Gizem TABAN/İZ GAZETE- Pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle ayakta zor duran esnaf bir de fahiş elektrik faturalarıyla çarpıldı. Elektrik zamları zaten zor zamanlar geçiren esnafı daha dibe sürükledi. Çok sayıda esnafa dükkân kirasından kat kat fazla elektrik faturası gelirken bazı esnaf da faturaları protesto etti. Kimi esnaf mum ışığında oturma eylemi yaptı, kimisi faturalarını dükkânlarına ve kapılarına astı. Fahiş zamma gelen tepkiler sonrasında ise AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklama geldi. Erdoğan, elektrik faturalarında küçük esnaf ve sanatkârı koruyacak şekilde bir kademelendirme yapılacağını söyledi. Esnaf söz konusu karar ile ilgili beklentilerini açıkladı. İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Kıbrıs Şehitleri Caddesi İş Adamları Derneği Başkanı Hami Torcu ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘ÜMİTLE BEKLİYORUZ’

Esnaf teşkilatının elektrik faturalarında yapılacak düzenlemeyi ümitle beklediğini belirten İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, “Ne olacağını bilmiyoruz ama inşallah beklediğimiz gibi esnafı rahatlatacak bir netice çıkar. Pandemi bitti deniliyor ama aslında tehlike tam geçmiş değil, vaka ve vefat sayıları yüksek. Biz pandemiden çıkmış esnaf olarak normale dönüş yaptık ama bu tür sıkıntılardan dolayı; elektrik ücretleri, akaryakıttaki değişiklikler, aldığımız ürünlerdeki enflasyona yönelik artışlar nedeniyle bir beklenti içerisindeyiz. Temennimiz en büyük sıkıntı olan elektrik ücretlerinde esnafa yönelik güzel bir düzenlemeyle bu sorun çözülür “diye konuştu.

‘KİMSENİN HAKKI YOK’

Esnafın batma noktasında geldiğini kaydeden Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, elektrikteki fahiş zammın geri alınmasını talep ettiklerini belirtti. Girgin, “Şu anda ortada bir şey yok, bizim bu söylemlerin karşılığını görmemiz lazım. Esnaf şu an inanılmaz mutsuz, resmen batıyoruz. Bu durum hem şehir ekonomisi hem ülke ekonomisi için ciddi bir sorun. Elektriğe fahiş bir zam yapıldı. Şu ab kiradan fazla elektrik faturası geliyor. İnsanların bu elektrik faturalarını ödeme şansı yok. Sayın Cumhurbaşkanımız elektrik fiyatlarındaki artışın en düşük seviyede tutulduğunu söyledi. Bu durum bizi daha da karamsarlığa itiyor. Yanlış gidişatın bedeli esnafın üzerine yüklenmemeli. Yapılacak düzenleme çok önemli… Talebimiz zamların geri alınması veya makul bir seviyeye getirilmesi… Enflasyonun, yatırımların olmaması, elektrik üretiminin yeterli olmamasının sebebi biz değiliz. Bunun bedelini bizden çıkarmaya kimsenin hakkı yok” açıklamalarında bulundu.

‘FATURA BİZE ÇIKIYOR’

Zamlara tepki gösteren Kıbrıs Şehitleri Caddesi İş Adamları Derneği Başkanı Hami Torcu ise şöyle konuştu: “Ne yapacaklarını bilmiyoruz ama beklentimiz; elektrik bedellerinin eski haline çekilmesi… Bunun olmayacağını biliyoruz ama en azından bu ücretlerin makul bir ölçüye getirilmesini talep ediyoruz. Biz zaten elektrik faturalarında neyi ödediğimizi bilemiyoruz. Kayıp, kaçak bedellerini bize yüklüyorlar ama özelleştirilen şirketler kayıp ve kaçağın engellenmesi için hiçbir şey yapmıyor. Bu yüzden de fatura esnafa çıkıyor. Son düzenlemeden sonra biz kaç kilowattı eski tarifeden kaç kilowattı yeni tarifeden ödedik onu da bilmiyoruz. Önümüze ne koyarlarsa kuzu kuzu ödüyoruz.”

'ZAMLAR GERİ ALINMALI’

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da esnafın yaşadığı zorluğa dikkat çekerek, “Sürekli esnaf geziyorum, hangi dükkâna girsem esnaf ‘Yandım Allah’ diyor. Esnaf, ‘Eskiden bizim iş ortağımız vardı, o da dükkân sahibiydi. Kazandığımız parayı kira olarak dükkân sahibine veriyorduk. Bize ne kalırsa onunla idare ediyorduk. Şimdi yeni bir ortağımız daha oldu, o da elektrik şirketleri… Kiradan fazla elektrik faturası geldi’ diyor. Yani esnaf ‘Yandık’ diyor. Bu taşeron elektrik şirketlerinin çoğu beşli çetenin şirketleri… İktidar bu zamlarla yine onları zengin etmeye çalışıyor. Esnaf burnundan soluyor. İnsanlar elektrik faturası yüksek gelmesin diye klimayı kapatmış, paltoyla oturuyor, lambaları kapatıyor. Esnafı bu duruma düşürdüler. Böyle bir rezillik olamaz. Elektrik zamları mutlaka geri alınmalı, yoksa 3 aya kalmaz birçok dükkân kepenk indirir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi