DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Türkiye’nin her yerinde artış gösteren konut kira fiyatları, bazı ev sahiplerini mevcut kiracılarını çıkarıp yeni kiracılar arama düşüncesine itti. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa geçtiğimiz günlerde konuyla alakalı yaptığı bir açıklamada, "Gidişata baktığımızda mahkemelerin kilitleneceğini, herkesin birbiriyle davalık olmasını öngörüyoruz" diye konuşmuştu. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise, “Ben kendi ilimden sorumluyum ve bu şehirde bu tarz bir olay olacağını hiç düşünmüyorum. İzmir’de şu ana kadar bununla karşı karşıya da kalmadım” dedi.

“Türkiye’de kiralarda artış var ama İzmir’de daha fazla artış var” diye konuşan Güleroğlu, kentteki kira fiyatları krizinin sebeplerini İz Gazete’ye değerlendirdi.

‘EVDEN ÇIKARAMAZSINIZ’

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Güleroğlu, evini daha yüksek bir fiyata kiraya vermek için mevcut kiracısını çıkarmak isteyen ev sahibine İzmir’de rastlamadığını ifade ederek, “Ben kendi ilimden sorumluyum ve bu şehirde bu tarz bir olay olacağını hiç düşünmüyorum. İzmir’de şu ana kadar bununla karşı karşıya kalmadım. Kiracının da mal sahibinin de kendine göre hukuksal hakları var. Bir kişiyi evden tahliye ettirmek için bazı şartlar gerekir, kirayı günü gününe ödeyen bir insanı sözleşme dâhilinde evden çıkaramazsınız” diye konuştu.

‘İZMİR’DE DAHA FAZLA ARTIŞ VAR’

“Türkiye’de kiralarda artış var ama İzmir’de daha fazla artış var” diyen Güleroğlu, “Pandemiyle birlikte müteahhitler Bornova, Buca, Çiğli gibi öğrencilerin geleceği semtlere 1+1 ev yapımlarını durdurdu çünkü yüz yüze eğitimden dolayı satış yapamadılar. Yeni yurtlar yapılmadı, mevcut olan yurtlar satıldı. Bu tip olaylar üst üste gelince arz talebi karşılayamadı ve fiyatlar yükseldi” ifadelerini kullandı.

‘ÖĞRENCİLERİN BARINACAĞI YERLERDE DEPREMZEDELER OTURUYOR’

Pandeminin yanı sıra 30 Ekim 2020’de gerçekleşen 6.9 büyüklüğündeki İzmir depremini hatırlatan Mesut Güleroğlu, “Yıkıcı bir deprem yaşadık. Hal böyle olunca, Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka gibi çeşitli semtlerde evleri yıkılan vatandaşlar kiralık daire arayışına geçti” dedi.

“İzmir’e 400-600 bin arası öğrencinin geleceği planlanıyor” diyen İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Bu bilinen bir şey. Sonuç olarak bu öğrencilerin barınacağı yerlerde şu an depremzedeler oturuyor, depremzedelerin evinin bitmesi de 1,5-2 yıl sürer” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi