Özgür Coşkun’un sunduğu Sektör programının konukları İzmir Seyyar Satıcılar Dernek Başkanı ve İzmir Seyyar Esnaf Meclisi Başkanı Evren Laçin ile S.S. Ege İncisi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Şerif Akbulut oldu. Seyyarın yaşadığı sıkıntıların ve 17 günlük kapanmanın konuşulduğu programda seyyar esnafının talepleri de dile getirildi.

‘AÇLIĞA MAHKÛM EDİLDİK’

Kısıtlamanın sokaklar bitirdiğini söyleyen Evren Laçin, “Seyyar esnafı açlığa mahkûm edildi. Yasaklar başladığında bir çağrıda bulunduk. 17 günlük sürede insanların ek gelirleri yok. Günübirlik çalışan insanlar. Bu sürede ne dışarı çıkabiliyor ne çalışabiliyor. Belediyeler gıda yardımı yapıyor. Ama marketler açık tam kapasite çalışıyor. Bu korona zengini zengin etti, fakiri yok etti. İzmir’de 250 bin seyyar satıcı var. Ailelerini düşününce 1 buçuk milyon insan ediyor. Bu insanları açlığa mahkûm ettiler. Üyelerimizle iletişim halindeyiz. Ondan bundan borç alarak geçiniyorlar. Ama nereye kadar? Son zamanlarda intihar vakaları arttı. Esnafa destsek olacak kimse yok. Kendimizi sahipsiz hissediyoruz” diye konuştu.

‘HAYALİMİZ…’

Şu an yasaklar nedeniyle çalışamadıklarını dile getiren Şerif Akbulut, “Seyyar esnafı son bir yıldır pandemi nedeniyle çalışamıyor. Seyyar her gün zabıtaya yakalanma korkusuyla yaşıyor. Biz seyyar satıcılar şerefimizle çalışıyoruz. Tek gelir kaynağımız bu. İzmir’de 30 ilçe var. Hiçbir esnaf kestane mısır satmıyor. Bu seyyarın işi. Kayıt altına alınmak istiyoruz. Vergimizi verelim ve insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayalım istiyoruz. İzmir’e yakışan tek tip kıyafet, yaka kartı, hijyen kurallarına uyarak çalışmak bizim hayalimiz. Zabıtayla da karşı karşıya geliyoruz. Bunu istemiyoruz. Biz güvenceli çalışmak istiyoruz. Muhatap alınmak istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi çatısı altında daire başkanlığı kurulsun. Bir müdürlük seyyar satıcılar için bir müdürlük esnaf için kurulsun” şeklinde konuştu.

SOYER’E MEKTUP

İBB Başkanı Tunç Soyer’e yazdıkları mektuptan bahseden Laçin, “Anneler günü için seyyar çiçekçilerimizden çiçek alıp destek vererek bu kapanma döneminde çiçekçilerimizden alıp annelerimize birer gül dağıtabilir. Bununla ilgili bir mektup yazdık. Şu an için bir yanıt alamadık. Ayrıca Konak Belediye Başkanı da 8 Mart Dünya Romanlar Günü’nde bir araya geldiğimizde destek verecekleri yönünde söz verdi. Ancak üzerinden 2 ay geçti ancak bırakın görüşmeyi telefonlarımıza dahi bakmıyorlar. Siyasetin tamamına mesaj vermek istiyoruz. Kim bize sahip çıkarsa ona destek vereceğiz. Sokakta, mahallelerde onlar için çalışacağız. Siyasete artık güvenimiz kalmadı. Sokağa dokunan kazanır. İktidar olmak istiyorsanız sokaklara ineceksiniz” diye konuştu.

Stokçular yüzünden vatandaşın sebze meyveyi pahalıya yediğini söyleyen Akbulut, “7 yaşından beri bu işi yapıyorum. Artık çiftçi bile para kazanamıyor. Büyük tüccarlar çiftçi malını üretmeden önce büyük avanslar veriyor. Ürün tarlada bir lirayken o 50 kuruşa alıyor. Çünkü çiftçiler muhtaç kalıyor. Muhtaç olduğu için fırsatçılar büyük para kazanıyor. Malları stokladıkları için halk bu kadar pahalıya sebze meyve yiyorlar. Stokçular da büyük paralar kazanıyor. Olan her zaman garibana oluyor” dedi.

‘TÜRKİYE TARİHİNDE İLK’

Siyasetçilerin son süreçte sık sık kendilerini ziyarete geldiğini ifade den Laçin, “Buradan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na 6 buçuk milyon kişi adına teşekkür ederim. Aynı şekilde Veli Ağbaba’ya da teşekkür ederiz. Siyasetçiler bize çok ilgi duydu. Hepsi sizinle beraberiz diyor. Derneğimize gelip bir kitle olduğunu gördükten sonra ne hikmetse hepsi geri kaçıyor. Verilen sözler de tutulmuyor. Kılıçdaroğlu tüm CHP’li belediyelere seyyarları kayıt altına alın diye çağrıda bulundu. Bizim de talebimiz budur. İzmir’de seyyar geçinen esnafla ilgili bizde kayıtlar mevcut. Belediyelerle bunu paylaşabiliriz. Tunç Başkan’a da teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’de kedi-köpeğin hakkı varken seyyar esnafın hakkı yoktu. Tunç Başkan 2 buçuk milyon liralık nakdi destek sağlama kararı aldı. Bu karar Türkiye tarihinde ilktir. Tunç Başkan bir ilke daha imza attı. Bizi çok mutlu etti. Seyyarın kayıtları var. Büyükşehir bizden destek alırsa bu kayıtları vermeye hazırız. Gerçekten ihtiyacı olan insanlar bu bütçeden faydalanırsa seviniriz. Sokaklara hâkimiz” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi