İz Tv’de yayınlanan Şahin Fırat ve Özgür Coşkun’un sunumuyla gerçekleşen Ekopolit’iz programında piyasalardan gündemdeki önemli birçok konuya dair değerlendirmede bulunuldu. Ekonomist Fırat, geçtiğimiz günlerde açıklanan işsizlik rakamlarının asıl sonucunu iş sözleşmesi fesih yasağının kaldırıldığında görüleceğini söyledi. “İş veren pandemi döneminde işçileri evine gönderiyor ancak kağıt üzerinde orada çalışıyor gözüküyor. İşten çıkarma yasağı kalktıktan sonra rakamları göreceğiz. Türkiye’deki çalışabilir nüfus 62 milyon civarındadır. Kağıt üzerinde çalışan nüfussa 27 milyondur. Açıklanan 13,9 oranı gerçeği yansıtmıyor” dedi.

‘PİYASA KAN AĞLIYOR’

Merkez Bankası’nın faiz kararlarını açıklamasına ilişkin, “Bu tablo kötü yönetimin faturasıdır. Yatırımcıyı da öldüren faiz oranıdır. Konut alacak bir kişi kredi çekmeye kalktığında sonucu rakamlar gösteriyor. Reel piyasaya baktığımız bunu göremiyoruz. Geçen sene demirin fiyatı geçen sene 3 bin 150 iken, 7 bin 200 TL olmuş. Piyasa kan ağlıyor ve esnaf ayakta durmaya çalışıyor” dedi. Faiz, kur ve enflasyon arasındaki makasın çok açılmaması gerektiğini söyleyerek, Merkez Bankası’nın açıkladığı rakamların düşeceğine ilişkin Cumhurbaşkanı’nın verdiği talimata ilişkinde değerlendirmede bulundu.

Ev gencinin bir beka sorunu olduğunun altını çizen Fırat, “Ülke nüfusunun yüzde 31’i ev gencinden oluşuyor. 19-25 yaş aralığındaki gençlerimize taşı sıksa suyunu çıkarır deriz. Yönetilemiyoruz dediğimizde bundan bahsediyorum. Bu gücü niye üretime katamıyoruz?” açıklamasında bulundu.

KAMU BANKALARI ZARARDA

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), nisan ayı bankacılık verilerini yayımladı. Geçtiğimiz hafta bankaların karlılık oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Fırat, “Yabancı bankalar yüzde 52, yerli bankalarsa yüzde 34 kar elde ediyor. Kamu bankalarıysa yüzde 77 zarar yapıyor. Halk Bankası salgın döneminde esnafın yanında olacaktı” dedi.

İzmir’de 15 yıl büyükşehir belediye başkanlığı yapan Aziz Kocaoğlu’nun geçtiğimiz günlerde CHP İlçe ve belediye başkanlarını ziyaret etmesini, “Kendisini önce Konak Belediye Başkanını ziyarette görmüştük. Fiili olarak açıkladığı bir durum yok. Ziyaretlerin arka arkaya olması ister istemez akılları biraz karıştırıyor. Ancak siyaset içerisinde 24 saatte her şey değişebilir. Ancak kendisinin kente ve İzmir halkına çok kıymetli hizmetleri oldu. Özellikle alt yapı çalışmalarındaki yatırımları oldukça önemlidir” şeklinde değerlendirdi.

Editör: Haber Merkezi