İZ GAZETE - Son gelen koronavirüs kısıtlamaları kapsamında alkol satışı yapan yerler saat 10.00 ile 20.00 arasında faaliyet gösterebilecekken, alkol satışı yapmayanlara herhangi bir kısıtlanma uygulanmadı. Bu durum kararın siyasi ve ideolojik temellere dayandığı yorumlarına neden oldu. İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası da alınan bu karara tepki gösterdi.

Üyeler adına konuşan İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, “Alınan kararlarda ‘Alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece saat 10.00 ile 20.00 arasında vatandaşlarımıza hizmet sunabileceklerdir’ kısıtlaması daha önceki kısıtlamalarda olduğu gibi insan yoğunluğu nedeni ile bulaşın fazla olduğu zincir ve ulusal marketlerin kapsadığı değerlendirilerek, bakkal, bayi, büfe, kuruyemiş vb. esnafımızın kısıtlamanın dışında kalacağı kanaatindeydik lakin başka iller ve kendi ilimizde de farklı uygulamalara gidildiği sahada görülmüş yapılan görüşmelerde uygulamanın düzeltilmesi talepleri iletilmişti, ardından yapılan düzeltme ile alkol satan ve satmayan olarak bir düzeltme gelmiş olup odamıza bağlı bakkal, bayi, büfe, kuruyemiş vb. üyelerimizde ekonomik koşulları nedeni ile çekmiş oldukları kredilerin geri dönüşümü, kira, elektrik, çalışan elemanların maaşı vb. masraflarının devam ettiği için yoğun üzüntü, sitemle karşılanmıştır” dedi.

“Bir sokakta yan yana iki bakkal esnafı var; biri alkol sattığı için kapalı, diğeri alkol satmadığı için açık kalıyor bir meslek, iki ayrı uygulama bu kabul edilebilir bir yaklaşım değildir” diyen Bağcı, “Esnafımız haklı olarak sitem etmektedirler, Kovid 19 salgını döneminde en çok hijyen koşullarına riayet eden, 1 veya en fazla 2 kişinin girebildiği bakkal esnaflarımızın alkol satan veya satmayan diye kendi mesleği içinde ayrımın olması salgının mesafe ve hijyen kuralına uymamaktan değil alkol satışından artış gösterdiği kanısı yaratmaktadır” ifadelerini kullandı. n Efe Can Tan

TALEPLERİNİ SIRALADILAR

Cumhurbaşkanı nezdinde İçişleri Bakanlığı’ndan taleplerini ise şöyle sıraladı: Üyelerimiz saat 22.00’dan sonra alkol satış yasağına uymaktadır. Bakkal, bayi, büfe, kuruyemiş vb. esnafımız sadece alkol satışı değil temel gıda maddeleri, hijyen ürünleri, muhtelif ihtiyaç maddeleri satmaktadırlar. Kazançlarının yüzde 90’nını gıda ve ihtiyaç maddelerinden elde ettikleri göz önünde bulundurularak, alkol satan-satmayan ayrımı yapılmaksızın işyeri açma ve çalışma ruhsatların da yazan açılış ve kapanış saatlerinde açık kalmaları, küçük esnafı korumak adına Esnaf Odalarına kayıtlı market faaliyet konulu esnafımızın kısıtlamalardan muaf tutulmasını talep ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi