Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan emekli ikramiyelerine artışla ilgili çalışmalara başladıklarını duyurmuştu, “Emeklilerimiz müsterih olsun Cumhurbaşkanımız da bizler de emeklilerimizin yanında olduk. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanımızla bir araya gelip görüşeceğiz, gerekli değerlendirmeleri yaparak Cumhurbaşkanımızın takdirine sunup talimatları doğrultusunda gerekli çalışmaları, adımları atarız. Biz hükümet olarak bu adımı atmaya hazırız. Çalışmalara kısa sürede başlayabiliriz” dedi.
Bakan Işıkhan’ın açıklamasından sonra kulislerde emekli ikramiyeleri için AKP İktidarının yaptığı hazırlıklar ve formüller konuşulmaya başlandı. AKP Hükümetininin bazı formüller üzerinde durduğu belirtiliyor. İşte o alternatifler...

İlk formül 3.000 TL

Emekli ikramiyelerindeki artış için en güçlü formüllerden bir tanesi yüzde 50 artış oldu. Eğer bu ihtimal gerçekleşirse emekliler 3 bin lira bayram ikramiyesi alacak. Böylece Temmuz emekli maaşı zammı öncesi tüm emekliler hesaplarında 6 bin lirayı görmüş olacak.

En güçlü formül yüzde 100 artış

Emeklilerin ikramiyelerinin yüzde 100 artırılması en güçlü seçenek olarak masada bulunuyor. Eğer bu ihtimal gerçekleşirse emekli ikramiyesi 4 bin liraya çıkacak. İki ikramiye toplamıyla beraber 2024 yılında tüm emekliler 8 bin lira ödeme alabilir. 

Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi ile eşitlenecek mi?

Cumhuriyet ikramiyesi 5 bin lira olarak uygulandı. Son formül ise bu rakamın bayram ikramiyeleri için de uygulanması oldu. Bu senaryo gerçekleşirse 2024 yılında emekliler yılına özel 10 bin lira ödeme yapılmış olacak.

Emeklilerin Ramazan Bayramı ikramiyeleri hesaplara ne zaman yatacak

Emeklilerin ikramiye ödemelerinin önceki dönemlerde olduğu gibi bayramdan önceki hafta içerisinde hesaplara yatması bekleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sitesinde de yer alan 2023 yılı Ramazan Bayramı ikramiye uygulaması şu yöndeydi;

SSK kapsamında gelir/aylık alanların ödeme döneminde ödenecek gelir/aylık ve Ramazan Bayramı ikramiyeleri:

  • Ödeme günü 17, 18, 19, 20 olanlara Bayramdan 7 gün önce,
  • Ödeme günü 21, 22, 23 olanlara Bayramdan 6 gün önce,
  • Ödeme günü 24, 25, 26 olanlara 5 gün önce.

Bağkur kapsamında gelir ve aylık alanların ödeme döneminde ödenecek gelir/aylık ve Ramazan Bayramı ikramiyeleri;

  • Ödeme günü 25 ve 26 olanlara 4 gün önce,
  • Ödeme günü 27 ve 28 olanlara 3 gün önce.

Emekli Sandığı kapsamında aylık alanların Ramazan Bayramı ikramiyeleri ise 2 gün önce ödeniyor. 

2024 yılı Ramazan Bayramında da buna benzer bir uygulama olacağını söylemek mümkün. 

Editör: Esra Seyirden