İzmir Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde İzmir ve Yunanistan'ın Sakız adası turizm ilişkilerini geliştirmek için toplantı yapıldı.

Sakız Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis ve Sakız Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yorgos Yorgullis başkanlığındaki Sakız Turizmciler Heyeti, Sakız Adası'nın bir turizm destinasyonu olarak tanıtımını yapmak ve yaz dönemi faaliyetleri hakkında bilgi vermek amacıyla, İzmir Ticaret Odası Mücahit Büktaş Salonu'nda 'Sakız Adası Tanıtım Toplantısı' yaptı. Toplantıya İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argiro Papoulya'nın yanı sıra Sakız Müzesi Müdürü Dimitris Gavalas, Sakız Bölge Valiliği Turizm Departmanı Sorumlusu Eleni Kostano, Sakız Belediyesi Turizm Sorumlusu Rena Pagoudi Damigou, Sakız Ticaret Odası Başkanı YorgosYorgullis, Sakız Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis de katıldı.

DEMİRTAŞ: İKİ DOST ÜLKENİN DAYANIŞMASI

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, toplantının turizmde zor günler yaşayan iki dost ülkenin dayanışmasının bir örneği olduğunu söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu: "Bugün dostlarımızla birlikteyiz. Her geçen gün biraz daha çoğalıyoruz, biraz daha birbirimizi kucaklıyor ve içten sarılıyoruz. Önceliğimiz birlikte barış içinde güven duygusu içinde yaşamak."

Demirtaş, Yunanistan Hükümeti'ne bayramlarda ve yaz sezonunda yaşanan vize sorunlarına çare olabilecek kapıda vize uygulaması için teşekkür eden Demirtaş, ayrıca Türkiye'nin Yunanistan'da bu yıl şeref ülkesi ilan edildiğini, logolu işyerlerinden Türk turistlere yüzde 20 indirimli alışveriş olanağı tanındığını da belirtti. Demirtaş, "İki ülke arasındaki turist geliş-gidişleri milyonu geçti. Umarım bu sayı aşılır" dedi. Sakız Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karali, İzmir Ticaret Odası Başkanı Yorgos Yorgullis yaptıkları konumalarda her iki ülkenin dostluğuna dikkatçekti. Yorgullis, iki ülke arasında iş fırsatlarının hergeçen gün arttığını belirterek " İki ülkenin de bu fırsatlardan eşit şekilde faydalanması için çalışmalıyız. İşbirliklerine engel olacak zorlukları ortadan kaldırmalıyız" dedi.

BAŞKONSOLOS PAPOULYA SAKIZ ADASI'NI ANLATTI

Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Argıro Papoulya, Sakız Adası ve sakinlerini İzmir ve Ege Bölgesi kıyılarında yaşayan insanların çok iyi tanıdığını söyledi. Türkiye'den binlerce kişinin her yıl bir kezden fazla Sakız Adası'nı ziyaret ettiğini belirten Papoulya, "Sakız Adası'nın tarihi çok önemli. Alternatif turizm gayretleri var. Adada birbiriyle değişken tabiat ve iklim gösteren bölgeler var. Sakız ürünü, antik dönemden gelen üretim geleneği olan şarap ve peynirini dünyaca ünlü ürünlerdir. Sakız Ürünü Müzesi açıldı. Mutlaka görülmesi gereken bir yer. Bu coğrafi bölgedeki en önemli müzelerden biri olacaktır. Hedefimiz Sakız Adası'yla İzmir ve Türkiye'nin iş , kültürel, toplumsal konularda işbirliği ve beraberliğini arttırmaktır" dedi.

"HEDEF 218 MİLYON DOLARLIK ALIŞVERİŞİ İKİYE KATLAMAK"

Başkonsolus Papoulya, Yunanistan ve Türkiye arasında 2015 yılında 218 milyon Dolarlık ürün alışverişi olduğunu, hedeflerinin bu rakamı 3 yıl içinde ikiye katlamak olduğunu söyledi. Türkiye'den ve İzmir'den Yunanistan ve Ege adalarına yoğun ilgi olduğunu belirten Papoulya İzmir'de 8 Nisan'da göreve başladığını günden buyana haftanın yedi günü Konsolosluk çalışanlarıyla birlikte vize ihtiyacının altından kalkmak için gayret gösterdiklerini söyledi. Papoulyaö Eskiye nazaran daha fazla vize vermeyi başarabildik. Mutluyuz. Bu ay 7 bin vizeyi aşıyoruz. Aşacağız. Bu yıl için de kapıda vize uygulamasını başardığımız için de çok mutluyuz. Doğu Ege adalarına girişte verilecek bu vizeler yaz ayları için önemli bir çözüm getirecek"dedi. Toplantı Sakız Bölge Valilği Turizm departmanı sorumlusu Eleni Kostala'nın, adada gezilecek, görülecek yerlerle ilgili bilgi vermesi ve Sakız Ürünü Müzesi hakkında yapılan sunuşla tamamlandı. 

Utku BOLULU/İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi