Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, 15 Mart Dünya Tüketici  Hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada tüketicilere yönelik haksız uygulamalara son verilmesi çağrısında bulundu.

Tüketicilerin, Tüketici Kanunu ve yönetmeliklerinin sağladığı hakları bilmesi ve kendi haklarını koruyabilmesine yardımcı olabilmek için, 15-21 Mart Dünya Tüketici Haftası süresince, Türkiye'nin pek çok iI ve ilçesinde düzenlenen toplantılarda tüketicilerle buluştuklarını, broşürler dağıttıklarını belirten TÜKODER İzmir Şube Başkanı Gülçin Tonguç, "Tüketicilerin gereksinimlerin karşılanması, sağlık ve güvenliğin, ekonomik çıkarların korunması, zararların karşılanması, temsil edilme, sağlıklı bir çevrede yaşama, bilgi edinme ve eğitilme hakları olmak üzere, tüketici haklarında farkındalık yaratılmasına çalışıyoruz" dedi.

Tüketicilerin haklarını bilmesini, haklarını koruyup savunabilmesini, hak ihlallerine karşı yasal yollara başvurmasını, tüketici örgütlerine üye olmasını, aktif olarak görev ve sorumluluk almalarını beklediklerini belirten Tonguç, "Dünyanın hala en pahalı akaryakıtını kullanmaya devam ediyoruz. Temel mal ve hizmetler üzerinden adaletsiz vergi yükü olan dolaylı vergileri en yüksek oranda ödüyoruz. Elektrikteki kayıp kaçak bedelleri biz tüketicilere ödetiliyor. İthal edilen doğalgazın fiyatı ucuzlamasına rağmen tüketicilere yansıtılmıyor. Telefon, elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetlerde, sabit ücretler haksız olarak alınmaya devam ediyor. Mahkemeler ve yüksek yargı tarafından haksız ve hukuka aykırı olduğu karar altına alındığı halde, bankalar, dosya masrafları ve kredi kartı aidatları ve ücretsiz sunulması gereken pek çok hizmeti ücretlendirilerek haksız kazanç sağlamaya devam ediyor. Bir kez daha bu haksız uygulamaların durdurulması için çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi