Erzincan'ın İliç ilçesinde, Anagold Madencilik şirketi tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması meydana geldi.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi. Toprak altında kalanların olabileceği ihtimali üzerine ekipler, bölgede arama kurtarma çalışmalarına başladı. Vali Hamza Aydoğdu da bölgeye giderek incelemede bulundu, ekiplerden bilgi aldı.

9 madenciye ulaşılamıyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya maden kazasına ilişkin yaptığı açıklamada 9 kişiye ulaşılamadığını, 400 kişi ile arama kurtarma çalışmaların yapıldığını bildirdi.

Yerlilkaya, katıldığı canlı yayında olaya ilişkin bilgi verirken "14.28'de özel  bir şirkete ait bir madencilik firmasında toprak kayması meydana geldi. Maalesef 9 çalışanımızdan haber alınamıyor. Onların toprağın altında kaldığı değerlendiriliyor. Arama kurtarma ekiplerimiz orada, ne ihtiyaçları varsa orada. Bakan Yardımcımızı özel uçakla bölgeye gönderdik. Dualarımız oradaki kardeşlerimiz için olsun" dedi. 

Yerlikaya, "Burayla ilgili daha önce bir şikayet var mı?" sorusu üzerine de "Net bildiğim bir meselede kesinlikle size bilgi veririm. Bu konuyu aydınlatma durumunda olan Sayın Yılmaz Bey. Zaten savcıları görevlendirdi" ifadelerini kullandı. 

Bakanlık 4 savcı görevlendirdi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayın ardından İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatıldığını ve bu kapsamda 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildiğini duyurdu.

3 başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirildi 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, devlet olarak tüm imkanlarla sahada olduklarını belirterek, olayı araştırmak üzere Bakanlığa bağlı 3 başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirildiğini, gerekli incelemelerin yapılacağını açıkladı. Bakan Işıkhan, "Maden işçilerimize, kıymetli ailelerine ve Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" açıklamalarında bulundu.

Soruşturma başlatıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın resmi X hesabı üzerinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Erzincan ili İliç ilçesinde bulunan ve Anagold Madencilik’in ruhsat sahibi olduğu maden sahasında 13 Şubat 2024 saat 14:30’da toprak kayması meydana gelmiştir. Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmıştır.”

Çevre illerden AFAD ekipler olay yerine sevk edildi

Felaket üzerine AFAD'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:  "Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır.

Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

 

Vali Aydoğdu: Önceliğimiz toprak altında kalan vatandaşlarımıza ulaşmak 

 Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, maden sahasında meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bütün arama kurtarma ekipleri canla başla çalışıyoruz. Şu anda önceliğimiz toprak altında kalan vatandaşlarımıza bir an önce ulaşmak. Onun için bizim açıklamadığımız resmi makamların açıklamadığı hiçbir şeye itibar etmeyin” dedi.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, maden sahasında meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili basın mensuplarına açıklamada bulundu. Vali Aydoğdu, saat 14.28’de İliç’te maden sahasında toprak kayması meydana geldiğini belirterek, “Bazı çalışan arkadaşlarımızın toprak altında kaldığını biliyoruz. Arkadaşlarımız tespitlerini yaptılar. Şu anda arama kurtarma ekiplerinin tamamı burada ve çalışıyor. Sosyal medyada bazı kirli bilgiler dolaşıyor. Şu anda Savcılık, bütün birimler AFAD, UMKE, 112 herkes burada. Biz zaten sağlıklı bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız, şu anda önemli olan toprak altında kalan vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde ulaşmak ve onları hızlı bir şekilde çıkarmak. Onun için biz gerekli tüm doğru bilgileri vereceğiz” dedi.

Resmi rakamlar dışında hiçbir şeye itibar etmeyin

Vali Aydoğdu, “Biz olayın olduğu anda buradaydık. Sayın İçişleri Bakanımız her 10 dakikada bir bizden bilgi alıyor. Cumhurbaşkanımız Mısır’dan aradı, Cumhurbaşkanımıza bilgi arz ettik. Bütün arama kurtarma ekipleri burada canla başla çalışıyoruz. Şu anda önceliğimiz toprak altında kalan vatandaşlarımıza bir an önce ulaşmak. Onun için bizim açıklamadığımız, resmi makamların açıklamadığı hiçbir şeye itibar etmeyin” dedi.

İçişleri Bakanı Yerlikaya ve Enerji Bakanı Bayraktar, Mısır’dan bölgeye geliyor

Vali Aydoğdu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Mısır’dan uçakla hareket ettiğini ve bölgeye geleceğini açıkladı.

Çevre felaketi yolda: Derenin menfez kapakları kapatıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, toprak kaymasınada akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdıklarını açıkladı. 

Bakanlık'tan yapılan açıklama şöyle:

"Erzincan İliç'te meydana gelen maden kazasında toprak altında kalan işçilerimize bir an evvel sağ salim ulaşılması en büyük temennimiz.
Devletimizin tüm imkânlarıyla sahadayız. Arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda devam ediyor. Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl Müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz."

Editör: Duygu Kaya