İzmir'in ilçeleri ilgi görmeye devam ediyor. Özellikle bir ilçesi kalabalıktan uzak, doğal güzellikleri ile emeklilik hayallerini süslüyor. Bu ilçe Karaburun.

Doğal güzellikleri, şifa dağıtan bitkileri, gelenekleri, görenekleri ve barışçıl yaşam felsefesiyle sayıları giderek azalan niş turizmi bölgelerinden biri olan Karaburun, İzmir'e 100 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Çeşme otoyolu üzerinden kolaylıkla ulaşılabilen Karaburun, aynı zamanda Başka Yerde Olmayanlar sınıflandırılmasında da dünyada önemli bir yere sahip.

Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan ilçe, tertemiz deniziyle ve ormanlık alanları ile görülmesi gereken yerlerden biri.

Karaburun aynı zamanda yazın da birbirinden güzel plajları ile ilgi odağı oluyor. Dolungaz, Büyükkent, İğdealtı, Eşendere, Saipaltı, Kuyucak, Akvaryum gibi plajlar plajlardan sadece birkaçı.

Karaburun'da ne yapılır?

Yazın ilçeye gidiyorsanız mutlaka pırıl pırıl denizinde yüzmelisiniz. Ayıbalığı bölgesinde Akdeniz foklarına rastlamanız da mümkün. Ev hanımı Müesser Aktaş'ın 20 yılda biriktirdiği ve Yarımada’nın tarihini simgeleyen objelerin sergilendiği Müesser Aktaş Etnografya Müzesi ve Tarih Evi’ni ziyaret edebilirsiniz. Çevre köyleri keşfetmek isterseniz Kösedere, Saip, İnecik, Eğlenhoca köylerine uğramanızı öneririz.

Yarımada’da yer alan birçok doğal yürüyüş parkurunda doğa yürüyüşü yapabilir, mesire alanlarında piknik yaparak gününüzü değerlendirebilirsiniz.

Karaburun'da ne yenir?

Karaburun’da Ege ve Akdeniz mutfağından izler taşıyan birbirinden güzel lezzetleri tatmanız münkün. Çeşitli otların karışımı ile yapılan acı ot kavurması, dede sarığı, kabak çiçeği dolması, Arapsaçı köftesi, nişan, fava bunlardan sadece birkaçı. Mordoğan ve Balıkova sahilindeki restoranlarda balık köftesi, sardalye buğulama, tuzda lagos, midye kızartması gibi balık ve deniz ürünlerini tatmadan dönmemenizi öneririz.

Aynı zamanda meşhur un kurabiyesini de mutlaka tatmalısınız.

Karaburun'a nasıl gidilir?

İzmir merkezden (Konak) Karaburun’a araçla yaklaşık 1,5 saatlik otoyol ve sahil yolu macerası ile ulaşabilirsiniz. İzmir – Çeşme Otoyolu’nun Karaburun sapağından çıktıktan sonra 25 dakikalık (45km) bir yolculuk ile Karaburun’a ulaşabilirsiniz.

Yaz aylarında İzmir'den kalkan Mordoğan vapuruna binerek Mordoğan'a ulaşabilir, oradan da minibüsle Karaburun'a geçebilirsiniz.

Aktarma yapmadan Karaburun’a direkt gitmek isterseniz, Üçkuyular Semt Garajı’ndan kalkan Karaburun dolmuşlarını tercih edebilirsiniz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz