Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’de 28 Mayıs’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi sonrasında yükselişe geçen döviz ile ilgili nasıl bir yöntem izleneceği merak konusu oldu. Dövize yatırım yapan vatandaş dövizini bankalardan temin etmekte zorlanırken yükseliş beklentisi ise vatandaşı yine dövize yönlendiriyor. Uzun süredir ekonomik krizin baş gösterdiği Türkiye’de yeni Cumhurbaşkanlığı kabinesi ve ekonomik program merak edilirken gözler döviz konusunda alınması gereken önlemlere çevrildi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Öğretim Görevlisi Ekonomist Prof. Dr. Yaşar Uysal, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ekonomi manşet

Arz artırılmalı

Talebin düşürülmesi gerektiğini belirten Ekonomist Prof. Dr. Uysal, “Türkiye’nin 1 yılda ödemesi gereken 203 milyar dolar dış borcu var. Mart sonu itibarıyla yıllık 54 milyar dolarlık bir cari açık var. Merkez Bankası’nda da yeterince döviz rezervi yok. Sonuç olarak, Türkiye’de yeterince döviz arzı yok ama döviz talebi fazla… Bu koşullarda döviz kurlarının artmaması için ya talebin azaltılması ya da arzın artırılması gerekiyor. Arzın artırılması için dış kaynak girişine ve turizm sezonunun canlı geçmesine ihtiyaç var. Turizm sezonu canlı geçerse ve yurt dışından Türkiye’ye kaynak gelirse, arz artmış olur” diye konuştu.

Ekip güven vermeli

Döviz yerine daha iyi bir getirisi olan yatırım aracının piyasaya sürülmesiyle döviz talebinin kontrol edilebileceğini kaydeden Prof. Dr. Uysal, bu alanda alınması gereken önlemlerden de bahsetti. Prof. Dr. Uysal, şunları söyledi: 

“Türkiye’de döviz arzının artması gerekirken talebin düşmesi gerekir. Talebin düşmesinin mümkün olduğu alanlar var, olmadığı alanlar var. O nedenle vatandaşın döviz talebinin kontrol edilmesi lazım. O zaman vatandaşa dövizden daha cazip bir yatırım alanı sunmak gerekiyor. Döviz talebi cephesinde spekülatif talebi azaltmak için dövizin yerine alternatif bir yatırım aracının üretilmesi gerekiyor. Bunların yapılabilmesi için ekonomi yönetiminin gerek ulusal gerek küresel düzeyde yeni ve güven veren bir ekiple ortaya çıkması lazım. Ayrıca çok iyi bir 5 yıllık ekonomik program hazırlanması lazım. Diğer taraftan döviz arz ve talebini düzenlemeye yönelik gereken önlemlerin alınmasıyla bu iş kotarılabilir. Ancak bunlar yapılmazsa, bir şeyin talebi arzından fazlaysa fiyatı artar.”

Editör: Duygu Kaya