GİZEM TABAN/İZ GAZETE- Ekonomik krizden dolayı gün geçtikçe daha da derinden hissedilen hayat pahalılığı oyuncaklara da yansıdı. Alım gücü düşerken fiyatlar yükseldiği için çocuklar oyuncaklardan mahrum kaldı. Geçim derdinde olan birçok aile çocuğuna oyuncak alamazken işleri düşen esnaf da darda kaldı. Kemeraltı’ndaki oyuncak sektörü esnafı, evine ekmek götürmekte bile zorlanan vatandaşın, çocuğuna oyuncak alamaz hale geldiğini belirtirken esnafın da ‘Çocuklar üzülmesin, eli boş dönmesin’ diyerek kârdan fedakarlık ettiğini söyledi.

‘ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ’

Yaklaşık 15 senedir oyuncak sektöründe çalışan Muzaffer Elmas, vatandaşın alım gücü düştüğü için çocuğuna oyuncak almakta zorlandığını belirterek, esnafın iş beklentisinin de karşılık bulmadığını söyledi. Elmas, “Bundan 3-4 yıl önce bu aylarda işlerimiz çok yoğun olurdu ancak son dönemdeki zamlarla birlikte fiyatlara yetişilmiyor. Çünkü, her seferinde fiyatlar değiştiği için alanlar çok zorlanıyor. Her zaman gelen müşterilerimiz, ‘Fiyatlar çok yüksek’ diyor. Çünkü alım gücü çok düştü. Alım gücü düştüğü için de pek alışveriş olmuyor. Oyuncak sektöründe fiyatların çok arttığı söyleniyor ama alım gücü de çok etkili… Ekonomiden dolayı yaşanan geçim derdi nedeniyle bu dönemde beklediğimiz kadar iş olmuyor” diye konuştu.

‘FEDAKARLIK EDİYORUZ’

“Çocuklar oyuncaksız kalmasın” diyerek esnafın fedakarlık ettiğini dile getiren Elmas, “Oyuncak fiyatları 50 liradan başlıyor, kalitesine, markasına, özelliğine göre 500 liraya kadar çıkıyor. Tabi uygun fiyatlı ürünlerimiz de var ama hayat şartlarına göre alabilen de var alamayan da… Daha önce, gelip 3 oyuncak alıp şimdi ancak 1 oyuncak alabilenlerin sayısı çok… Şu an insanlar geçim derdi yaşadığı için eskisi gibi alışveriş yapamıyor. Esnafın durumu da çok zor… Zaten 2 yıllık bir pandemi sürecinden çıktık. Ama biz yine de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çocuklar ağlayarak gitmesin diye biz esnaf olarak fedakarlık ediyoruz. Fiyatlardan dolayı işlerde ciddi düşüş var” diye konuştu.

‘AĞLAYARAK GİDİYORLAR’

Yaklaşık 15 yıldır oyuncak sektöründe faaliyet gösteren Seyit Ali Arslan, hayat pahalılığının had safhada olduğunu ve ekonomik krizden dolayı çok sayıda çocuğun oyuncağa erişemediğini dile getirdi. Birçok çocuğun oyuncak alamadığı için ağlayarak evine döndüğünü ifade eden Arslan, “İnsanlar geçim derdinde, evine ekmek götürmek için uğraşıyorlar. Hal böyle olunca oyuncağa sıra zor geliyor. Oyuncaklarda fiyatlar çok yükseldi, biz de 10 liradan başlıyor 300 liraya kadar çıkıyor. Çocukların hayal dünyası geniş, televizyonda gördükleri oyuncakları istiyorlar ama anne babanın cebindeki limit buna uymuyor. Çoğu çocuk oyuncak için ağlıyor ama 5 müşteriden ancak bir tanesi alabiliyor, diğer çocuklar eli boş, ağlayarak gidiyor” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi