Özgür Coşkun ve Şahin Fırat’ın para piyasalarını değerlendirdiği Para’nın Seyri programında bu hafta, dövizde yaşananlar ve siyasetteki sıcak gelişmelerin etkileri konuşuldu.

ALTIN ALIMINA DİKKAT ETMEK GEREK!

Geçen hafta piyasanın mutlu olmadığını söyleyen Fırat, “2017’den sonra insanlar iyi bir şey duymaya özlem duydular. Faiz indirimi, iyileşme MB hamlesinden kat kat faydalı olacak bir şey. O hamleler yapıldığı anda dışarıdaki yatırımcılar ülkeye gelebilirim diyecek. Bizim de o kaynağa ihtiyacımız var. Bunun bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Dolar 7.78’lere, Euro 9.33’lere geldi. Altın diplerde. Normalde doların bu ortamda çok büyük bir şey gelmezse 7.50’lere gelebilir. Ama bugünkü koşullarda bunun altına inmesi çok zor görünüyor. Altın alımına da dikkat etmek gerekiyor. Şu an kısa vade için bir miktar alım yapılabilir” dedi.

‘SORU İŞARETLERİ YARATIR’

Katar’ın borsada işlem gören şirketlerin yüzde 10’u satın almasını değerlendiren Fırat, “Katar’ın Türkiye sevdası çok farklı. Borsada 400’e yakın hisse senedi var. Katar, Türkiye Varlık Fonu’nun bünyesinde bulunan ve Borsa’da işlem gören şirketlerin yüzde 10’unu aldı. Ne kadar bir ödeme yaptı bilmiyoruz. Vatandaşa bu bilgiyi şeffaf olarak aktarmak gerekiyor. Soru işaretleri yaratır. Sabiha Gökçen, BMC, Tank-Palet Fabrikası, Digitürk, Finansbank, Adabak bunların hepsi Katarlılara satıldı. Bir Katar sevdası var” diye konuştu.

‘ETKİN BİR İSMİN İSTİFA OLSAYDI EKONOMİYE ETKİLERDİ’

Bülent Arınç’ın istifasının ekonomiye bir etkisinin olmayacağını ifade eden Fırat, “Bu tarz istifalar geldiğinde yukarıda birtakım sıkıntılar olduğunun göstergesi. Bunların da ekonomiye yansıyacağı düşünceleri oluyor. Eğer hukuk reformu diyorsanız, Bülent Arınç’ın televizyonda Demirtaş’ın kitabını okudum demesi ve tutuksuz yargılanmasıyla ilgili söyleminin tartışılması gerekir. Baktığınızda Arınç korkak bir yapıya sahip. Ama vicdanını rahatsız eden bir şey var. Vicdan cesareti var. Bu yüzden ekrana çıkıp bu bilgileri paylaştı. Tabii ekonomi üzerinde etkisi olan bir istifa değil. AKP’nin bunu düşünmesi lazım. Partinin kurucu üyelerinden kimse kalmadı. Tekrar gelir mi bilmiyorum. Neden derseniz, oğlu İstanbul milletvekili. Ama daha etkin bir isim istifa olsaydı ekonomiye etkisi olabilirdi” şeklinde konuştu.

Almanya’nın, Libya açıklarında bulunan Türkiye bandıralı gemide yaptığı aramanın yanlış olduğunu dile getiren Fırat, “Almanya önemli. Avrupa’da gösterişsiz, sessiz, sakin bir ülke. Korona’da da örnek uygulamalar yapıyor. Ama tartışmalı sularda gaz arama ile ilgili Avrupa ülkelerine sırtını çeviremiyor. Çok yanlış bir davranış. Uluslararası hukuka aykırı. Bizim insani yardım gemimize hiçbir gerekçe olmadan 16 saat arama yaptılar. AB toplantısı yaklaşıyor. Kenara not edip zamanı geldiğinde masaya sunması lazım” dedi.

‘GÖREVDEN ALINMASI BAKANLIĞIN TASARRUFU’

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanmasına ilişlin de konuşan Fırat, “Geçen hafta içeriğini bilmiyoruz demiştik. Başkan bu suçlamaları reddetti. Yine söylüyorum bu bir ahlak sorunu. Tüyü bitmemiş yetimin hakkının olduğu parayı korumak yerine göz dikmek çok yanlış. Başkanın görevden alınması İçişleri Bakanlığı’nın tasarrufudur. Bakanlıktan böyle bir karar çıkmadı. Bu tasarruf AKP’li belediyelerde de kullanılsa samimiyete inanacağız” diye konuştu.

Fırat, önümüzdeki hafta için beklentilerin neler olacağına ilişkin, “Piyasa beklentiye göre hareket eder. İçeride de en önemlisi reformların acilen yapılması gerekiyor. iş uzadıkça güven kaybı oluyor. Eğer bir sıkıntı görüyorsan fabrika ayarlarına dön” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi