Aralarında Stella McCartney, Hugo Boss, Paul& Shark, Massimo Dutti, Gucci ve Max Mara’nın bulunduğu lüks moda markalarına kumaş tasarlayan ve üreten Söktaş Tekstil, sürdürülebilirlik çalışmalarıyla da adından söz ettiriyor. Şirket son olarak üretim kampüsündeki binaların çatılarına 890 bin dolarlık yatırım ile GES kuracağını açıkladı.

Gelir paylaşımı modeliyle hayata geçecek olan santral yatırımı, ilk 10 yıl yatırımı yapacak şirket tarafından işletilecek. Bu süreçte üretilecek elektrik üzerinden gelir paylaşımı yoluyla Söktaş Tekstil’in elektrik giderlerinden tasarruf sağlanırken, 10 yılın sonunda santral tamamen Söktaş’a devredilecek. Bu yatırım ile yıllık 2 milyon 750 bin Kwh tasarruf sağlanması hedefleniyor.

‘HEDEFİMİZ YÜKSEK TASARRUF’

Sürdürülebilirlik adına yapılan faaliyetlerde çevresel ve sosyal konuların yanı sıra şirketleri de sürdürülebilir kılmanın önemine değinen Söktaş Tekstil CEO’su Muzaffer Turgut Kayhan, “1986 yılında ilk atık su arıtma tesisini kurarak başlattığımız çevre yönetim sistemleri politikası ile hedefimiz kullanılan tüm enerji kaynaklarından maksimum düzeyde tasarruf sağlamak. Bu bağlamda ulaşmak istediğimiz hedeflere tedarik ve üretim zincirimizdeki tüm paydaşlarımız ile birlikte ulaşabileceğimizin farkındayız. Söktaş Tekstil olarak şimdiye kadar yaptığımız ve bundan sonra yapacağımız projelerde doğru analizler yaparak, çevresel etkilerin azaltılmasını sağlarken aynı zamanda maliyetlerin azaltılmasını da hedefliyoruz. Sahip olduğumuz yönetim sistemleri kapsamında kaynak kullanımını düşürme ve atık oluşumunu azaltma çalışmalarımız devam ederken oluşan atıklarımızı öncelikli olarak kendi içimizde değerlendirme daha sonrasında da geri kazanmanın yollarını arıyoruz. Bunun yanı sıra Birleşmiş Milletlerin yayınlamış olduğu sürdürülebilir kalkınma hedeflerini de benimsiyoruz” şeklinde konuştu.

‘KUMAŞ SEKTÖRÜNDE ÖNCÜ FİRMA’

Yıllık 10 milyon metre üretim kapasitesiyle lüks gömleklik kumaş sektöründe ilk sıralarda yer alan Söktaş Tekstil, bünyesindeki Efeler Çiftliği markasıyla süt hayvancılığı iş kolunda da yatırımlarını sürdürüyor. 766 dekar alan üzerine yayılmış modern tesisleri ile Efeler Çiftliği, Türkiye’nin en büyük üç çiftliğinden biri olarak büyükbaş süt hayvancılığında sektörün önemli oyuncularından. Tekstil ve hayvancılık sektörünün sürdürülebilirlik çalışmaları ile organik bir bağı olduğunu söyleyen Kayhan, şirket olarak bu konuda oldukça hassas olduklarını, hayata geçirdikleri projelerle ülkemizde öncü adımlar attıklarını belirtti.

‘2021 YILINI SU YILI İLAN ETTİK’

2021 yılını su yılı ilan ettiklerini belirten Muzaffer Kayhan, “Aynı zamanda hammaddemiz olan pamuğun da üreticisiyiz. Hem pamuk üretimi hem de hayvancılık su tüketiminin oldukça fazla olduğu iş kolları. Aslında her ikisi de toprağa dayanıyor, topraktan besleniyor. Dolayısıyla birbirinden çok ayrı değiller. Biz her iki iş kolunda da öncelikle su tüketiminin en fazla olduğu prosesleri tespit ederek buralarda iyileştirmeler gerçekleştirdik. Su kullanımı yerine alternatifler ürettik. Örneğin yakma işlemini ıslaktan kuruya çevirdik. Düz boyalı kumaşlarda pişirme prosesini kaldırdık. Gerçekleştirilen tüm işlemlerde dökülen su takibi yapmaya başladık. Soğutma işlemlerinin sürelerini kontrollü olarak azalttık. Tüm bu çalışmalar ile su tüketimini birim üretim başına tüm işletmelerde 2020 yılına oranla yüzde 17, daha önceki yıllara oranla ise yüzde 37 oranında azalttık. Hayata geçirdiğimiz rejeneratif tarım projesiyle, pamuk üretiminde de su tüketimini önemli oranda azalttık, toprağın verimini artırdık.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi