Ece Çolak/İz Gazete - Toplantıya Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Hazır Yiyecek Ltd. Sti. sahibi Murat Ödül, Cena Dış Ticaret Ve Tarım Ürünleri Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Balık, Mateks Gıda Sanayi A.Ş.'da Yönetim Kurulu Başkanı Türkmen Türkmenoğlu ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Demircan katıldı. Aynı zamanda Emin Demirci ve Martin Sanford ZOOM bağlantısı üzerinden toplantıya katılanlar arasındaydı.

“2017 yılının sonunda 739 milyon dolar olan Birliğimiz yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı, 2018 yılında yüzde 12 artışla 831 milyona, 2019 yılında yüzde 7 artışla 890 milyona ve nihayet 2020 yılının sonunda yüzde 17 oranında artışla 1 milyar 40 milyon dolara yükseldi.” diyerek sözlerine başlayan Hayrettin Uçak “Birliğimizin 54 yıllık tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını üyelerimizle beraber aşmayı başardık. Böylece 2017 yılının sonundan bu yana ihracatımızı 300 milyon dolar artırmış olduk.” ifadelerini kullandı.

‘İHRACATÇILARIMIZI YÜREKTEN KUTLUYORUM’

2021 yılı sonu için 1 milyar 200 milyon dolarlık bir hedef koyduklarını hatırlatan Uçak, “Bu artış ivmesi ile devam edersek, 2021 yılını yeni bir rekorla kapatacağız.” dedi. Uçak, 2018 yılından bu yana ihraç ürünlerinin tanıtımı için ve üyelere de daha yakın olabilmek için çalışmalar yaptıklarını da söylemeyi ihmal etmedi.

Başkan Yardımcısı Murat Ödül’de, yapılan faaliyetler hakkında, “Üye İlişkileri Timi olarak adlandırdığımız ekip 2018 yılından bu yana 800’ün üzerinde üyemizi belirli aralıklarla yerinde ziyaret etti. Zaman zaman Yönetim Kurulu olarak bizler de bu ziyaretlere eşlik ettik.” dedi ve ekibin İzmir, Manisa Aydın, Muğla, Balıkesir, Afyon, Denizli’deki firmalardaki ziyaretlerine değinerek, “Her ay yönetim kurulu toplantılarımızda üyelerden gelen sorunları değerlendirdik, girişimlerde bulunduk. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığımızla görüştük, şu anda hemen hemen her ilçedeki firmalarımıza kendi ilçesindeki inspektörler denetime gelmeye başladı ve sorunları çözüldü.” ifadelerini kullandı.

Pandemi döneminde de çalışmalarını sürdürdüklerini belirtmesinin ardından Ödül, “Üye ziyaretlerinin bizim göreve geldiğimizden bu yana en somut ve en çok içimize sinen icraatlarımızdan biri olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

İHRACATTAKİ BAŞARI TÜKETİCİYE BAĞLI

Konuşmasına, gıda üreticileri ve ihracatçılarının tarladan çatala güvenli gıda üretip tüketicinin güvenini kazanmak adına “Gıda Güvenliği” ile ilgili attığı adımları anlatarak başlayan Cengiz Balık ise, “Biz de Birlik olarak gıda ürünleri ihracatında başarıyı sürekli kılmanın yolunun tüketici güveninin sürdürülebilir olmasından geçtiği bilinciyle ,bölgemizde ihracatı ağırlıkla yapılan ürünler için bölgenin kalıntı haritasını ortaya çıkarmak amacıyla ‘Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz’ adını verdiği projeyi hayata geçirdik.” diye konuştu

Pestisit kullanımının önemine dikkat edilmesi gerektiğini söylemesinin ardından Balık, “Aksi takdirde yapılacak olan pestisit uygulamalarında hem insan ve çevre sağlığına zarar vermiş oluyoruz hem de ihracatımızın gerçekleşmesine engel oluyoruz” dedi

Cengiz Balık, “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” projesiyle ihracatın yoğun olduğu çekirdeksiz sofralık üzüm, kiraz, nar, şeftali, mandalina, çilek, domates, hıyar ve asma yaprağı ürünlerine yönelik pestisitlerin analizleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” dedi ve kalıntı değerlerinin Türkiye’nin en büyük ihraç pazarları olan Avrupa Birliği, Rusya ve yerel halkın tüketimi için uyumlu olduğunu belirtti.

ÜRETİCİMİZİN BAŞARISI İHRACATTAKİ BAŞARIYI DA GETİRDİ

Balık, asma yaprağı ile ilgili yapılan analizin sonlandığını ve asma yaprağı çalışmasında en düşük kalıntı limitlerinin uygulandığını belirtti. Projenin kiraz ile devam ettiğini söyleyen Balık, “Bu proje bittiğinde proje konusu ürünler ile ilgili elimizde çok önemli bir veri tabanı olacak ve birçok bilimsel çalışmada bu verilerden yararlanarak ülkemiz çıkarlarını daha etkili bir şekilde savunacağımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullanarak konuşmasını tamamladı.

Mateks Gıda Sanayi A.Ş.'da Yönetim Kurulu Başkanı Türkmen Türkmenoğlu ise, “Pandemi koşullarının sona ermesiyle birlikte hareketli bir dönemin bizleri beklediğini söyleyebilirim” dedi. Ayrıca Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Demircan, “Destek olduğumuz projelerin hepsi de üretimde kaliteli ürünü elde etmeye yöneliktir.” dedi.

Toplantıya ZOOM uygulaması üzerinden katılım sağlayanlar arasında Emin Demirci ve Martin Sanford vardı. İnci Baharat’ın genel müdürü Emin Demirci “Destek olduğumuzu projelerin hepsi de üretimde kaliteli ürünü elde etmeye yöneliktir.” ifadelerini kullandı. İzmir Merkezli Gıda Şirketi ile dünyaya Ege ve Türkiye’yi tanıtan Martin Stanford, “Biz de Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak Taze Üzüm, Kiraz, Nar ve İşlenmiş Gıda olmak üzere iki yeni projeye başladık. Pandeminin getirdiği en büyük olumsuzluk; maalesef ki seyahat kısıtlaması. Bu kısıtlama her ne kadar bu projelerimizi etkilemiş olsa da, proje katılımcılarımıza proje kapsamında birçok yararlı eğitim olanağı sağlıyoruz.” ifadelerinin ardından “Pandemi öncesinde sektörlerimizi ve üyelerimizi dünyanın en önemli fuarlarından, Rusya Moskova’da düzenenlenen World Food Moscow, Honk Kong’da düzenlenen Asia Fruit Logistica, Almanya’da düzenlenen Berlin Fruit Logistica, Japonya’da düzenlenen Foodex ve daha bir çok fuarda temsil ettik“ dedi.

Editör: Haber Merkezi