek davranılmalıdır. Özellikle optimum kesim ağırlığına ulaşmamış hayvanların bakım ve beslemesi desteklenerek milli servetimizin korunması önem arz etmektedir. Gerekirse makul bir bedelle devlet vatandaştan bu hayvanları satın almalı ve karantina tedbirlerine uymak koşuluyla TİGEM işletmelerine sevk etmelidir.

ET VE SÜT KRİZİ BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

Yem ve sütün tedarik zincirlerinde kopmalar var. Gerek hayvan sayısında gerekse süt üretiminde geçen yıl yaşanılan büyük kriz, bu afetle daha da derinleşecek ve ne yazık ki 2023 yılında da süt ve et veriminde büyük düşüşler yaşanacak. Arzda yaşanacak azalış, vatandaşın alım gücünde oluşacak azalış ile birleşince hayvancılık sektöründe bu yıl maalesef büyük bir kriz kapıda. Bu nedenle afet bölgesi için ivedi olarak alınması gereken tedbirlerin yanı sıra ülke geneli içinde gerekli adımların şimdiden atılması gerekiyor. İlgili Bakanlıklar ile çiftçi ve hayvancılık örgütleri organize edilerek bu süreci daha az zararla atlatmalıyız.

Editör: Özlem Çimen Durmaz