ÖZLEM KARA/İZ GAZETE - Konak Belediyesi Esnaf Masası Başkanı Doğan Kılıç, İzmir Kantinciler Odası Başkanı Rasim Topçu, Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, İzmir Kahveciler Odası Derneği Başkanı Hakkı Kırdı, Erdoğan’ın açıkladığı esnaf destek paketinin esnafın beklentilerini karşılamadığını, esnafın borçlu durumda ve mağdur olduğunu dile getirdiler.

ESNAF ARKADAŞIM ARADI ‘’İNTİHAR EDECEĞİM’’ DEDi

Esnafın 8 aydır kapısına kilit vurduğunu belirten Konak Belediyesi Esnaf Masası Başkanı Doğan Kılıç, “Bize verilen meblağ günde 30 TL’ ye tekabül ediyor. İnsanların giderleri ve borçları var. Kullanmadıkları elektrik faturaları var. Açılmayan dükkanlarda çalışan personelin sigorta primleri var. Esnafın derdini dinleyen anlayan hiç kimse yok” dedi. Kılıç, Erdoğan’ın açıkladığı paketle büyükşehirlerdeki esnafa 750 TL kira yardımının bulunduğunu belirterek, “Kordon’da 50 bin liradan aşağı dükkan kirası yok. Esnaf can çekişiyor” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Tunus’a 5 Milyon Dolar hibede bulunduğunu kaydeden Kılıç, Ben güçlü devletim. Ben Avrupa’ya destek veriyorum diyor. Ama kendi vatandaşı, kendi esnafı aç. Dün esnaf bir arkadaşımız bana telefon açtı ‘intihar edeceğim, sorumluları sizsiniz başkanım hakkımızı aramıyorsunuz, söylemiyorsunuz’ dedi.

Depremde esnafın iş yeri yıkıldı, hani onlara destek? Ticaret Odası bir açıklama yaptı. 100 bin lira KOSGEB kredi verecekmiş, bu krediyi hangi esnaf alabilecek? Çok yanlış politikalar yapıyorlar. Suni gündem yaratarak insanları susturmaya çalışıyorlar. Esnaf 22 iş gününün 18 günü devlette vergi veriyor. Hani bizim verdiğimiz vergiler? Ömrü boyunca her çalışan birey devlete vergi veriyor. Biz devlete ömrümüz boyunca bakıyoruz, devlet bize üç ay bakamıyor” ifadelerini kullandı.

SİFTAH YAPAMAYAN TEK ESNAFIZ

İzmir Kantinciler Odası Başkanı Rasim Topçu, 9 aylık pandemi süresi boyunca iş yerleri tamamen kapalı olan, siftah bile yapmayan tek esnaf grubunun kantinciler olduğunu, bin liranın evine ekmek götüremeyen kantincilere can suyu olduğunu belirterek şöyle devam etti. “Gönül isterdi Cumhurbaşkanı bu meslek grupları içerisinde kategori ederek tamamen açık olanlar, kısmen açık olanlar, hiç kapalı olmayanlar diye kategorize edip esnafa böyle bir kredi dağıtabilsin. Mağdur olmayan esnaf kesimi çok az.”

PİYASA TIKANMIŞ DURUMDA

Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, devlettin piyasayı rahatlatması gerektiğini ifade ederek “Piyasa tıkanmış durumda. İnsanlarda para yok, herkes borçlu” dedi. Esnafın kira zamları olduğunu, devletin kira zamlarını durdurmasını istediklerini belirten Girgin, Kemeraltı Çarşısı’nda 10 bin TL’den az kiralık dükkan bulunmadığını 750 TL’nin esnafa yetmeyeceğini söyledi. Girgin, paketten beklentimiz yoktu ama hayalimiz vardı o da hayalkırıklığıyla sonuçlandı’’ dedi.

MEMNUNİYETSİZLİK YARATTI

İzmir Kahveciler Odası Derneği Hakkı Kırdı, Erdoğan’ın açıkladığı esnaf paketinin kendi beklentilerini karışılamadığını, bu pakettin memnuniyetsizlik ile karşılandığını belirtti. Kırdı sözlerini şu şekilde noktaladı; “Önümüzdeki aylarda her ay bin lira hibe verileceği söyleniyor o da ne zaman ne şekilde verileceği belli değil.”

Editör: Haber Merkezi