EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Raymond Croze adındaki asbest dolu geminin Aliağa'da sökülmek istenmesine tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından bir video paylaşan Bayhan şu ifadeleri kullandı: "Aliağa Limanı'nda topraklarımıza zehir saçmak için bekleyen bir gemi var. Fransız menşeli Raymond Croze isimli bir kablo döşeme gemisi. Sökülmek üzere Aliağa'ya getirildi. Söküm işlemi başlatılmak üzere bekletiliyor. Yüksek oranda asbest ve çok sayıda tehlikeli madde taşıyor. İşçilerin, halkın ve doğanın yaşamına kast eden gemi söküm işleri, ucuz emek sömürüsünün ve örgütsüzlüğün olduğu yerlerde yapılıyor. Hindistan'da yapılıyor, Bangladeş'te yapılıyor ve ne acı ki bizim ülkemizde de yapılıyor. Aliağa'daki çevresel kirlilik kıyı ekosisteminin ve deniz canlılarının da zarar görmesine neden oluyor. Aliağa'daki işçiler ya kazadan ölüyoruz ya da kanserden, buradaki balıkların içinden bile boya akıyor diyorlar. Deniz burada öldü, hurda batağına döndü diyorlar.

Şu an hem çevre örgütleri hem de Aliağa halkı bu geminin sökümünü engellemek üzere bir mücadele veriyor. Bu mücadele gemileri sökecek işçilerimiz başta olmak üzere bütün Aliağalı işçilerin ve emekçilerin katılımıyla güçlenirse bu gemi ve daha niceleri durdurulabilir. Ülkemizin denizinin, toprağının zehirlenmesine izin vermeyecek, engel olacak güç işçilerin elindedir. Kendi canlarını koruyacak, iş cinayetlerini engelleyecek, göz göre göre kansere yakalanmayı durduracak olan güç işçilerin mücadelesindedir.

Gemi söküm işçileri sesimizi yükseltelim, ülkemizin doğal zenginliklerine çökmelerine ve kendi yaşamlarımıza ölüm saçmalarına hep birlikte izin vermeyelim. Sömürenlerin karşına hep birlikte dikilelim. Birlikte dur diyelim, birlikte kazanalım."

Editör: Özlem Çimen Durmaz