İz Tv’de yayınlanan Özgür Coşkun’un sunumuyla gerçekleşen Sektör programının konuğu İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata oldu. Ata, salgın sürecinde ayakkabı sektöründe yaşanılan ekonomik sıkıntıları ve site içerisinde Suriyeli vatandaşların istihdamına yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Işıkkent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’nin hem sayı hem de alan olarak Türkiye’nin en büyük sitesi olduğunu belirten Ata, “İçerisinde 4 bin altı yüz sitenin bulunduğu bir yer ve günlük 50 bin esnaf giriş çıkış yapmaktadır. Yurtdışına 10 milyonun üzerinde ihracatımız var. Hem üretimin hem de satışımız mevcut. Büyük site büyük sorunlar demek aslında. Bunların başında Suriye sorunu var. Devletimiz 2011 yılından günümüze kadar ayakkabıcılarla ilgili ya da diğer sektörlerle ilgili çalışma yaptığını düşünmüyorum. Suriyeli arkadaşlarımız 2011 yılından itibaren sitemize gelmeye başladılar ve hiçbir önlem alınmadı. Kendileri ucuz rakamlarla çalışıyorlardı. Yaklaşık 4 bin 500 Suriyeli çalışan var. Bu durum uzun yıllardır kanayan yaramızdır. Kayıtsız iş yeri açıyorlar. Yüzde 90’nının vergi, sigorta ve odaya kayıtlılık durumları yok. Alt yapımızda eğitim sisteminden kaynaklı olarak çırak yetiştiremiyoruz. Suriyeli vatandaşların kendilerine iş yeri açmaları ve buralarda Türk vatandaşlarımızı çalışan olarak almıyorlar. Sadece İzmir açısından değil, Suriyeli nüfusunun fazla olduğu yerlerde ortak problemler yaşanıyor. Acil şekilde çözüm bulunması gerekiyor ve aksi takdirde önüne geçemeyeceğiz. Hükümet düzeyinde sorunun çözülmesi gerekiyor. Birkaç sene sonra kendi vatandaşlarımızdan usta-çalışan bulamayacağız” dedi. Ata, Ayakkabıcılar Sitesi’nde çalışan esnafın vergi vermemesi ya da kaçak işçi çalıştırması durumunda 8 bin 600 Lira ceza aldığını sözlerine ekledi.

Sözlerine devam eden Ata; ‘’İzmir Kalkınma Ajansı’ndan aldığımız proje vardı. Proje kapsamında kurslar vardı ve 40 kişiyi tasarımcı olarak yetiştirdik. Ancak yeterli değil. Türkiye’nin yüzde 35’ini sağlayan İzmir için yeterli değildir. Suriye’den gelen 4 bin 500 kişi bu sektörde olan açığı kapatmış oldu.’’

KAZANAN E-TİCARET OLDU

Salgın sürecinde Ayakkabıcılar Sitesi’nde çalışan esnafın zor durumda olduğunu ve e-ticarette olan ilginin arttığını söyleyen Ata, “Sezona iyi başlamıştık ama salgın nedeniyle dönemi kötü kapatacağız. Bütün listelerimiz iptal oldu. Yurtdışı fuarı yapmıştık. Oldukça başarılı geçmişti. Özellikle mağaza ve perakendecilik sektörünü etkilendi. Kazanç elde eden internet firmaları oldu. Sokak mağazacılığı şu anda bitmiş durumda. E-ticaret ayakkabıda 11.4 iken, şu anda 25 puanın üzerinde. Bu ivme yukarıya doğru yükseliyor. Sektör içerisinde olan arkadaşlarımıza tavsiyemdir. Birçok internet firmasıyla görüşüyoruz. Yakın zamanda gerçekleşecek olan toplantımızda üretici arkadaşlarımıza tanıtım yapılacak. Geleceğin ticaret sistemi bu yönde.” açıklamasında bulundu.

‘SİCİL AFFINA İHTİYAÇ VAR’

Pandemi sürecinde devlet tarafından verilen kredilerin fayda sağlamadığını belirten Ata, “Bu durum esnafa fayda sağlamadı. Esnafımızın nefes alması isteniyorsa, geniş kapsamlı bir sicil affına ihtiyaç var. Daha önceki yıllarda çıkmıştı ama esnafımıza yine fayda sağlamadı. Esnafımız bankaların kucağında. Krediler için devletimize teşekkür ediyoruz. Tüm esnafımız bu paradan faydalandı. Krediyi almak işimize yaramadı. Geri dönüşleri başlayacak. Devletimizin esnafımıza can suyu olacaktır. Faizsiz kredi vermektir. Salgın sürecinde fayda sağlamış sektörlerde var. Ancak tersini yaşayanlarda var. Oda Başkanı olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyorum. Zekeriya Başkanımıza 16 maddelik bir bildiriyi kendisine sundum. Bugün onunda bir açıklaması olacak” dedi. Ata ayrıca, 550 bin kişinin giriş çıkış yaptığı Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde 12 tane dükkanın boş olduğunun da altını çizdi.

İzmir'de, Ayakkabıcılar Odası tarafından Işıkkent'teki Ayakkabıcılar Sitesi'nde oluşturulan Ayakkabı Müzesi’ne ilişkinde konuşan Ata, “Ayakkabıcılığın geçmişine dair çok güzel şeylerin anlatıldığı bir müze olacak. Türkiye’nin en büyük müzesini yakında açacağız. Bu konuda sayın Mustafa İduğ başkanımız 2 yıldır bizimle ilgileniyor ” dedi.

Seçimlere bir yıl kaldığını söyleyen Ata tekrar aday olacağını da belirten Ata, “Yapacağım daha çok iş var. Sonuna kadar adayım. Kendime güveniyorum. Üye arkadaşlarımızın da takdiridir. Hizmetleri yarım bırakmak bize yakışmaz ve yapacaklarımı tamamlamak isterim. Yerli yerinde bırakmak en iyisidir” dedi.

Editör: Haber Merkezi