HAYDAR KOÇAK / TUĞÇE KAŞ- İZGAZETE- Geçtiğimiz mayıs ayında Resmi gazetede yayımlanan SGK’ya bağlı ve aylık ödemesi yapılan kişilere Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında 1.000’er TL tutarında bayram ikramiyesi ödenmişti. Ancak kanunun 7.fıkrasında yer alan SGK tarafından ödenmesi hükmü yerine ödemeler, hazine tarafından karşılandı. Söz konusu yasal düzenlemede, 506 sayılı Kanunun Geçici 20. maddesi kapsamındaki 10 banka, 6 sigorta şirketi ile TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının dahil olduğu 17 emekli sandığı kapsam dışı bırakılıp, bu sandıklardan emekli olan ve emekli aylığı bağlanan yaklaşık 350 bin emekliye, bu maddeye göre ikramiye ödemesi yapılamamıştır.

Akbank Emeklileri Grubu konuyla ilgili sorunlarını duyurmak adına basın açıklamasında bulundu. Grup sözcüsü Cüneyt Naci Yıldırım, yasayla kalıcı hale getirilen yıllık 2 bin liralık bayram ikramiyesinin sadece SGK'dan aylık alan yaklaşık 12 milyon emekliyi kapsadığını ve yasa gereği kalan 17 özel sandıktan aylıklarını alan yaklaşık 350 bin emekliyi kapsamayacağını belirtildi. Yıldırım, “ Ayrıca SGK  kendi emeklilerine ödeyeceği yıllık yaklaşık 24 milyar lirayı kendi kaynağı yetmediği için hazineden alınacaktır. Hükümetin tüm emeklilere bayram ikramiyesi vereceği açıklamasına karşın, bu haktan mahrum kalıp, anayasal eşitlik ilkesinin zedelenerek, emekliler arasında ayrımcılığa neden olmuştur. Adaletin sağlanabilmesi açısından bu konuda yapılacak bir düzenlemeyle özel sandıklara da hazine tarafından ikramiye tutarlarının aktarılarak ya da SGK Başkanlığının ikramiyelerin ödenmesiyle ilgili özel sandıklara talimat vermesini talep ediyoruz” dedi.

Akbank Emeklileri Grubu olarak, hükümetten açıklamaları doğrultusunda ilgili kanun hükmünün tekrardan gözden geçirilip düzenlenmesini talep ettiler.

Editör: Haber Merkezi