ÖZGÜR COŞKUN/İZ GAZETE- İzmir’e simge olacak bir projeye imza atmaya hazırlanan Teknik Yapı Holding, İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) tarafından sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarında önemli bir rol üstlendi. Teknik Yapı’nın, İzBB’nin yürüttüğü Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı’nda yapacağı Divan Residence projesinin lansmanı gerçekleşti. Konak’ta bir otelde yapılan lansmanda; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ve Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım yer aldı.

‘BİZİM İDDİAMIZ…’

Toplantıda konuşan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, dönüşümün kamuya ve vatandaşa yük getirmeden gerçekleştirilmesinin amaçlandığını belirterek, “İnşallah örnek bir proje olacak. Projemizin hazırlık safhasında yöreyi, tarihçesini, yaşam biçimini inceledik. İzmir’in tarihine baktığımızda bu bölgede yaşayan medeniyetler hep uzun süre kalmış. Biz buraya geldik, merak etmeyin uzun süre gitmeyeceğiz. Alsancak, İzmir’in kalbi… Bu projede zarif ve anlamlı dokunuş yaptık. Ülkemizin beka seviyesi olarak bakmamız gereken riskli binalar için konuşmak isterim; ülke olarak aktif faylarda konumlanıyoruz ve her an deprem ile karşı karşıya kalabiliriz. Bizden daha aktif deprem yaşanan Japonya’yı örnek almalıyız. Bizim iddiamız şu, birisi bizim binalarımız için hasarlı raporu alırsa ve kanıtlayamazsa ondan şikayetçiyiz ama bir binamız hasar alırsa biz onu yıkıp yeniden yaparız. Bu kadar da net konuşuyorum” ifadelerini kullandı.


 

‘DEPREM GÜVENLİĞİ’

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım ise şöyle konuştu: “Bu proje İzmir kadar bizim için de önem arz ediyor. Bilgi ve deneyimimizi bu projeye yoğunlaştırdık. Edindiğimiz tecrübe ve deprem riskiyle beraber yapıyı, bu projede birleştirdik. Güzel İzmir’imiz deprem açısından riskli bir alanda... Depremle yaşamayı öğrenmemiz gerekse de deprem insanları değil, riskli yapılar insanları öldürüyor. Analizler doğru yapılmış, sağlam zeminlerde, sağlam binaların nasıl ayakta kaldığını beraber gördük. Projemizin en temel özelliği deprem güvenliği olacak. Üniversitelerimizin çok değerli hocalarıyla birlikte zemin raporları ile projeyi oluşturduk. Kalite de malzeme de bizim vazgeçilmez önceliğimiz... Bu proje Ege Mahallesi, Alsancak’a ve İzmir’e ciddi bir katma değer kazandıracak. Yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen maliyeti koruyarak kazandırmaya devan ediyoruz. Altyapısından üstyapısına, sosyal donatı alanlarının kavşak giriş çıkışlarına kadar tamamen yenilenecek proje İzmir’e simge olacak. Biz 50 katlı mimari bir yapı oluşturduk. İzmir’in en gelişmiş lokasyonunda yer alan projemizi huzurunuza çıkarıyoruz. Ulaşım ve bağlantıları yeniden düzenlenmiş projemiz çevreye duyarlı olacak. Kırk sekiz ay gibi bir sürede tamamlanacak ama hak sahiplerine blok daha erken teslim edilecek. İstihdam olarak ortalama 48 ay boyunca 350 çalışan diyebiliriz; ama zaman zaman 700’e varacak.”

‘YENİ BİR SAYFA’

İzmir’in zorlu bir noktasının dönüşüme uğradığının altını çizerek konuşmasına başlayan İzBB Başkanı Tunç Soyer, “Biliyoruz ki kentimizdeki en kangren diyebileceğimiz, en sıkıntılı, en zor ve hepimiz için çok üzücü bir nokta olduğunu düşündüğümüz alan dönüşüme uğruyor. Bu her türlü katkının üzerinde, İzmir’in geleceği için çok değerli bir adım. Ege Mahallesi 1’inc Etap çalışmalarımızı başlatıyoruz. Bugün İzmir’in insanca ve doğa ile uyumlu dönüşümünde yeni bir sayfa açılmış oluyor, Ege Mahallesi’nde nihayet dönüşüm başlıyor. O nedenle çok mutlu ve gururluyum” dedi.

‘YERİNDE DÖNÜŞÜM’

İzmir’in yaşlı yapı stokunun kentin en temel sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, “Bunu çok iyi biliyoruz, yarım yüzyılı aşkın bir sürede oluşmuş bu plansızlığı düzenlemek gerçekten kolay değil. Ne var ki teslim olacak ve pes edecek değiliz. Göreve gelir gelmez İzmir’i iyileştirmeye gayret ettik ve bu mücadelemize de ara vermeden devam etmeye kararlıyız. Kentsel dönüşüme sadece eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılması olarak bakmıyoruz, bakamayız. İzmir’de kentsel dönüşümü kentin sosyal, kültürel ve mekansal karakterinin yansıması olarak görüyoruz. Bu nedenle yerinde dönüşüm en temel ilkemiz. Çünkü biliyoruz ki mahallelerimizin ruhu ancak orada doğmuş ve büyümüş insanlarla değişebilir” diye konuştu.

‘ÜÇ TEMEL İLKE’

İzmir’de toplamda 6 bölgede; Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli Güzeltepe, Gaziemir ve Örnekköy olmak üzere dönüşümü adım adım gerçekleştirmeye devam ettiklerini söyleyen Başkan Soyer, “Ege Mahallesi’nde gerçekleştireceğimiz dönüşüm ile birlikte yaklaşık 4 bin kişinin ikamet ettiği bu bölge, dopdolu ve çok modern bir çehreye kavuşmuş olacak. Bu projeye başlarken üç temel ilke ile yola çıktık. Birincisi yerinde dönüşüm… Elbette amacımız Ege Mahallesi’nde yaşayan herkese daha güvenli ve sağlıklı evler sağlamak. Aynı zamanda bu mahallede doğanlar yine bu mahallede yaşasın istiyoruz. Bu yüzden ikinci ilkemiz her vatandaşın rızasını almak. Bu yüzden yüzde 100 uzlaşı ile dönüşüme gidiyoruz. Son olarak, tüm bu süreci İzBB güvencesi ve garantörlüğü altında yürütüyoruz. Tüm vatandaşımızın içi rahat etsin, İzmir’in kentsel dönüşümünde vatandaşın sigortası belediyemizdir. İster Ege Mahallesi’nde olduğu gibi yüklenici firmamızla çalışalım, isterse İzmir’e özgü kooperatifçilik modelini uygulamış olalım… Her daim vatandaşın hakkını korumaya devam edeceğiz. Projemizde 2 adet konut bloğu da bulunuyor. İnşaat alanımız 120 bin metrekare. Projenin tamamına bakıldığında 422 konut, 4 işyeri ve iki adet konut bloğunda ise 248 konut ve toplum 674 bağımsız bölge var. Belediyemize ait olan 356 konut hak sahiplerine anahtar teslim verilecek. Ege Mahallesi’nde çalışmaları tamamladığımızda 7 hektarlık dönüşüm alanında hem fiziksel hem de sosyal açıdan tüm eksikler giderilmiş olacak. Depreme dayanıklı, yepyeni bir Ege Mahallesi doğmuş olacak” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi