Alsancak Kıbrıs Şehitliği’nde işletme sahibi olan esnaflardan Ramazan İçen, Mart, Nisan, Mayıs aylarında pandemi nedeniyle işletmelerini kapatmak zorunda kaldıklarını hatırlatarak, “İlk pandemi döneminde hiçbir destek almadık. Biz 3 ay belki aşı bulunur umuduyla dükkanlarımızı kapattık. 1 Haziran’da dükkanlar açıldı ama açılmasından bu yana geçen sürece kadar biz istediğimiz işi yapamadık. Zaten insanlar korkarak dışarı çıkıyorlardı, mesafe şart gibi kurallar var. Biz istediğimiz işi yapamadık. O zararı hiç toparlayamadık” dedi.

Mülk sahiplerinin de kendilerine çok fazla baskı yaptığını dile getiren İçen, stopajlarını ödemeye devam ettiklerini, yanlarında çalışan işçilerle ilgili sıkıntıların olduğunu söyledi. Mülk sahibinin kendisine 3 ay boyunca yarım kira ödemesini söylediğini ancak 1 Haziran’da işletmeyi açtıklarında, ‘Benim yarım kalan kiralarımı ödeyin’ diyerek geldiğini belirtti. Tekrar pandeminin patladığı bu dönemde ‘Kirayı ödemezseniz icra yoluyla çıkartırım’ gibi söylemlere karşı karşıya olduklarını kaydetti.

Devlet destek paketini sert sözlerle eleştiren İçen, “Bu paketle ilgili çok büyük sıkıntılarımız var. Şu anda dükkanımın kirası 13 bin lira. Bir aylık giderimiz en alt sınır 50 bin. Bin lira çok komik bir rakam. Sonuçta biz vergimizi ödüyoruz, bunların bir şekilde dönmesi gerekiyor. Çok yüksek bedeller ödüyoruz. Bizden daha fazla kira ödeyenler var. Bu paketle bin lira bizim su paramızı bile karşılamıyor. Beklentimiz çok yüksekti. En kötü ihtimal mülk sahiplerine kira almayın denir derken böyle bir rakam bizi üzdü. Bu rakam komik değil insanın onurunu kıran bir rakam” ifadelerini kullandı.

İçkili restoran oldukları için paket servisi sunumuna uygun olmadıklarını da belirten İçen, eğlence sektörünün bu konsepte uygun olmadığını ancak kiralarını ödemeye devam ettiklerini belirtti. Kendi işletmesi için çalışanlara elinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştığını ancak 20-30 kişinin çalıştığı yerlerde durumunun bu şekilde gidemeyeceğini söyledi. İçen, “Çalışanlar bizden haber bekliyor biz ise devletten haber bekliyoruz” dedi. Esnafın işinin zincirleme gittiğini de sözlerine ekleyen Ramazan İçen, “Herkes evinde, Alsancak ıssız bir yer oldu. Alsancak eğlencenin kalbi, kalp durdu” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi