Emeklinin üç kuruşuna bu kez de açıkgözler dadandı. Kışa girerken kömür temini bahanesiyle emeklilere kredi çektiren bazı kişiler, adeta vurgun yapıyor. Egetelgraftan Sevilcan Günay'ın haberine göre, İzmir Odun Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, emeklilerin birçoğunun gerek yaştan gerek sağlık problemleri nedeniyle veya bankalara olan borçları sebebiyle kredi kartı kullanamadığına ve kredi çekemediğine dikkati çekerek, “Kredi çekemediğiniz zaman ne yapıyorsunuz bir çare arıyorsunuz ve otobüs duraklarında da bunların afişleri yer alıyor, emekliye kömür kredisi çıkartılır şeklinde afişler var. Vatandaşlar bu numaraları arıyor ve onları bir kömürcüye götürüyorlar ve dernek o vatandaşa 6 ton kömür yazıyor. 6 ton kömürün karşılığında 7 bin 200 lira borçlanıyor emekli. Bu 7 bin 200 karşılığında da 1500 lira emeklinin eline para veriyor. Emekli de 1500 lira para kredi aldım derken bir bakıyor ki, maaşından her ay 1200 lira kesiliyor. 6 taksit olarak vatandaş 7 bin 200 lira ödüyor. Burada tefecilik gibi bir durum uygulanıyor” dedi.

"YASAL DEĞİL"

SGK ile emekli dernekleri arasında imzalanan protokolün defalarca aslını istediklerini ancak gelmediğini ileri süren Düzyol, “Mademki bu işi yapıyor kömürcüler, bizim esnafımız bunu yapsın ve ama kişiye para değil kömür verilsin. Bu talebe de bir cevap alamıyoruz. Muhtemelen bu olaydan birçok kişi nemalanıyor ve emeklimiz mağdur oluyor. Emekli derneklerinin hepsi SGK ile bir protokol imzalamışlar. Ama bu da kanuna aykırı, kanunda şöyle bir madde var; emeklinin maaşından nafaka hariç hiçbir ad altında kesinti yapılamaz. Ancak şayet kişi kendi rızası ile kesintiye izin verirse o zaman mümkündür. Rıza vermek demek nedir? Notere giderek maaşından emeklinin belirttiği yere ve onun ibraz ettiği meblağda bir kesinti yapılabilir. Ama noterden böyle bir izin yok. Dernek kamu kurumu gibi SGK ile beraber işlem yapıyor ve emeklinin maaşından büyük bir oranda kesinti yapılıyor. Bazı kömürcülerde bunların alt şubesi gibi çalışıyor” diye konuştu.

"İZMİR’DE 8 TON YANMAZ"

Bununla beraber emeklilerin üstelik kömür alamadığını sadece borçlandırıldığını ileri süren Düzyol, sözlerine şöyle devam etti: “Emeklilerin çoğu kömür almıyor. Kömür karşılığında para alıyor. Elbette eline 1500 lira geçen emekli mutlu oluyor. Ama sonrada bir bakıyor ki 7 bin lira borçlandırılmış ve bu her ay maaşından kesiliyor. Yani aslında para satıyorlar. Yani faizcilik yapılıyor. Bu kişiler vatandaşa 8 ton kömür sattı olarak görünüyorlar. Sonra emekliden o 8 tonun parası kesiliyor. Ama İzmir şartlarında kim neden 8 ton kömür alsın ki, İzmir’de öyle bir kış yaşanmıyor. İzmir’de 2 tondan fazla kömür satın alan biri varsa bu kömür alışveriş, ticareti değil, para alışverişidir. Göstermelik bir satıştan ibarettir.”

Türkiye Emekliler Derneği İzmir Şubesi Başkanı Demir Salih Yenidoğan ise iddiaların asılsız olduğunu kendisinin bu tarz olaylardan haberdar olmadığını söyledi. Yenidoğan, “6 taksitle biz emeklilerimize kömür satışı yapıyoruz. Ancak bizim söz edilen olaylarla İzmir şubesi olarak hiçbir ilgimiz yoktur. Biz emekli üyelerimize 1 veya 2 ton kömür satıyoruz hepsi bu. Bizden başka Buca’da, Eşrefpaşa’da, Bayraklı ’da, Bornova’da da şubeler var. Kesinlikle bizim ilgimiz yok, biz üyelerimize hizmet etmeye çalışıyoruz ve diğer şubelerde bir sorun varsa da benim bilgim dışındadır” dedi. İşçi Emeklileri Derneği İzmir Eşrefpaşa Şube Başkanı Baki Yapıcı da, tüzükleri gereği dernekten emeklilerin ihtiyaçları kadar kömür alıp, bunların maaşlarından SGK tarafından taksitli bir şekilde kesildiğinin doğru ve yasal olduğunu ifade etti. Yapıcı, “Ben Eşrefpaşa Şube Başkanı olarak kesinlikle buna izin vermem. Suiistimal edenler varsa diğer derneklerde bunu bilemiyorum” diye konuştu.

EGE TELGRAF

Editör: Haber Merkezi