Nil KAHRAMANOĞLU-İZ Televizyonu’nda yayınlanan Özgür Coşkun’un sunduğu Gündem Özel programının konuğu İzmir Doğu ve Güneydoğu Anadolu Derneği Genel Başkanı Alaattin Epözdemir oldu. Daha çok inşaat sektörü ve iş insanı kimliği ile tanınan Epözdemir, derneğin çalışmalarından İzBB Başkanı Tunç Soyer ile buluşmalarına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Uzun yıllardın STK’larla iç içe olduklarını söyleyen Epözdemir, İzmir Doğu ve Güneydoğu Anadolu Derneği’nin kuruluş sürecini şöyle anlattı:

“İzmir, Türkiye'nin 3’üncü büyük kentidir yani yoğun göç alan bir kent. Bizim yöreden de yüzlerce derneğimiz var. İllerin, ilçelerin hatta köylerin var. İç Anadolu'dan Karadeniz'den yoğun bir dernek kümelemesi var bu kentte. Biz hepsini bir araya getiren bir süpermarket oluşturalım dedik. Dernekler arasında bir köprü işlevi göreceğiz. Bir hemşeri derneğinden çok ihtiyaca cevap, çağdaş, demokratik değerleri esas alan bir misyon ile hareket ediyoruz. İzmir'deki hayata katkımız olsun istiyoruz, daha iyi bir İzmir mümkün. Hani bizim de bir katkımız olsun diğer paydaşlarımızla birlikte biz yaşadığımız kentimize sahip çıkmalıyız. Üye sayımızı da 50 ile sınırladık. Bu 50 üye ile Başkanlar Kurulu yapacağız. Üst akılla İzmir'de bir kanaat önderliği oluşturacağız.”

Geniş katılımlı yemek

Geçtiğimiz günlerde Tarihi Havagazı Fabrikası’nda İzBB Başkanı Tunç Soyer’in katılımıyla gerçekleştirdikleri yemeğe dair konuşan Epözdemir, “İzmir’deki kanaat önderlerinin, STK’ların, Doğu ve Güneydoğu'yu temsil eden yapıların olduğu geniş katılımlı bir yemekti. En güzel kardeşlik, barış mesajlarının verildiği bir yemekli organizasyondu. Tunç Başkan’ın ‘çok renk, çok ses, çok nefes’ konuşması da çok değerliydi. Bizim için kıymetlidir. Biz ondan şunu anlıyoruz; katılımcı ve demokratik bir anlayışın İzmir'e ve Türkiye'ye faydası olur, zararı olmaz. Daha zengin bir Türkiye, daha müreffeh bir Türkiye mümkündür. Gerek merkezi hükümetin, gerek yerel yönetimlerin Türkiye'nin geleceğine, İzmir'in geleceğine, bölgenin geleceğine yönelik atacakları her adımı kayıtsız ve şartsız bir şekilde destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Halklar arasında sorun yok

Kürt sorununa da değinen Epözdemir, hiçbir zaman halklar arasında sıkıntı yaşanmadığının altını çizdi. Epözdemir, “Kürtler ve Türkler arasında 50 yıl önce de bir sorun olmamıştır. Edirneli bir hemşire, Edirneli bir öğretmen Hakkâri’nin dağ köyünde sahiplenilmiştir. Siyasal olarak Kürtler, bu ülkenin kurucu unsurlarından biridir. Cumhuriyetin kuruluşunda birlikte yer almıştır. Yasalardan kaynaklı kimi sorunlar oldu, bu sorunlar ülkenin gelişmişliğine de sekte vurdu. Ekonomik kaynaklarını da heder etti. Bizim arzumuz ve talebimiz; çağdaş dünyaya denk, evrensel kuralların egemen olduğu bir Türkiye. Biz aslında çağdaş ve demokrat bir Türkiye istiyoruz. Çünkü ancak temel sorunlarını aşan bir Türkiye zengin olabilir. İzmir Doğu ve Güneydoğu Anadolu Derneği olarak bu anlamda, Türkiye'nin çağdaş dünyayla buluşmasını istiyoruz. Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini önemsiyoruz ve destekliyoruz. İzmir, 5 milyon nüfuslu bir yer. İzmir, Avrupa'nın çağdaş yüzü, ilklerin kenti ve demokrasinin eşiğidir. Onun için biz İzmir'in ve de Türkiye'nin bir bütün olarak görülmesini istiyoruz. Bölgemizin sorunlarının çözümü için buradayız. Üzerimize bir şey düşerse bunu büyük bir memnuniyetle yerine getirecek bilgi ve birikime sahibiz” diye konuştu.

Tunç Başkan'a yönelik ön yargı var

Yerel seçimlere kısa bir zaman kalmasına rağmen İzmir adayının netleşmemesini eleştiren Epözdemir, “Tarafsız bir gözle düşünüyorum, burası 5 milyon nüfuslu bir yer. İzmir Büyükşehir Belediyesi yüz binlerce çalışanı var. 9 bakanlığın bütçesi var. Çok ciddi işler, yatırımlar var. Anlamıyorum, niçin bir belirsizlik yaratıyorsunuz? Biz bütün İzmirliler de hoşnut değiliz. Bugünkü tabloda bu bizi kırıyor. Biz bunu hak ettiğimizi düşünmüyoruz. Siz, Ankara'yı İstanbul'u, yanı başımızdaki Aydın’ı açıklamışsınız, burayı açıklamıyorsunuz. Tunç Başkan'ın kavgalı olduğu hiçbir kesim yok, kimseyle kavga etmedi. İzmir'in eksiklikleri yok mu elbette ki var. İzmir yaşayan, 5 milyonluk bir şehir. 100 yıllık sorunlarımız var. Tunç Başkan’a taraf olmak için söylemiyorum ama bir yurttaş olarak rahatsızım. Bu tutumun CHP'ye de bir yararı olduğunu düşünmüyorum. Tunç Başkanı’n büyük çabaları oldu. Buca Metrosu için dev bir adım attı, Narlıdere Metrosu için de. Hangi belediye bu ekonomik koşullarda bütün sorunları çözüyor ki? Ben Genel Başkan olsam çok büyük bir sorun yoksa bir ilçeyi bile 5 yılda değiştirmem. Haksızlığa haksızlık demek lazım. Herkesin vicdanında şöyle bir şey var Tunç Başkan'a yönelik bir ön yargı var. Ama bu sürecin uzamasının İzmir'e hiçbir yararı yok, zararı var” şeklinde konuştu.

Başkanlar kurulu oluşturacağız

Son olarak dernekle ilgili yeni faaliyetlerin de olacağını aktaran Epözdemir, “Öncelikle Sayın Valimize gidelim istedik. Önce Valimize gideceğiz sonrası İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızı ziyaret edeceğiz. En kısa zamanda da Başkanlar Kurulu’nu oluşturacağız. İzmir Doğu ve Doğu Anadolu Derneği bunun motor gücü olacak. Siyasetle ilgimiz yok ama şöyle bir hakkımız da var; bu kentte yaşıyoruz sivil toplum örgütlerini yok sayan siyasi partileri belki sivil toplum örgütleri de yok sayar. Buradan bu mesajı da verelim” dedi.

Editör: Özlem Çimen Durmaz