İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) ve Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), mali müşavirlerin sorunlarını gündeme getirmek için İzmir’de de eylem yaptı. İzmir’de Mali Müşavirler Odası önünde bir araya gelen serbest muhasebeci ve mali müşavirler “Değer üretiyoruz ama değer görmüyoruz”, “Uzaya astronot gönderdik ama beyanları gönderemedik”, “Enflasyon düzeltmesi mali müşavirlere ek iştir” pankartları açtı.

Mali müşavirler zorluklarla karşı karşıya!

Mali Müşavirler adına açıklamayı okuyan İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Şerif Yıldız şu ifadeleri kullandı:
"Meslektaşlarımız kamunun sistem altyapısından kaynaklı iş/zaman stresi ile boğuşmaktadır. İş yükü artmakta ama gördüğü değer azalmaktadır. Geliri ve hayat konforu düşmektedir. Mesleki ve örgütsel sorunlarımızın kalıcı olarak çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Bu amaçla 35 yıl önceki şartlara göre hazırlanan ve artık güncelliğini yitirmiş meslek yasamızın günümüzün ihtiyaçlarına göre yenilenmesini bekliyoruz. Bizim iddiamız şu. Türkiye ekonomik kalkınma hedeflerine KOBİ’lerin güçlenmesi ile ulaşabilir. KOBİ’ler de mali müşavirlerin vergi, muhasebe ve finans alanındaki destekleri ile büyür ve gelişir. Mali müşavirlik mesleği, veriye dayalı bilimsel bir meslekli faaliyet. Mali müşavirler ekonomik faaliyetleri finansal veriler aracılığıyla yönlendiriyor. Ancak Türkiye'de mali müşavirlik mesleği son yıllarda bir dizi zorlukla karşı karşıya. Bu zorluklar, kamunun bilişim altyapısındaki yetersizlikten, karmaşık beyanname altyapısından, vergi mükellefleri adına talep edilen her türlü bilginin mali müşavirlerden istenmesine kadar çeşitli unsurlardan kaynaklanıyor. 2014 yılından beri muhasebesini tuttuğu vergi mükelleflerinin faaliyetine ilişkin TÜİK anketlerini (İş İstatistikleri Sanayi ve Hizmet Araştırması Anketi) doldurması, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Taks Force, FATF) tarafından 2021 yılından itibaren alındığı Gri Liste’den çıkmasının bir uygulama adımı olarak ‘gerçek kullanıcı’ bildirimi yapması, Sanayi Sicil Kanunu kapsamında üretime dayalı Sanayi Sicil Belgesi bulunan kurum ve kuruluş, firma ve şahısların İşletme cetvellerinin gönderilmesi isteniyor”

Sorunları tek tek sıraladılar

 Mali Müşavirlerin taleplerini dile getiren Yıldız, sektörde yaşanan sorunların AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aktarılmasını beklediklerini ifade ederek şöyle konuştu:

 "Beyan ve bildirimler sadeleştirilmeli, kamunun dijital altyapı sistemlerinin sorunsuz çalışması sağlanmalı, Kurumlar Vergisi, Muh/SGK, KDV1 ve KDV2, E-Defter, 1’inci Geçici Vergi, TÜİK Anketleri, Yıllık İşletme Cetvellerinin son bildirim süreleri ötelenmeli, süre uzatımları son gün ve son saatlere bırakılmamalı, E- Defterler Aylık ve 3’er Aylık dönemler halinde değil, yıllık olarak gönderilmeli, E-Defter ve Berat İkincil kopya gönderimleri kaldırılmalı, E-Defterler meslek mensubu şifresi ile gönderilebilmesi sağlanmalı, enflasyon düzeltmesi geçici vergi dönemlerinde değil yıllık olarak yapılmalı, Form BA ve Form BS bildirimleri kaldırılmalı, Gekap beyannameleri ve Gerçek faydalanıcı bildirimleri kaldırılmalı, resmî tatillere denk gelen beyan süreleri, ilave bir bildirim ya da idari karar olmaksızın tatil süresi kadar uzatılmalı, KDV2’nin tahsilat denetimi mali müşavirlere yüklenmemeli. Bu kapsamda, öncelikle yürütmenin başı olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza sorunlarımızın aktarılmasını bekliyoruz. Ardından siyaset kurumunun mecliste grubu bulunan temsilcilerine ve son olarak ilgili bakanlıklara iletilmesini ve sonuç alınmasını talep ediyoruz”

Mesleğimiz sorunları ile baş başa bırakılıyor

Mali Müşavirlik mesleğinin artan maliyetler nedeniyle hayat konforu düşen meslek konumunda olduğuna dikkat çeken Şerif Yıldız, “Bu meslek Mesleki uygulamalardaki otomasyona, teknoloji kullanımına ve yapay zeka kullanımına ilişkin hiçbir mali destek ya da teşvik alamıyor, kendi sorunları ile baş başa bırakılıyor. Bu kapsamda KOSGEB imkanlarından yararlandırılmamakta. Bu meslek artık, yüksek enflasyon nedeniyle kira ve asgari ücret artışları ile ofis maliyetleri artan ama gördüğü değer azalan, geliri ve hayat konforu düşen meslek konumunda. Soruyoruz, Mali Müşavirlik ofisleri KOBİ değil de nedir? Neden KOSGEB desteklerinden yararlandırılmamaktadır? Kamunun bilişim sistemi altyapısında yaşanan arızalar, mali müşavirlerin işlerini yürütmesini zorlaştırıyor. Sistemin düzeltilmesi ve güncellenmesi için acil adımların atılması şart. Ayrıca, vergi beyannamelerinin hazırlanması sürecindeki karmaşık yapı hem mali müşavirlerin hem de mükelleflerin işlerini zorlaştırıyor. Bu karmaşıklığın azaltılması ve sürecin daha kullanıcı dostu hale getirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Mali Müşavirler KOBİ’lerin büyümesine destek

 Yıldız sözlerini şöyle sonlandırdı:

 “Mesleğimizin yasal statüye kavuşmasından bugüne süregelen ve halen TÜRMOB’un özerkliğinin önünde engel olan kamu vesayetinin kaldırılması her zamankinden daha önemli hale geldi. Özellikle, 125 bin kişiyi 4 kişinin, 5 bin kişiyi ise 5 kişinin temsil ettiği bir yapı, demokratik süreçlerde ve mesleki taleplerin karşılanmasında ciddi engeller oluşturuyor. Adil olmayan söz konusu temsil sistemi kabul edilemez ve artık sürdürülemez. Mali müşavirlik mesleğinin, ekonominin sağlıklı işleyişi için önemli bir rol üstlendiği unutulmamalı. Ekonomik kalkınmanın temelinde KOBİ'lerin güçlenmesi yatıyor ve mali müşavirler KOBİ'lerin kalkınmasına finansal veriler aracılığıyla önemli katkı sağlanıyor. Bu nedenle, mali müşavirlerin mesleki sorunlarının çözümü, dolaylı olarak ekonomik büyümenin ve KOBİ'lerin güçlenmesinin de temelini oluşturacak”

Kaynak: ANKA