Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle özellikle küçük ve orta ölçekli reel sektörün, yatırım yapamadığını, üretemediğini, ürettiğini satamadığını, aldığı kredileri ödeyemediğini, çeklerinin karşılıksız çıktığını ve iflasların arttığını söyledi. Aslan şöyle dedi:

“Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin 2016 Ocak verilerine göre; İzmir, konut kredi riski en yüksek olan 10 il arasında 10.7 milyar TL ile 3'üncü sırada. Kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı 1 milyon 331 bine ulaştı. 17 milyon 793 bin kişinin bankalara 155 milyon TL ihtiyaç kredisi borcu var. Kişi başına düşen borç ortalaması 8 bin 711 TL'ye yükseldi. Ayrıca; 2 milyon 226 bin kişinin bankalara konut kredisi borcu var. Bankalar da 151 milyar TL konut kredisi alacaklısı. Bütün bu veriler bu veriler; borçla yaşadığımızı, kredi riskinin yükseldiğini, borçların sinyal verdiğini gösteriyor."

Her yıl 1.5 -2 milyon gencin 18 yaşını doldurduğunu, konut açığının daha da büyüdüğünü hatırlatan Aslan, "İzmir son yıllarda uydukent modeli, yeni yerleşim alanları oluşturulmadığı ve kentin gelişmesine yönelik yeni plan yapılamadığı için arsa, konut ve kira fiyatlarıyla Türkiye'nin neredeyse en pahallı ili haline gelmiştir. Ayrıca çok yüksek oranlarda kat karşılığı furyasının sürmesi nedeniyle konutu olmayan kesime yönelik konut yapılamaması yüksek maliyetli konutlara vatandaşlarımızı mecbur bırakmış, yüksek maliyetli konutlar için kredi kullanan vatandaşlarımız da belli bir süre sonra krediyi ödeyemez hale gelmiştir" dedi.

Yurt içinde ve yurt dışında faizler düşerken ülkemizdeki bankaların, özellikle konut kredilerindeki faiz ve diğer masraflarla adeta dar gelirli vatandaşların konut sahibi olmalarını engeller bir görünüm içinde olduklarını belirten Aslan, “Büyük umutlarla yasalaşan Mortgece sistemi ile ülkemizde bankaların kendi çıkarlarına hizmet eder hale gelmesi de üzerinde durulması gereken çok ciddi bir konudur. Ayrıca kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında şehir merkezindeki konutların yenilenmesi nedeniyle kentsel dönüşüm de maalesef İzmir'de göz göre göre 'rantsal dönüşüm'e hizmet eder hale gelmiştir" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi